Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämistä Kemissä. Kehittämistä tehdään valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana.

Toimintamallin nimi
Kemin Perhekeskus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämistä Kemissä. Kehittämistä tehdään valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana.

Toteutuspaikka
Kemin kaupunki
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

11.10.2023

Viimeksi muokattu

21.12.2023
Ratkaisun perusidea

Perhekeskus on kunnan, hyvinvointialueen, seurakuntien ja kolmannen sektorin palveluita yhteen kokoava verkosto. Perhekeskuksessa painotetaan monialaista yhteistyötä.

Toimintaympäristö

Kemin perhekeskus koostuu erilaisista lasten, nuorten ja perheiden palveluista, jotka muodostavat monialaisen palveluverkoston. Perhekeskus on laaja kokonaisuus, jossa palveluita järjestävät yhteistyössä hyvinvointialue, kunta, seurakunnat ja kolmannen sektorin toimijat. Perhekeskus ei ole yksittäinen rakennus tai uusi palvelu. Perhekeskus kokoaa jo olemassa olevat lasten, nuorten ja perheiden palvelut yhteen ja helposti saataville. Perhekeskusverkosto tekee tiivistä yhteistyötä ja kehittää palveluita yhdessä.

Perhekeskuksen tavoitteena on tarjota perheille oikea-aikaista apua ja tukea varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä. Tuen antamisessa hyödynnetään myös sähköisen perhekeskuksen palveluita. Näin syntyy toimiva perheitä palveleva kokonaisuus. Perhekeskuksen palvelut tarjoavat tietoa, ohjausta, tukea ja toimintaa eri elämäntilanteisiin ja ikävaiheisiin. Perhekeskuksesta perheet saavat tarvitsemansa tuen ja avun mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

Perhekeskuksessa kehitetäänkohtaamispaikkatoimintaa ja tarjotaan perheille mahdollisuus tavata toisiaan matalalla kynnyksellä perhekahvilassa. Perhekahvilassa vanhemmat saavat vertaistukea, tietoa eri palveluista sekä eri palveluiden tuottajat voivat jalkautua perhekahvilaan tuomaan tietoa omista toiminnoistaan.

Perhekeskus toimintamallin avulla kehitetään lasten, nuorten ja perheiden palveluja sekä selkeytetään palvelurakennetta. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Perhekeskuskehittämisen kohderyhmänä ovat lapset, nuoret ja perheet.  

Asiakkaita osallistetaan kehittämiseen kehittäjävanhempiryhmän avulla, johon haetaan jäseniä. Työntekijöitä osallistetaan monialaisissa perhekeskustyöpajoissa mm. Ryhmätöiden ja erilaisten kyselyiden avulla. Ammattilaisten kautta tulee esiin palveluiden kehittämistarpeita sekä työntekijän että asiakkaan näkökulmasta.  

Tiedotus perheille ja verkostolle on tärkeässä roolissa. Kemin sähköiseen perhekeskukseen on koottu lasten, nuorten ja perheiden palveluita. Myös perhekeskuksen nettisivut ja sosiaalisen median kanavat Facebookiin ja Instagramiin on perustettu. Niissä tiedotetaan ajankohtaisista tapahtumista ja esitellään palveluita. Sähköisten kanavien kautta asiakkaat voivat olla yhteydessä ja antaa palautetta sekä kehittämisehdotuksia. Perheet voivat lähettää niitä myös suoraan perhekeskuskoordinaattorille. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perhekeskuskehittämistyötä ohjaa THL:n kansalliset linjaukset. Linjauksista muodostuu perhekeskuksen monialainen palveluiden kokonaisuus, joka sisältää lapsille, nuorille ja perheille suunnatut palvelut. Nämä palvelut edistävät hyvinvointia ja terveyttä, kasvua ja kehitystä sekä sisältävät erilaiset varhaisen tuen, hoidon ja kuntoutuksen palvelut. 

Paikallisella tasolla perhekeskuskehittämistä tekee perhekeskuskoordinaattori ja alueellinen perhekeskusverkosto. Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hanke tukee perhekeskuskoordinaattoreiden työtä mahdollistamalla työskentelyjaksoja paikallisesti, sekä tukemalla perhekeskuskehittämistä Lapin perheiden palveluiden verkoston ja perhekeskuskoordinaattoreiden verkoston kautta. Lisäksi kehittämistyötä tuetaan järjestämällä perhekeskustyöpajoja kunnissa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Perhekeskustoiminta on monialaista työtä, jota arvioidaan ja kehitetään jatkuvasti. 

Monialaisen yhteistyön näkökulmasta on oleellista, että toimijat tuntevat toisensa ja tietävät mitä kaikkea toisten työhön kuuluu. Siksi toiminnan kuvaus, avaaminen ja toiminnasta tiedottaminen on tärkeää. Näin yhteistyön tekeminen, työparin tai konsultaation pyytäminen madaltuu ja vältytään päällekkäiseltä työltä. 

Kemin perhekeskuskäsikirja on julkaistu Kemin sähköisen perhekeskuksen sivuilla. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Perhekeskuskehittäminen ja toimintakulttuurin muutos vie vuosia. Jatkuva ja säännöllinen tiedottaminen on tärkeässä roolissa perhekeskuskehittämistyössä.