Toimintamallin tarkoituksena on edistää hoitohenkilöstön kuntoutusosaamista. Tavoitteena on, että jaksohoitojaksot tukevat asiakasta ja hänen läheisiään siten, että asiakas pystyy asumaan kotona mahdollisimman pitkään.

Toimintamallin nimi
Kuntouttava jaksohoito
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallin tarkoituksena on edistää hoitohenkilöstön kuntoutusosaamista. Tavoitteena on, että jaksohoitojaksot tukevat asiakasta ja hänen läheisiään siten, että asiakas pystyy asumaan kotona mahdollisimman pitkään.

Toteutuspaikka
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite, kuntouttavat jaksohoitoyksiköt
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Tuula Rannisto

Luotu

22.08.2023

Viimeksi muokattu

12.12.2023
Ratkaisun perusidea

Toimintamallissa pyritään siihen, että kuntoutumisen edistäminen hoitotyössä on jatkuvaa, asiakaslähtöistä ja se on kiinteä osa arjen hoitotyötä. Soiten jaksohoitoyksiköissä on yhtenäinen toimintatapa, joka lisää asiakkaiden osallisuutta ja aktiivisuutta. Henkilöstö arvostaa omaa työtään ja ymmärtää sen merkityksen asiakkaiden kuntoutumisen tukemisessa. Henkilöstöllä on taitoa ja osaamista erilaisten asiakasryhmien kuntoutumisen tukemiseen ja tavoitteellisuus näkyy arjen toiminnoissa ja kirjaamisessa. Henkilöstö osaa hyödyntää moniammatillista yhteistyötä ja hakea tarvittaessa apua asiakkaan kuntoutumisen edistämiseksi.

Toimintaympäristö

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite on järjestänyt alueen sosi­aali- ja terveyspalvelut vuodesta 2017 alkaen. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue vastaa alueen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue-neuvottelussa 18.11.2020 ministeriöiden ja Soiten edustajien yhteisessä tilannekuvassa keskeisimmät palveluhaasteet todetaan liittyvän iäkkäiden määrän kasvuun, mielenterveyspalveluihin sekä peruspalvelujen saatavuuteen. Iäkkäitä yli 75-vuotiaita on tällä hetkellä 10 % väestöstä, ja määrä kasvaa noin 50 prosenttiin 2020-luvulla. Sairasta­vuus on maan keskitasoa korkeampi. THL:n sairastavuusindeksi on 104 ja ikävakioituna 103. Ikääntyvän väestön määrän kasvu ja huoltosuhteen muutos edellyttävät edelleen kulukuria sotemenoissa ja ennakoivia ratkaisuja laadukkaiden palveluiden turvaamiseksi koko alueella.

Palveluiden tarpeen kasvua voidaan hillitä vaikuttamalla ikääntyneiden toimintakykyyn kuntoutumista edistävällä hoitotyöllä. Säännöllisten palvelujen piirissä olevilla iäkkäillä asiakkailla on toimintakyvyn laskuun suuri riski. Tämän vuoksi tarvitaan kuntoutumista ja toimintakykyä ylläpitävää toimintaa myös jaksohoitojaksojen aikana. Soiten Kotiin-hanke on osa valtakunnallista Tulevaisuuden kotona tarjottavat palvelut iäkkäille (Tulkoti-) hankekokonaisuutta. Hankekokonaisuuden valtakunnallisina tavoitteina on, että kotona asumista tukevat palvelut ovat asiakaslähtöisiä, asiakas saa oikeat palvelut oikeaan aikaan, riittävä ja osaava henkilöstö turvaa kotiin annettavien palvelujen laadun ja palvelujen laatu varmistetaan järjestelmällisellä seurannalla.

