IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamalli Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella (RRP, P3)
IPS -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. IPS-työhönvalmennusta toteutetaan koko Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella osana aikuispsykiatrian avohoitoa.
Toimintamallin nimi
IPS -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. IPS-työhönvalmennusta toteutetaan koko Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella osana aikuispsykiatrian avohoitoa.
- IPS toimintamallissa tavoitteena on mielenterveyskuntoutujien nopea työllistyminen avoimille työmarkkinoille ja töissä pysyminen.
- IPS edistää mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden hyvinvointia ja yhteiskunnallista osallisuutta.
- Toimintamallia on hankkeessa juurrutettu Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella psykiatriseen kuntoutukseen erikoissairaanhoitoon.
- Laatukriteerit ohjaavat IPS-työhönvalmennuksen toteuttamista ja niiden pohjalta arvioidaan toiminnan laatua.
Toimintamallissa käynnistettiin IPS - sijoita ja valmenna! -työhönvalmennus Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella osana aikuispsykiatrian avohoitoa. IPS-työhönvalmennuksen avulla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden työllistymistä, osallisuutta ja hyvinvointia. Toimintamallin kehittäminen on osa Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten kestävän kasvun ohjelmaa. Rahoitus toimintamallin käyttöönottoon saadaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) ja koordinoinnista vastaa Sosiaali- ja terveysministeriö. THL koordinoi aluehankkeita ja toteuttaa toimintamallin arviointitutkimuksen.
Soiten alueella IPS- työhönvalmennus on avoin palvelu kaikille hyvinvointialueen mielenterveyden häiriöihin sairastuneille henkilöille, joilla on hoitokontakti aikuispsykiatrian avohoitoon tai mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluihin ja oma motivaatio työllistyä. Työhönvalmentajat tekivät tiivistä yhteistyötä koko aikuispsykiatrian kanssa. Aktiivista yhteistyötä tehtiin myös alueen työllistymistä edistävien palveluiden sekä työnantajien kanssa. Tavoitteena oli juurruttaa IPS -työhönvalmennus osaksi aikuispsykiatrian avohoitoa pysyväksi palveluksi.
Soiten alueella työhönvalmentajat olivat kiinnittyneet osaksi aikuispsykiatrian kuntoutustiimiä. Työhönvalmentajat kirjaavat samaan potilastietojärjestelmään hoitohenkilökunnan kanssa. IPS työhönvalmentajat osallistuivat säännöllisesti kuntoutustiimin palavereihin niin asiakkaiden asioissa, kuin tiimin toiminnan kehittämiseen liittyen. Psykiatrian avohoidon johto on huolehtinut omalta osaltaan työhönvalmennuksen onnistuneesta kiinnittymisestä tiimiin ja osaksi psykiatrian avohoidon palvelua. Tärkeä tekijä onnistuneessa kiinnittymisessä on työhönvalmentajien toimiston sijainti samoissa tiloissa muun aikuispsykiatrian tilojen kanssa. Tämä vaikutti palvelun onnistuneeseen juurtumiseen osaksi psykiatrian palvelua. Työntekijöiden tuttuus ja tiimin osaksi tuleminen vaikuttaa selvästi myös asiakasohjautumiseen.
Hanke alkoi Soiten alueella maaliskuussa 2023. Asiakastyö on käynnistyi ripeästi ja asiakkaita on ohjautui hyvin aikuispsykiatrian avohoidosta ja mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluista. Ensimmäiset asiakkuudet aloitettiin huhtikuussa 2023.
Kohderyhmänä toimintamallissa Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella ovat olleet kaikki alueen mielenterveyden häiriöihin sairastuneet työikäiset, joilla on hoitokontakti aikuispsykiatrian avohoitoon tai mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluihin. Asiakkaat ohjautuivat palveluun pääasiassa psykiatrian hoitajien kautta tai mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalvelun työntekijöiden ohjaamana. Asiakas on voinut hakeutua palvelun piiriin myös itse. Hoitokontakti ja oma motivaatio työllistyä riittävät mukaan pääsemiseen. Pilotoinnin aikana kehittämiseen pyrittiin osallistamaan myös kokemusasiantuntijoita. Asiakkaista kolme kouluttautui kokemusasiantuntijaksi.
