Etsivä työ (työikäiset), Pohjois-Savon HVA (RRP, P4, I1)

Etsivän työn tekemiseen luodaan työskentelymalli. Etsivä työ tavoittaa, kohtaa, neuvoo, auttaa, tukee ja kannattelee mielenterveys- ja päihdehäiriöistä kärsiviä, palveluiden ulkopuolella tai putoamisvarassa olevia, asunnottomia ja syrjäytyneitä.

Toimintamallin nimi
Etsivä työ (työikäiset), Pohjois-Savon HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Etsivän työn tekemiseen luodaan työskentelymalli. Etsivä työ tavoittaa, kohtaa, neuvoo, auttaa, tukee ja kannattelee mielenterveys- ja päihdehäiriöistä kärsiviä, palveluiden ulkopuolella tai putoamisvarassa olevia, asunnottomia ja syrjäytyneitä.

Toteutuspaikka
Työikäisten sosiaalipalvelut, Kuopio, Tuusniemi ja Kaavi, Pohjois-Savo
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Kuopio
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

06.10.2023

Viimeksi muokattu

20.02.2025
Ratkaisun perusidea

Etsivän työn mallissa kuvataan ne jalkautumisen paikat, joihin alueella on hyvä jalkautua tavoittamaan etsivän työn kohderyhmää. Mallissa kuvataan lisäksi etsivän työn tiimin rakenne ja tehtävät, etsivän työn periaatteita, verkostotyön tärkeyttä ja muita asioita etsivää työtä tekevän työn tueksi.

Toimintaympäristö

Mielenterveys- ja päihdeongelmia tunnistetaan puutteellisesti, jolloin tuen saanti viivästyy. Palveluiden ulkopuolella on henkilöitä, jotka eivät saa tarvitsemiaan palveluita tai eivät kiinnity palveluihin. Sosiaalihuoltolaki (L1280/2022) velvoittaa hyvinvointialueita toteuttamaan syrjäytymistä vähentävää etsivää sosiaalityötä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat mielenterveys- ja päihdehäiriöisä kärsivät tai niiden riskissä olevat, palveluiden ulkopuolella olevat tai putoamisvaarassa olevat työikäiset. Kohderyhmään kuuluvat myös esim. toiminnallisista riippuvuuksista kärsivät, asunnottomat ja syrjäytyneet sekä henkilöt, joista tehdään sosiaalihuoltolain mukaisia huoli-ilmoituksia sekä joista Kela tekee ilmoituksen toimeentulotuen alentamisesta. Kaduilta, lähiöistä, erilaisista julkisista ja puolijulkisista tiloista tavoitetut tuen ja palveluiden tarpeessa olevat henkilöt kuuluvat myös kohderyhmään.

Asiakasymmärrystä pyritään lisäämään asiakaskyselyillä- ja haastatteluilla, asiakaspalautekyselyllä sekä kutsumalla kehittämistyöhön mukaan kokemusasiantuntijoita ja mahdollisuuksien mukaan kootaan asiakasraati tai toteutetaan ryhmähaastatteluja.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Luodaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen keskisen palvelualueen työikäisten sosiaalipalveluihin etsivän työn tiimi, joka toteuttaa mallin mukaista etsivää työtä osana omaa työnkuvaansa. Projektissa etsivää työtä tekevät perehdyttävät tiimin etsivän työn tekemiseen. Tiimi vastaa etsivässtä työstä ja kehittää työtä mahdollisuuksien mukaan jatkossakin. Mallia esitellään myös muille palvelualueille, jolloin he voivat hyösyntää mallia ja toteuttaa etsivää työtä. Tiimi tukee muita alueita etsivän työn käynnistämiseen ja toteuttamiseen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Pohjois-Savon hyvinvointialue ei ole tehdyt aiemmin etsivää työtä. Uuden kehitetyn mallin avulla etsivä työ saadaan käynnistymään hyvinvointialueella ja sille on olemassa pohja, jota voidaan kehittää ja laajentaa mahdollisuuksien mukaan.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Jokaisella hyvinvointialuella etsivän työn tekemiseen on omat tarpeensa ja mahdollisuutensa, jotka on hyvä ottaa huomioon. Mallia voi käyttää esimerkkinä erityisesti samankaltaisella alueella ja samanlaisten resurssien rajoissa.

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä