Etsivä ja löytävä vanhustyö hyvinvointialuetasoinen malli (RRP, P4, I1, I4)

Mallissa luodaan hyvinvointialuetasoinen ikääntyneiden etsivän ja löytävän työn koordinoiva malli

Toimintamallin nimi
Etsivä ja löytävä vanhustyö hyvinvointialuetasoinen malli (RRP, P4, I1, I4)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Mallissa luodaan hyvinvointialuetasoinen ikääntyneiden etsivän ja löytävän työn koordinoiva malli

Toteutuspaikka
Vantaan ja Keravan vanhuspalvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Katja Heinänen

Luotu

25.11.2024

Viimeksi muokattu

19.02.2025
Toimintaympäristö

Covid-19 – pandemia on vaikuttanut käytännössä jokaiseen Vantaan ja Keravan asukkaaseen, yritykseen ja organisaatioon. Pandemia ja sen aiheuttamat vaikutukset ilmailu- ja matkailuteollisuuteen ovat vaikuttaneet suorasti varsinkin Vantaan väestöön, sillä Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Aviapoliksen henkilökuntaa on joutunut lomautusten ja muiden säästötoimenpiteiden pariin ja matkailuala oli pitkään täysin pysähdyksissä. Sosiaali- ja terveydenhuolto on puolestaan joutunut perustamaan erittäin nopeassa aikataulussa uusia toimintoja, joista merkittävimpinä mainittakoon koronatestaus-, tartunnanjäljitys- sekä rokotustoiminnot. Uusien toimintojen perustaminen sekä välttämättömien sosiaali- ja terveydenhuollon toimintojen ylläpito on aiheuttanut alueille hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen VaKeHyva – Hyvät palvelut 2.0 -hankkeen keskiössä on tämän velan hoitaminen ja hoidon, kuntoutuksen sekä palveluiden puutteesta kärsineiden ihmisten tilanteen parantaminen. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

HYVÄikä kehittämiskärjen kohderyhmänä ovat heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevat iäkkäät, joilla todettua tai piilossa olevaa psyykkiseen tai sosiaaliseen toimintakykyyn liittyvää tuen, hoidon tai kuntoutuksen tarvetta.  

Vahvistamalla ohjauksen ja neuvonnan sekä yhteistyön rakenteita on mahdollista tukea toimintakykyistä kotona asumista, tunnistaa varhaisemmin piileviä tukitarpeita sekä varmistaa oikea-aikainen hoitoon pääsy. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kahden palveluohjaajan työn kohdentuminen etsivän ja löytävän työn koordinointiin sekä vapaaehtoistyöhön.

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä