Järjestö- ja vapaaehtoisyhteistyön toimintamalli ikääntyneiden asumispalveluissa

Toimintamallin tarkoituksena on selkeyttää Siun soten asumisyksiköissä tapahtuvaa järjestö- ja vapaaehtoistyötä sekä koota työn koordinoimiseksi tarvittava aineisto. 

Toimintamallin nimi
Järjestö- ja vapaaehtoisyhteistyön toimintamalli ikääntyneiden asumispalveluissa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallin tarkoituksena on selkeyttää Siun soten asumisyksiköissä tapahtuvaa järjestö- ja vapaaehtoistyötä sekä koota työn koordinoimiseksi tarvittava aineisto. 

Toteutuspaikka
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue, Siun sote
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Tarja Hirvonen

Luotu

18.01.2023

Viimeksi muokattu

08.11.2023
Ratkaisun perusidea

Toimintamalli on kuvattu oppaassa, jonka  tarkoituksena on selkeyttää Siun soten asumisyksiköissä tapahtuvaa järjestö- ja vapaaehtoistyötä sekä koota työn koordinoimiseksi tarvittava aineisto. Oppaaseen koottu järjestö- ja vapaaehtoistyön koordinointiin ja toteutukseen liittyvää tietoa ja materiaalia, joita voidaan hyödyntää työvälineinä. Opas on kirjoitettu tukemaan asumispalveluyksiköiden yhteisöllistä toimintaa.

 

Toimintaympäristö

Iäkkäiden palveluja koskevaa lainsäädäntöä uudistettiin yhtä aikaa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen rakenneuudistuksen kanssa. Uudistuksella tavoitellaan erityisesti kotiin annettavien palvelujen ja asumispalvelujen parantamista. Muutokset koskevat paitsi iäkkäitä, myös muista sosiaalipalvelujen asiakasryhmiä. Uudistettu lainsäädäntö astui voimaan 1.1.2023.

Asumispalveluita koskevan uudistuksen tavoitteena on tarjota asukkaan tarpeiden mukaan muuttuvia asumispalveluja. Uudistuksen myötä mahdollistetaan monimuotoisten asumis- ja palvelukokonaisuuksien luominen siten, että ikääntyneille asiakkailla voidaan tarjota joustavia, yhteisöllisiä ja toimintakyvyn ylläpitämistä tukevia asumis- ja palveluratkaisuja kotona asumisen ja ympärivuorokautisen (entisen tehostetun) palveluasumisen väliin.

Sosiaalihuoltolain mukaan asumispalveluja ovat nykyään yhteisöllinen asuminen (entinen palveluasuminen), johon kuuluvat asiakkaalle sopiva asunto sekä sosiaalista kanssakäymistä edistävää palvelua, ympärivuorokautinen palveluasuminen (entinen tehostettu palveluasuminen) sekä tilapäinen ja tuettu asuminen. Uudistuksen myötä yhteisöllisessä palveluasumisessa asuminen ja palvelut järjestetään erikseen asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan.

Siun soten strategiassa on määritelty toiminnan tavoitteeksi ”Hyvää elämää ja elämän iloa Pohjois-Karjalassa: tukea, turvaa ja hyvinvointia”. Strategiassa ennaltaehkäisy sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen yhdessä asukkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa, on nostettu yhdeksi strategiseksi tavoitteeksi. Järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan toteutuksen lähtökohtana toimivat Siun soten arvot, jotka ovat asiakaslähtöisyys, avarakatseisuus, turvallisuus, yhdenvertaisuus ja vastuullisuus. Myös laki hyvinvointialueesta (611/2021) ja laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) velvoittavat hyvinvointialuetta tekemään yhteistyötä järjestöjen kanssa. Järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan kehittämisellä tuetaan Siun soten strategisia tavoitteita.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella on tavoitteena monimuotoistaa asumsipalveluja muun muassa muuttamalla ympärivuorokautisen palveluasumisen yskiköitä nk. yhdistemäyksiköiksi, jolloin yksikössä voi olla asukkaana sekä yhetisöllisen asumisen että ympärivusotokautisen asumisen asukkaita. Tähän muutokseen liittyen on tavoitteena lisätä asumispalveluyksiköissä yhteisöllistä toimintaa, jonka tueksi tämä toimintamalli on laadittu. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tarpeita on kerätty työryhmän osallistujien toimesta eri asumsipalveluyksiköistä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Asumispalveluyksikössä tulee nimetä vastuuhenkilö koordinoimaan järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa. 

Alueellinen verksotoituminen

Hyvinvointialueen järjestöavustusten suuntaaminen tukemaan toimintaa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Oppaan ja asumispalvelujen monimuotoistamiseen tähtäävän kehittämistyön myötä asumsiyksiköissä on alettu hyödyntää järjestötoimijoita ja kolmatta sektoria.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallia on Siun ostessa päivitetty myös kotihoidon toiminraympäristöön.