Kotiin-hankkeen tavoitteena on kehittää asiakaslähtöisesti Soiten alueen iäkkäiden kotona asumista tukevia palveluja, jotta palvelujen saatavuus ja riittävyys vastaavat asiakasmäärän ja palvelutarpeiden suureen kasvuun lähitulevaisuudessa. Hoitohenkilöstön kuntoutusosaamisen kehittäminen tapahtuu henkilöstöä kuunnellen. Kehittämistyötä ohjaa henkilöstön  ja asiakkaiden sekä heidän läheistensä esittämät tarpeet ja toiveet. Omaishoitajilta saatu palaute on ohjannut kehittämistyötä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen /Soiten jaksohoitoyksiköiden hoito- ja kuntoutushenkilöstö sekä jaksohoidon asiakkaat ja heidän läheisensä. Henkilöstö ja esihenkilöt ovat osallistuneet työryhmätyöhön sekä osastotunneille sekä webropol-kyselyihin. Omaishoitajille suunnatussa kyselyssä on selvitetty omaishoitajien mielipidettä jaksohoitojaksoista ja heille annetusta palautteesta.

Lähtötilannetta on kartoitettu siten, että hanketyöntekijä (fysioterapeutti) on kiertänyt pilottiyksiköiksi valituissa Soiten jaksohoitoyksiköissä Kuntolassa Kaustisella, Männistössä Toholammilla, Lepolassa Kokkolan Lohtajalla ja Kokkolan jaksohoidossa 28.2.–25.5. 2022 välisenä aikana yksittäisiä työpäiviä. Työpäivien aikana hanketyöntekijä on havainnoinut, kuinka tällä hetkellä kuntoutumista edistävä hoitotyö näkyy arjessa sekä kirjaamiskäytännöissä. 9.6. alkaen hanketyöntekijä on työskennellyt yksiköissä 2–5 peräkkäisen työpäivän ajan.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

- Henkilöstö ja esihenkilöt ovat itse nostaneet esiin kehittämiskohteet.

- Esihenkilöiden ja henkilöstön osallistaminen ja tuki toiminnan kehittämiseen alusta saakka. 

- Säännölliset ja suunnitellut  sekä mahdollistetut osastokokoukset ja palaverit mm. toimintatuokioiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. 

- Mahdollistetaan se, että työyksiköissä voidaan hyödyntää henkilöstön luovuutta ja osaamista sekä 3. sektorin toimijoita.

- Pidetään kiinni sovituista kirjaamiskäytännöistä.

-Työvuorosuunnitelussa huomioidaan henkilöstön osaaminen ja mahdollistetaan  kinestetiikan "vieriopetus" työyhteisössä.

- Kinestetiikkatutorille ja -tsemppareille varataan  riittävästi aikaa toiminnan toteuttamiseen. Tapaamiset 3h x 4 vuodessa, Tutorin ohjauskäynnit yksiköissä 1-2x vuodessa ( 2-3h). 

- Pidetään kiinni sovituista käytännöistä.

- Kuntoutumista edistävän hoitotyön ja kinestetiikan koulutuksiin osallistuminen ja välineiden hankinta  mahdollistetaan.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

-Yksiköissä on nimetyt kinestetiikkatsempparit.

- Esihenkilöt ja henkilöstö ovat sitoutuneet noudattamaan asiakkaan kuntoutumista edistävää toimintatapaa.

-Kinestetiikan käyttö on suunnitelmallista.

-Kirjaamisessa huomioidaan asiakkaan kuntoutumistavoitteet ( konkreettiset 1-3 tavoitetta).

- Potilastietojärjestelmään on luotu oma fraasi omaishoitajalle annetusta palautteesta.

- Toimintatuokiomalli "huoneentaulu" on luotu ja käytössä jaksohoitoyksiköissä.

- Osaamisen vahvistuminen  on innostanut henkilöstöä yhdessä keksimään erilaisia ratkaisuja haastaviin tehtäviin esim. asiakkaiden siirtymisissä ja toimintatuokioiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.

-Uskallus kokeilla erilaisia vaihtoehtoja on lisääntynyt.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

-Kehittämistarpeet nousevat yksiköistä, esihenkilöt ja henkilöstö sitoutuvat toimintatavan noudattamiseen

- Tarvittavat koulutukset toteutetaan

-Toimintamalli on sovellettavissa eri kohderyhmiin ja toimintaympäristöihin

Kansikuva
Kuntouttava jaksohoito

Kehittämisen vaihe

Valmis