Julkisten toimijoiden järjestöyhteistyö Hyte-neuvotteluiden teemana, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)

Hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lakisääteisten neuvottelut rakennettiin teemallisesti. Julkisten toimijoiden järjestöyhteistyötä koskevat neuvottelut valmisteltiin osallistuvia tahoja edustavista toimijoista kootulla työryhmällä.

Toimintamallin nimi
Julkisten toimijoiden järjestöyhteistyö Hyte-neuvotteluiden teemana, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lakisääteisten neuvottelut rakennettiin teemallisesti. Julkisten toimijoiden järjestöyhteistyötä koskevat neuvottelut valmisteltiin osallistuvia tahoja edustavista toimijoista kootulla työryhmällä.

Toteutuspaikka
Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Miia Hietaniemi

Luotu

25.11.2024

Viimeksi muokattu

19.12.2024
Ratkaisun perusidea

HYTE-neuvotteluita valmistelevassa työryhmässä oli mukana hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen edustus. Yhdessä täsmennettiin neuvotteluiden tavoitteita, kohderyhmää, ohjelmarunkoa. Ohjelma esiteltiin alueellisessa HYTE-yhdyshenkilöiden verkoston kokouksessa, jossa se sai hyväksynnän kaikkien kuntien kanssa. Lautakunta teki ohjelmasta lopullisen päätöksen.
 

Toimintaympäristö

Hyvinvointialueen on lain mukaan neuvoteltava kuntien sekä muiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevista tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä ja seurannasta vähintään kerran vuodessa (612/2021 Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä). 
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella neuvotteluiden järjestämisestä vastaa yhdyspintatyön sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta. 
 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Neuvotteluihin valmistautuminen ja onnistuminen on jatkumo, joka kehittyy vuosi vuodelta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Neuvottelut kehittyvät hyvinvointialueen ja sidosryhmien yhteistyön rakenteiden muovautuessa. Vuoden 2023 neuvotteluihin tuli vielä eri organisaatioiden erillisiä esityksiä.  Vuoden 2024 Hyte-neuvotteluiden alustuspuheenvuorot esiteltiin yhteistyönä, kuten kahden kunnan yhteisellä tai järjestötoimijoiden yhteisellä esityksellä. Seuraaviin Hyte-neuvotteluihin mennessä olisi tavoiteltavaa, että yhteistyö kehittyy niin, että alustuspuheenvuorot esitetään monialaisilta alueellisilta verkostoilta kuten alueellisen Hyte-verkoston tai Järjestöyhdyshenkilöverkoston esityksinä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Neuvotteluiden suunnitteluun on syytä varata riittävästi aikaa hyvinvointialueella.  Neuvotteluita valmistellessa on tärkeää ottaa jo suunnitteluun mukaan eri neuvotteluosapuolia edustavat toimijat. Suunnittelutyöryhmän tulee olla sopivan kokoinen, jotta se on toimintakykyinen. Hyvinvointialueella on neuvotteluiden koolle kutsujan rooli ja siten myös päävastuu valmisteluista ja osallistamisesta. Suunnittelutyöryhmä on perusteltua resursoida siksi, että varsinaisissa neuvotteluissa käytettävä eri toimijoiden yhteen laskettu työaika tuottaisi täyden hyödyn ja neuvottelut vastaisivat tavoitteeseensa.  Yhteinen suunnittelu ohjaa neuvotteluihin valmistautumista, varmistaa, että sisältö vastaa eri toimijoiden neuvottelutarpeisiin ja neuvotteluille varmistuu yhteiset tavoitteet. Yhteinen suunnittelu sitouttaa osallistujat eri organisaatioista.

Samaa toteutustapaa voi soveltaa hyte-neuvotteluihin, vaikka teemallinen sisältö olisikin toinen.  

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä