Kumppanuusilta kokoaa yhteen julkisen sektorin, kansalaisyhteiskunnan ja kokemustiedon paikalliset toimijat
Sote-alueen, kuntien, järjestöjen, yritysten ja seurakuntien toimijoita sekä kokemusasiantuntijoita kutsutaan koolle ja autetaan luomaan kumppanuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi ja paikallisten palvelujen kehittämiseksi.
Toimintamallin nimi
Sote-alueen, kuntien, järjestöjen, yritysten ja seurakuntien toimijoita sekä kokemusasiantuntijoita kutsutaan koolle ja autetaan luomaan kumppanuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi ja paikallisten palvelujen kehittämiseksi.
Mallissa kuvataan konkreettisin esimerkein, miten erilaiset toimijat saadaan kohtaamaan, suunnittelemaan ja sopimaan konkreettisista tavoitteista tai keskinäisistä tehtävänjaoista kansalaistoiminnan, hyvinvoinnin, terveyden ja palvelujen alueella. Kumppanuusillan koordinointivastuu sopii järjestölle.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Kumppanuusilta voidaan toteuttaa missä tahansa verkostossa, jossa halutaan koota yhteen toimijoita jonkin tietyn aiheen ympärille luomaan yhteistä hyvää: esimerkiksi kehittää kumppanuutta, löytää yhdessä entistä parempia palveluita tai ratkaista ongelmia.
Tavoitteena on koota yhteen sote-alueen, kuntien, järjestöjen, yritysten ja seurakuntien toimijoita sekä kokemusasiantuntijoita ja muita kokemustietoa omaavia asukkaita. Jotta kaikista heikoimmassa asemassa olevat voivat osallistua, järjestelyissä on huomioitava erityiset tarpeet ja on hyvä, jos osallistumista ovat tukemassa tukihenkilöt. Myös heidän tavoittamisensa tapahtumasta tiedottaessa voi olla tavallista työläämpää. Moitivoi osallistumaan, mutta varo herättämästä epärealistisia odotuksia.
KUMPPANUUSILTOJEN JÄRJESTÄMINEN
Kumppanuusiltoja järjestetään erilaisten teemojen, kuten lapset ja perheet tai päihdekuntoutus, ympärille. Illoissa ratkotaan teemoihin liittyviä ajankohtaisia asioita hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi ja palvelujen kehittämiseksi. Kumppanuusilloissa tapaavat julkisen sektorin, kansalaisyhteiskunnan ja kokemustietoa omaavat toimijat. Illoissa verkostoidutaan, kerrotaan omasta työstä ja esitellään jo käytössä olevia hyviä yhteistyön malleja. Keskustelu pidetään konkreettisena ja ymmärrettävänä, jotta siihen voivat osallistua kaikki. Keskustelun virittämiseksi, ylläpitämiseksi ja syventämiseksi käytetään luovia menetelmiä. Yhteisissä kokoontumisissa valetaan yhteistyön perustukset, joiden varaan rakennetaan hyvinvoivaa asuinaluetta.
OSALLISUUDEN OSA-ALUEET: KUMPPANUUSILTA KOKOAA TOIMIJAT JULKISEN, KANSALAISYHTEISKUNNAN JA KOKEMUSTIEDON ALUEILTA YHTEEN
- Osallisuus omassa elämässä
- Osallisuus vaikuttamisen prosesseissa
- Osallisuus yhteisestä hyvästä
Olemassa oleviin rakenteisiin juurrutetut ja kumppanuuksien rakentamiseksi järjestetyt tilaisuudet, edistävät osallisuutta usealla ulottuvuudella. Kumppanuusilta kokoaa julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan toimijat yhteen luomaan yhteistä hyvää, esimerkiksi entistä paremmin asukkaiden tarpeisiin vastaavia palveluja ja palveluohjausta (3). Kumppanuusillat tarjoavat kokemusasiantuntijoille, järjestöille ja julkisen sektorin työntekijöille tilaisuuden osallistua ja vaikuttaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen (2). Kuntien ja sote-alueiden työntekijät voivat ammentaa tilaisuuksista uusia ideoita ja kehittyä työssään (1)
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
- Osallisuutta edistävä hallintomalli tukee osallisuustyön johtamista (Thl.fi)
- Verkostoiva työ osallisuuden edistämisen voimavarana (Thl.fi)
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.