Lääkeautomaattien käyttöönotto, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue (RRP, P4,I4)
Ikääntyneiden kotihoidossa pilotoitiin vuoden 2023 aikana Axitare lääkeautomaattien käyttöä. Lääkeautomaatti on tehokas investointi, joka maksaa tulosten mukaan itsensä tehokkaasti takaisin.
Toimintamallin nimi
Ikääntyneiden kotihoidossa pilotoitiin vuoden 2023 aikana Axitare lääkeautomaattien käyttöä. Lääkeautomaatti on tehokas investointi, joka maksaa tulosten mukaan itsensä tehokkaasti takaisin.
Automaatilla voidaan annostella erityyppisiä lääkkeitä kuten säännöllisesti, määräaikaisesti sekä tarvittaessa otettavia lääkkeitä.
Lääkeautomaatti kehottaa lääkkeenottoon puheella ja lääkekippo tulee automaattisesti esiin. Asiakas ottaa lääkkeen ja lääkkeenotto rekisteröityy automaatin etäjärjestelmään. Hoitaja voi etäjärjestelmän avulla seurata asiakkaan lääkkeenhoidon toteutumista. Mikäli lääkettä ei kehotuksesta huolimatta oteta, palautuu se määräajan jälkeen automaattiin ja lääke kirjataan unohtuneeksi. Unohtuneesta lääkkeenotosta menee automaattisesti hälytys hoitajan puhelimeen ja hoitaja voi olla yhteydessä asiakkaaseen tai tarvittaessa käydä hänen luonaan tarkastamassa tilanne. Lääkeautomaatti toimii molemmilla kotimaisilla kielillä, joten asiakas saa omalla äidinkielellään kehotuksen ottaa lääke.
Kotihoidon yksiköissä pilotoitiin vuonna 2023 ja 2024 alussa Axitare lääkeautomaattien käyttöä. Pilotti toteutettiin Suomen kestävän kasvun hankkeen rahoituksella. Hankittiin 20 lääkeautomaattia, jotka jaettiin asiakkaille Porvoossa, Myrskylässä ja Pukkilassa.
Kohderyhmänä oli ikääntyneiden kotihoitopalveluita käyttävät asiakkaat. Asiakkaista valittiin pilottijaksolle ne, jotka olivat motivoituneita kokeilemaan lääkeautomaattia ja hoitajan arvion mukaan asiakkaat joiden kyky käyttämään autoomaatteja oli riittävä. Asiakkaan kanssa sovittiin lääkeautomaatin käytöstä ja asiakas sai automaatista esitteen, johon hän tutustui etukäteen.
Pilottijakso suunniteltiin työryhmässä johon osallistui kotihoidon esihenkilöt, laitetoimittajan edustajat ja hanketyöntekijä. Esihenkilöt vei toimintamallin kotihoitajille jotka toteuttivat pilottijaksin. Hoitajat seurasivat viikottain kotikäyntien määrää lääkeautomaattia käyttävillä asiakkailla ja tuloksista tehtiin yhteenveto ja vaikuttavuuslaskelma.