Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen verkkopalvelu. Hyte palvelutarjotin. Etelä- Karjalan HVA (RRP, P4, I2)

Happee2- hankkeessa kehitetään hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen palvelutarjotin. Palvelutarjotin mahdollistaa hyvinvointia ja terveyttä edistävien toimintojen ja palveluiden helpon löydettävyyden niin kuntalaisille kuin sote ammattilaisille.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen verkkopalvelu. Hyte palvelutarjotin. Etelä- Karjalan HVA (RRP, P4, I2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Happee2- hankkeessa kehitetään hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen palvelutarjotin. Palvelutarjotin mahdollistaa hyvinvointia ja terveyttä edistävien toimintojen ja palveluiden helpon löydettävyyden niin kuntalaisille kuin sote ammattilaisille.

Toteutuspaikka
Etelä-Karjalan alueen RRP "HAPPEE2"
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Liitteet ja linkit
Kaikilla hyvinvointialueilla otetaan käyttöön vuoden 2024 aikana hyvinvoinnin ja terveyden (hyte) edistämistyötä tukeva digitaalinen palvelutarjotin, joka kokoaa hyvinvointi­alueiden, kuntien ja järjestöjen tarjoamat hyte-palvelut yhteen verkkopalveluun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) koordinoi ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kehittämistyötä, jonka tavoitteena on tehdä hyvinvointia ja terveyttä edistävä toiminta helposti löydettäväksi asukkaille ja sote-ammattilaisille. Videolla THL:n Reetta Nick ja Digi- ja väestötietoviraston (DVV) Terhi Tuokkola kertovat miten hyvinvointialueiden, kuntien ja järjestöjen tulee varautua digitaalisten palvelutarjottimien käyttöönottoon.

Tekijä

Minna Piirainen

Luotu

06.10.2023

Viimeksi muokattu

06.03.2024
Ratkaisun perusidea **

Osana kansallista hyte -palvelukonseptin kehittämishanketta kehitetään digitaalinen alusta, joka tuo yhteen tiedot kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueiden hyvinvointia tukevista palveluista ja toiminnasta. Hyte -palvelukonseptin mukaiselle digitaaliselle alustalle kootaan monialainen palvelutarjotin, jolla tarkoitetaan hyvinvointia ja terveyttä edistävien palveluiden ja toimintojen valikoimaa. Palvelutarjotinta voi käyttää itsenäisesti tai ammattilaisen tuella. Lisäksi digitaaliselle alustalle tuodaan hyvinvoinnin arvioinnin, itse ja omahoidon sekä asiakasohjauksen digitaaliset työvälineet. (THL 2023).

Toimintaympäristö **

Etelä- Karjalan hyvinvointialue käynnistyi 1.1.2023 Etelä- Karjalan alueen sosiaali-ja terveydenhuollon integroitujen ja toimintakykyä edistävien palvelujen järjestämisvastuullisena toimijana. Edeltävästi Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveydenhuollon kuntayhtymä Eksote on järjestänyt sote-palveluja jo vuodesta 2010 alkaen. Tärkeä rooli on myös yksityisillä ja kolmannen sektorin toimijoilla.

Etelä-Karjalan suurimmat haasteet liittyvät väestön vähenemiseen ja ikääntymiseen( THL:n arviointiraportti Sosiaali- ja terveyspalvelut Etelä-Karjalan hyvinvointialueella 2020). Lisäksi työttömyys on keskimääräistä suurempaa ja pienituloisuus yleistä. Palvelujen tulevien vuosien kehittämisessä painotetaan asiakaslähtöisyyttä ja maakunnallista palveluverkkoa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen pilari 4 keskeisenä kohderyhmänä ovat erityisesti koko maakunnan asukkaista investointi 1 osalta:

  • 13-29 vuotiaat, joilla on tunnistettuja tai vielä tunnistamattomia päihde -ja mielenterveyshäiriöitä
  • Palveluiden piiristä eri syistä merkittävästi syrjäytyneet henkilöt_ Päihdeongelmaiset aikuiset
  • Vammaiset: muun muassa kuntoutuksen tarpeessa olevat henkilöt, joiden palvelut ovat viivästyneet tai heikentyneet epidemian aikana
  • Pitkäaikaissairaat asiakkaat (perus th ja suun th)

sekä lisäksi investointi 1:n myös muidenkin investointien 2,3,4 osalta

  • nuoret työttömät ja osatyökykyiset
  • maahanmuuttopalvelun asiakkaat
  • ikääntyneet, joilla on todettua tai piilossa olevaa fyysisen, psyykkisen tai sosiaalisen toimintakykyyn liittyvää tuen, hoidon tai kuntoutuksen tarvetta; mm. yksin kotiin jääneet ikääntyneet, joilla sosiaalinen tukiverkko on niukkaa

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Monialaisen palvelutarjottimen Tarmoan pilotointi käynnistyy Etelä-Karjalan hyvinvointialueella 25.3.2024

Kansikuva
Etelä -Karjalan RRP/HAPPEE2 Suomen kestävän kasvun ohjelma

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Ilmiöt