Asiakkaiden ohjautuvuus palveluun on ollut hankkeen alusta asti hyvää. Psykiatrian henkilöstö ja sosiaaliohjaajat ohjaavat asiakkaita lähes viikoittain palvelun piiriin. Asiakkaita on ohjautunut joulukuuhun 2024 mennessä palveluun 118.
Hankkeen aikana on kokoontunut kaikille IPS asiakkaille avoin vertaisryhmä. Tapaamisia on järjestetty kerran kuussa kesätaukoa lukuun ottamatta. Aiheet ryhmätapaamisten sisällöistä ovat tulleet asiakkailta ja vierailevat asiantuntijat on päätetty yhteisesti.
Tiimin merkitys toimintamallin käyttöönotossa ja toimintamallin laatukriteerien mukaisessa toteutuksessa on yksi edellytys onnistumiselle. Toimintamallia oli Keski-Pohjanmaalla tarkoitus pilotoida tiiminvetäjän ja kahden työhönvalmentajan voimin. Vaihtuvuus työntekijöissä aiheutti kuitenkin vajetta tiimiin pitkin matkaa. Alkuvuodesta 2024 kasassa oli kolmen työhönvalmentajan tiimi, mutta jono palveluun oli kasvanut pitkäksi aiemman henkilöstövajeen vuoksi. Kolmannen työhönvalmentajan palkkaaminen tuli ajankohtaiseksi palveluun muodostuneen jonon purkamiseksi keväällä 2024.
Työhönvalmentajilla on mahdollista ottaa kerrallaan maksimissaan 20 asiakasta ja tästä on syytä pitää kiinni. Koko tiimin kannattaa käydä THL:n menetelmäkoulutukset ja näin meillä toimittiinkin. Lisäksi yksi työhönvalmentaja sekä tiiminvetäjä ovat käyneet kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon. Tiimin tulisi olla vähintään tiiminvetäjä ja kaksi työhönvalmentaa, jotta IPSiä on mahdollista tehdä laatukriteerien mukaisesti.
Työhönvalmennusta tulee toteuttaa laatukriteerien mukaisesti ja IPS toimintamallin 8 periaatetta ohjenuorana pitäen. Työtä tekevillä pitää olla riittävän hyvä toimintamallin tuntemus voidakseen toteuttaa sitä tarkoituksen mukaisesti. Psykiatrian henkilöstöä ja johtoa on informoitava aktiivisesti hankkeen etenemisestä, asiakaskokemuksista ja ylipäänsä toimintamallista ja sen vaikuttavuudesta.
Keski-Pohjanmaan IPS-työhönvalmennuksen laatuarviointi toteutettiin ensimmäistä kertaa Keski-Suomessa maaliskuussa 2024. Laatuarvioinnissa saimme 108 ja toiminta toteutuu hyvällä tasolla. Laatuarvioinnin hyvä tulos vahvisti palvelun juurtumista. Hankkeen päättyessä IPS työhönvalmennus on integroitunut osaksi psykiatrista kuntoutusta ja on jäämässä pysyväksi toimintamalliksi psykiatriseen kuntoutukseen.
Maaliskuussa 2023 IPS -sijoita ja valmenna hanke alkoi Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella psykiatrian avohoidossa kuntoutustyöryhmässä. Huhtikuussa 2023 aloitimme asiakastyön. Kirjaamisoikeudet potilastietojärjestelmään saadaan heti ja asiakkaita alkaa ohjautua palveluun heti alkumetreillä hyvin.
