Ikäihmisten liikkuva päivystys - ensihoidon ja kotiin vietävien palveluiden rajapintaan sijoittuva toimintamalli

  • Ikääntyneen asiakkaan hoito- ja palveluketjua vahvistetaan asiakaslähtöisemmäksi ja moniammatillisemmaksi
  • Palvelu pyritään toteuttamaan asiakkaan omassa toimintaympäristössä
  • Raskaiden palvelujen käyttöä pyritään vähentämään potilasturvallisesti
Toimintamallin nimi
Ikäihmisten liikkuva päivystys - ensihoidon ja kotiin vietävien palveluiden rajapintaan sijoittuva toimintamalli
Toimintamallin lyhyt kuvaus
  • Ikääntyneen asiakkaan hoito- ja palveluketjua vahvistetaan asiakaslähtöisemmäksi ja moniammatillisemmaksi
  • Palvelu pyritään toteuttamaan asiakkaan omassa toimintaympäristössä
  • Raskaiden palvelujen käyttöä pyritään vähentämään potilasturvallisesti
Toteutuspaikka
Oulun seutu
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Liitteet ja linkit
Image
Toimintamallin kuvaus (ikäihmisten liikkuva päivystysyksikkö)
Caption
Ohessa kuvattuna ikäihmisten liikkuvan päivystysyksikön toimintamalli.

Tekijä

Terhi Ahlstrand

Luotu

22.09.2023

Viimeksi muokattu

07.05.2025
Ratkaisun perusidea

Toimintamallin pääpiirteet:

  • Ikäihmisiin kohdistuva liikkuva päivystyspalvelu
  • Yksikkö suorittaa puoliäkillisiä hoidon tarpeen arviointikäyntejä potilaiden luona
  •  Laaja-alainen, systemaattinen hoidon tarpeen arviointi ja laajempi tutkimusvälineistö hoidon tukena
  • Kotona tapahtuva hoidon suunnittelu, toteutus ja ohjaus, monialainen yhteistyö kotona-asumisen tukemiseksi myös sairastamisen/voinnin heikkenemisen yhteydessä
  • Tukitoimi ensihoidolle, kotisairaalatoiminnalle, asumispalveluyksiköille ja kotihoidolle 

Yksikkö saa etukäteen seulottuja tehtäviä Kotas -tilannekeskuksen tai ensihoidon puhelin hoidon tarpeen arvioinnin kautta. Palvelu pystytään kohdentaan ikäihmisiin ja hoidon tarpeen arviointiin paikan päällä,  eli hoito toteutetaan asiakkaan/potilaan omassa toimintaympäristössä/kotona. Yksikkö toimii 12/7 Oulun seudulla ja Kempeleessä.

Kohdennetun palvelun avulla ikäihmisten hoito- ja palveluketjuista voidaan muodostaa sujuvampia ja jouhevampia. Lisäksi ikäihminen saa vaadittavan hoidon paikan päällä moniammatillisen hoitotiimin toteuttamana (työpari, konsultti lääkäri sekä muut tehtävän edellyttämät yhteistyötahot). Heikossa ja haavoittavussa asemassa olevat, toimintakyvyltään alentuneet potilaat voidaan hoitaa ilman päivystyskäyntiä, joka osaltaan ehkäisee ennenaikaista laitostumista, kun päivystyskäynti ja mahdollinen osastojakso onnistutaan välttämään turvallisesti. Hoito jatkuu potilaan tutussa ja turvallisessa ympäristössä yhteistyön avulla (esim. kotisairaala-asiakkuus, määräaikainen kotihoidon palveluiden lisääminen).

Toimintaympäristö

Ensihoidon ja kotiin vietävien palveluiden toimintaympäristö, joka on osa hyvinvointialueen akuuttipalveluiden kokonaisuutta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Yksikkö hälytetään tehtäville ensihoidon puhelin hoidon tarpeen arvionnin (hätäkeskusrajapinta, D-tehtävät) tai Kotas -tilannekeskuksen kautta. Palvelu kohdistuu ikäihmisiin, yli 65 -vuotiaat.

Sidosryhmätoimijoilta on kerätty sekä suullista että kirjallista palautetta toimintamallista ja kehittämistarpeista. Lisäksi hoidevana olleilla potilailla ja/tai omaisilla on ollut mahdollisuus antaa palautetta toiminnasta anonyymin webropol -palautekyselyn avulla (QR -koodi). 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toiminta käynnistyi erikseen muokatulla ensihoitoyksiköllä. Jo alkuvaiheessa toimintamallin tueksi otettiin vierianalytiikkaa ja päivystyksellisten suoniverinäytteidenottoa päätöksenteon ja hoidon toteuttamisen tueksi. Hoito- ja tutkimusvälineistöä sekä lääkevalikoimaa on täydennetty pilotointijakson aikana tarve- ja kokemusperusteisesti. Monitahoista ja -ammatillista yhteistyötä on pyritty parantamaan koko ajan, ja työ jatkuu edelleen. Lisäksi toimintaohjeita on tarkasteltu parannettu koko kehittämistyön ajan.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli tulee nähdä eri toimintoja tukevana palveluna ja palveluketjuja yhteensovittavana lenkkinä. Toiminta-ajatuksen keskiössä tulee olla potilas, joka hyötyy kotona toteutettavasta hoidosta, jonka avulla välitön päivystyskäynti on vältettävissä.