Kuntouttavan työtoiminnan nykytilakartoitus Satakunnan hyvinvointialueella

Satakunnan hyvinvointialueella on tuotettu kuntouttavaa työtoimintaa eri tavoin. Ennen hyvinvointialueen omaa toimintamallia tehtiin palveluprosessin nykytilakartoitus.

Toimintamallin nimi
Kuntouttavan työtoiminnan nykytilakartoitus Satakunnan hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Satakunnan hyvinvointialueella on tuotettu kuntouttavaa työtoimintaa eri tavoin. Ennen hyvinvointialueen omaa toimintamallia tehtiin palveluprosessin nykytilakartoitus.

Toteutuspaikka
Satakunnan hyvinvointialueen kunnat
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Luotu

05.10.2023

Viimeksi muokattu

19.12.2023
Ratkaisun perusidea

Kuntouttavaa työtoimintaa tekevät työntekijät työkyvyn tuen tiimissä tavattiin ja näiden tapaamisten jälkeen saatiin kokonaiskuva siitä, miten kuntouttavaa työtoimintaa on aiemmin hyvinvointialueen kunnissa tehty. Tästä tehtiin perus prosessikaavio. Prosessi on pääosin yhdenmukainen, mutta on kohtia, joihin toivotaan esihenkilöiden tarkennusta ja tukea. 

Toimintaympäristö

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisvastuu on siirtynyt kunnilta hyvinvointialueille. Hyvinvointialueiden on järjestettävä kuntouttavaa työtoimintaa niille pitkään työttöminä olleille henkilöille, jotka saavat työmarkkinatukea tai toimeentulotukea, ja jotka eivät työ- ja toimintakykynsä vuoksi kykene osallistumaan TE-hallinnon ensisijaisiin palveluihin.

Kuntouttava työtoiminta auttaa työtoiminnan asiakasta pääsemään työhön, koulutukseen tai työvoimapalveluihin parantamalla asiakkaan elämänhallintaa ja toimintakykyä. Tavoitteena on, että asiakkaan kokonaistilanne kohenee ja hänellä on kuntouttavan työtoiminnan jakson päättyessä toteuttamiskelpoinen jatkosuunnitelma. Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan. 

 

Kuntouttava työtoiminta mainitaan useissa eri laeissa ja ohessa THL:n määrittelemät tärkeimmät lait, jotka tähän palveluun vaikuttavat:

(Kuntouttava työtoiminta - THL)

(listalta on poistettu lait, jotka THL:n määrittelemisen jälkeen on kumottu)

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on kuntouttavaa työtoimintaa tekevät sosiaalihuollon ammattilaiset Satakunnan hyvinvointialueella. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Laki kuntouttavasta työtoiminnasta ( Laki kuntouttavasta työtoiminnasta 189/2001 ja Laki kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain… 399/2023 ) määrittelee mitä palvelu on ja mitä sen tulee sisältää. Satakunnan hyvinvointialueen kunnissa tätä on toteutettu pääsääntöisesti yhdenmukaisesti, pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. 

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelu, jota koskee Sosiaalihuoltolain (Sosiaalihuoltolaki 1301/2014) mukaiset velvoitteet. Sosiaalipalveluja on pyrittävä järjestämään eri hallinnonalojen peruspalvelujen yhteydessä, jos järjestely edistää palvelujen yhteensovittamista ja laadultaan hyvien palvelujen järjestämistä. Kun hyvinvointialueen sosiaalihuollon ammattilainen on saanut tehtävässään tietää sosiaalihuollon tarpeessa olevasta henkilöstä, hänen on huolehdittava, että avun tarve arvioidaan välittömästi. Lisäksi henkilöllä on oikeus saada palvelutarpeen arviointi, ellei sen tekeminen ole ilmeisen tarpeetonta.  Palvelutarpeen arvioinnista vastaa sosiaalihuollon ammattilainen. 

 

Sosiaalihuoltolain 37§ mainitaan:

"Palvelutarpeen selvittämisen perusteella arvioidaan, onko henkilöllä tuen tarvetta. Jos henkilö tarvitsee tukea, arvioidaan, onko tuen tarve luonteeltaan tilapäistä, toistuvaa tai pitkäaikaista. Palvelutarpeen arviointi sisältää:

1) yhteenvedon asiakkaan tilanteesta sekä sosiaalipalvelujen ja erityisen tuen tarpeesta;

2) sosiaalihuollon ammattihenkilön johtopäätökset asiakkuuden edellytyksistä;

3) asiakkaan mielipiteen ja näkemyksen palvelutarpeestaan, ellei palvelutarpeen arvioimiseen yhteistyössä asiakkaan kanssa ole ilmeistä estettä;

4) asiakkaan ja sosiaalihuollon ammattihenkilön arvion 42 §:n mukaisen omatyöntekijän tarpeesta."

 

Tehdyn nykytilakartoituksen mukaan Satakunnan hyvinvointialueella ei ole tehty palvelutarpeen arviointeja kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille, yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta. Asiakkaille on tehty aktivointisuunnitelma ja tämän tiedot on pääosin kirjoitettu asiakaskertomusmerkintänä tietojärjestelmään. 

Käytännön työ on jatkunut samanlaisena kuin ennen hyvinvointialuetta ja palvelut maakunnan asukkaille ovat olleet pääosin yhdenmukaiset. Pienemmillä paikkakunnilla yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten kanssa on ollut haastavampaa. TE- Toimen kanssa tehtävä yhteistyö on ollut pääosin toimivaa kaikilla paikkakunnilla. Henkilöstövaihdokset kaikilla toimialoilla tuovat oman haasteensa työn jatkuvuuteen, mutta kuntouttava työtoiminta Satakunnan hyvinvointialueen kunnissa on asiakaslähtöistä ja asiakkaat ovat palvelun keskiössä. 

 

Kuntouttavan työtoiminnan nykytilakartoitus on toimitettu työkyvyn tuen vastuuyksikön päällikölle sekä johtavalle sosiaalityöntekijälle, jotka työstävät tämän pohjalta tulevan hyvinvointialueen toimintamallia sekä - ohjetta. 

 

 

 

 

 

Vinkit toimintamallin soveltajille
  • Kuntouttavaa työtoimintaa ohjaa laki ja tämä on syytä tuntea tarkasti palvelua toteutettaesa. 
  • Kehittämisessä ja mallintamisessa tulee luoda tasapuoliset palvelut kaikille hyvinvointialueen asukkaille.
  • Yhdessä kehittäminen ja ottamalla mukaan myös pienten paikkakuntien vahvuudet, voidaan luoda toimiva malli koko hyvinvointialueelle.
  • Laadukas kuntouttava työtoiminta edellyttää riittäviä työntekijäresursseja.
  • Kuntouttavan työtoiminnan tulevan hyvinvointialueen toimintamallin mallintaminen ja juurruttaminen vaatii johdon tukea.
  • Palvelussa kannattaa ehdottomasti hyödyntää kumppanuustyötä eri järjestöjen, seurakuntien tms. kanssa.
Kansikuva
Nykytilakartoitus

Kehittämisen vaihe

Valmis