Integroituminen psykiatrian avohoitoon lähti hyvin käyntiin ja tiimi sai alusta asti osallistua avohoidon yhteisille potilastiimeille, mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluiden tiimeille ja kehittämistiimeille. Työtilat on jaettu psykiatrian ammattilaisten kanssa ja ihmiset tulevat tutuiksi. Tällä on iso merkitys asiakasohjautuvuuteen ja toimintamallin tunnetuksi tekemisen kannalta. Asiakkaita ohjautui alussa eniten kuntoutustyöryhmästä ja mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluista. Asiakkaita ohjautui palveluun läpi koko hankkeen hyvin. Työhönvalmennusta toteutettiin koko hyvinvointialueella hankkeen ajan.
Henkilöstövaje ja työntekijöiden vaihdokset hankkeessa hidastivat asiakastyötä. Uusia asiakkuuksia ei päästy aloittamaan, kun vanhat siirtyvät aina uudelle työntekijälle ja työhönvalmennuksen prosessi hidastuu vaihdosten myötä. Kolmen työntekijän tiimillä työskenneltiin tammikuusta toukokuuhun 2024, jolloin saamme tiimiin neljännen työhönvalmentajan.
Soiten verkkosivuilla on oma IPS-sivustonsa https://soite.fi/soite/tutkimus-ja-kehitystyo/kehittamis-ja-tutkimushankkeet/ips/ ja IPS tiimillä myös oma Instagram sivunsa, jossa kerrotaan ajankohtaisia asioita työhönvalmennukseen liittyen. Hankkeen aikana palvelusta ei saatu julkaisua ulkopuoliseen mediaan hankkeen alkumetreillä ollutta radiojuttua lukuun ottamatta. Toukokuussa 2024 julkaistaan tiiminvetäjän blogikirjoitus aiheesta Soiten sivustolla ja hanke saa näkyvyyttä syksyllä 2024 te-palveluiden Täsmätoimilla työhön-webinaariss,a jossa mukana neljä työllisyysaluetta sekä kansallisessa Yhdystpintaseminaarissa Tampereella. https://www.kuntaliitto.fi/tapahtumat/2024/yhdyspintaseminaari-10122024
Yhteistyötä työllisyyspalveluiden kanssa tehtiin hankkeen alusta asti. Alueen työnantajat suhtautuivat IPS työhönvalmennukseen ja mielenterveyskuntoutujien työllistämiseen ilahduttavan positiivisesti. Työllistymisiä on tapahtunut koko hankkeen ajan ja hankkeen tavoitteena olleeseen 20-30% työllistyneitä palveluun tulleista on saavutettu. Hankkeen lopussa työllistymisprosentti on 34%.
Vertaisryhmä aloitti syksyllä 2023. Ryhmä kokoontui kerran kuussa ja ryhmässä usein ulkopuolisia asiantuntijoita vieraana kertomassa ryhmäläisten toivomista aiheista liittyen esim. työnhakuun, hyvinvointiin, sosiaalietuuksiin ja työelämätaitoihin.
Keski-Pohjanmaan IPS-työhönvalmennuksen laatuarviointi toteutettiin THL:n toimesta ensimmäistä kertaa Keski-Suomessa maaliskuussa 2024. Laatuarvioinnissa saimme 108 ja toiminta toteutuu hyvällä tasolla. Toimintamalli tunnetaan psykiatrialla loppuvuodesta 2024 hyvin. IPS työhönvalmennus jatkuu psykiatrian avohoidossa kuntoutustyöryhmässä kahden työhönvalmentajan voimin. Asiakkaat ohjautuvat jatkossa palveluun vain kuntoutustyöryhmästä sekä lestijokilaakson ja perhonjokilaakson aluepoleilta. Rajauksella pyritään siihen, että kaksi työhönvalmentajaa saa hoidettua asiakasvirran eikä jono muodostu mahdottoman pitkäksi.