Etsivä työ (työikäiset), Pohjois-Savon HVA (RRP, P4, I1)

Etsivän työn tekemiseen luodaan työskentelymalli. Etsivä työ tavoittaa, kohtaa, neuvoo, auttaa, tukee ja kannattelee mielenterveys- ja päihdehäiriöistä kärsiviä, palveluiden ulkopuolella tai putoamisvarassa olevia, asunnottomia ja syrjäytyneitä.

Toimintamallin nimi
Etsivä työ (työikäiset), Pohjois-Savon HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Etsivän työn tekemiseen luodaan työskentelymalli. Etsivä työ tavoittaa, kohtaa, neuvoo, auttaa, tukee ja kannattelee mielenterveys- ja päihdehäiriöistä kärsiviä, palveluiden ulkopuolella tai putoamisvarassa olevia, asunnottomia ja syrjäytyneitä.

Toteutuspaikka
Työikäisten sosiaalipalvelut, Kuopio, Tuusniemi ja Kaavi, Pohjois-Savo
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Kuopio
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Luotu

06.10.2023

Viimeksi muokattu

25.06.2025
Ratkaisun perusidea

Etsivän työn mallissa kuvataan ne jalkautumisen paikat, joihin alueella on hyvä jalkautua tavoittamaan etsivän työn kohderyhmää. Mallissa kuvataan lisäksi etsivän työn tiimin rakenne ja tehtävät, etsivän työn periaatteita, verkostotyön tärkeyttä ja muita asioita etsivää työtä tekevän työn tueksi.

Toimintaympäristö

Mielenterveys- ja päihdeongelmia tunnistetaan puutteellisesti, jolloin tuen saanti viivästyy. Palveluiden ulkopuolella on henkilöitä, jotka eivät saa tarvitsemiaan palveluita tai eivät kiinnity palveluihin. Sosiaalihuoltolaki (L1280/2022) velvoittaa hyvinvointialueita toteuttamaan syrjäytymistä vähentävää etsivää sosiaalityötä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat mielenterveys- ja päihdehäiriöisä kärsivät tai niiden riskissä olevat, palveluiden ulkopuolella olevat tai putoamisvaarassa olevat työikäiset. Kohderyhmään kuuluvat myös esim. toiminnallisista riippuvuuksista kärsivät, asunnottomat ja syrjäytyneet sekä henkilöt, joista tehdään sosiaalihuoltolain mukaisia huoli-ilmoituksia sekä joista Kela tekee ilmoituksen toimeentulotuen alentamisesta. Kaduilta, lähiöistä, erilaisista julkisista ja puolijulkisista tiloista tavoitetut tuen ja palveluiden tarpeessa olevat henkilöt kuuluvat myös kohderyhmään.

Asiakasymmärrystä on lisätty asiakaskyselyillä- ja haastatteluilla, asiakaspalautekyselyllä sekä kutsumalla kehittämistyöhön mukaan kokemusasiantuntija. Myös työntekijöiden kanssa köydyt keskustelut ovat lisänneet osaltaan asiakasymmärrystä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Pohjois-Savon hyvinvointialueen keskisen palvelualueen työikäisten sosiaalipalveluihin nimetään etsivän työn vastuutyöntekijät, jotka toteuttavat mallin mukaista etsivää työtä osana omaa työnkuvaansa. Vastuutyöntekijät vastaavat etsivästä työstä ja kehittävät työtä jatkossakin. Mallin käyttöönotto on hyväksytty hyvinvointialueella. Mallia on esitelty myös muille palvelualueille, jolloin he voivat hyödyntää mallia, kehittää ja toteuttaa etsivää työtä. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Pohjois-Savon hyvinvointialuella ei ole aiemmin tehty suunnitelmallisesti etsivää työtä eikä siihen ole ollut rakenteita. Kehitetyn mallin avulla etsivästä työstä on kuvaus ja sen toteuttamiseen ohjeet. Mallin pohjalta etsivää työtä toteutetaan hyvinvoitialueella sekä voidaan edelleen kehittää ja laajentaa tarpeen mukaan.

Sosiaalihuoltolaki (L1280/2022) ohjasi kehittämistyötä. Mallin kehittämiseen ovat vaikuttaneet asiakaspalautteen kerääminen, työikäisten sosiaalipalveluiden työntekijöiden kokemukset ja ideat, muilla hyvinvointialueilla kehitettävä ja toteutettava etsivä työ sekä muiden toimijoiden kokemukset etsivästä työstä. Kehittämistyön edistymistä ja kehitettävää mallia arvioitiin kuukausittain ohjausryhmässä. Projektin aikana on käyty jatkuvaa reflektointia sekä projektityöntekijöiden että muiden työntekijöiden kanssa. 

Etsivässä työssä kohdatut ovat hyötyneet usein lyhyestä ohjauksesta ja neuvonnasta. Asumiseen liittyvissä haasteissa on ollut paljon avun tarvitsijoita. Etsivän työn avulla kohdatut ovat saaneet matalalla kynnyksellä tietoa palveluista sekä ohjausta ja neuvontaa heille oikeanlaisiin palveluihi tai tuen piiriin. 

Taloudellisia vaikutuksia ei voida ennaltaehkäisevästä palvelusta todentaa. Oletettavasti varhaisessa vaiheessa puuttuminen vähentää kuormitusta monessa muussa palvelussa. Etsivän työn tavoittamilla on runsaasti asumiseen, työllistymiseen ja toimeentuloon, mielenterveyteen ja päihteisiin liittyviä haasteita. Näihin ennakoivasti puuttuen voidaan vähentää muiden palveluiden tarvetta ja kasaantuvia haasteita. Etsivän työn vaikutuksia on mahdollista havaita vasta pidemmän aikavälin työskentelyn tuloksena.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Jokaisella hyvinvointialuella etsivän työn tekemiseen on omat tarpeensa ja mahdollisuutensa, jotka on hyvä ottaa huomioon. Tarpeen kartoittamiseen ja tiedon keräämiseen on hyvä varata aikaa riittävästi. Mallia voi hyödyntää erityisesti samankaltaisella alueella ja tilanteessa, jossa etsivä työ on osa työntekijän muuta työnkuvaa. 

Kehittämisen vaihe

Valmis