Lääkeautomaattien laajentamisen tukeminen Keski-Suomen hyvinvointialueella

Lääkeautomaatti varmistaa kotihoidon asiakkaan oikean annostelun ja ohjaa lääkkeiden oikea-aikaisessa ottamisessa. Lääkeautomaattien ohjausvideot tehtiin asiakasohjaajille ja kotihoidon työntekijöille työvälineeksi. 

Toimintamallin nimi
Lääkeautomaattien laajentamisen tukeminen Keski-Suomen hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Lääkeautomaatti varmistaa kotihoidon asiakkaan oikean annostelun ja ohjaa lääkkeiden oikea-aikaisessa ottamisessa. Lääkeautomaattien ohjausvideot tehtiin asiakasohjaajille ja kotihoidon työntekijöille työvälineeksi. 

Toteutuspaikka
Keski-Suomen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Smila lääkeautomaatin käyttö
Evondos lääkeautomaatin käyttö
Axitare lääkeautomaatin käyttö

Tekijä

Mira Vikström

Luotu

18.08.2023

Viimeksi muokattu

28.11.2023
Ratkaisun perusidea

Kotihoidon palvelujen tavoitteena on tukea moniammatillisesti asiakkaan omia voimavaroja ja toimintakykyä ja mahdollistaa turvallinen sekä mielekäs kotona asuminen. Kotihoidon käyntien rinnalla tai niiden sijasta hyödynnetään teknologisia ratkaisuja, kuten lääkeautomaatteja ja etähoivaa. Mikäli asiakkaan palvelutarve ei edellytä hoitajan fyysistä läsnäoloa, toteutetaan palvelu muun muassa teknologisia ratkaisuja hyödyntäen. Kotihoidon palvelujen toteuttamisen tapaan voivat vaikuttaa maantieteellinen sijainti, kotikäyntien toistuvuus, asumisympäristö ja asiakkaan muut palvelut.

Etähoidon palveluja kehittämällä voidaan tukea ikääntyneiden arjessa pärjäämistä, toimintakykyä ja itsenäisyyttä. Etähoidon palveluja kehittämällä ja laajentamalla ne yhdenmukaiseksi, sekä saavutettaviksi voidaan vastata niukkeneviin hoitaja resursseihin. Keski-Suomen hyvinvointialueella on tavoitteena laajentaa lääkeautomaattien käyttöä kotihoidon säännöllisillä asiakkailla ja vähentää kotihoidon fyysisiä kotikäyntejä. 

Tavoitteena on laajentaa lääkeautomaattien käyttöä kotihoidossa koko Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Lääkeautomaatit jakavat lääkkeet joko annosjakelupusseissa (Smila / Evondos) tai lääkekipoissa (Axitare).

Lääkeautomaatit täydentävät kotihoidon palvelutarjontaa yhdessä etähoivan videopuheluiden kanssa samalla tukien asiakkaiden itsenäisestä toimintakykyä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Lääkeautomaattien asiakkaina ovat kotihoidon säännölliset asiakkaat Keski-Suomen hyvinvointialueella. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Ennen laajennuksen toteutusta Tulkoti-hankkeesta osallistuttiin aktiivisesti kotihoidon myöntämisen kriteereiden ja soveltamisohjeiden päivittämiseen, sekä asiakassegmentointiin. Lääkeautomaatti asiakkaiden tunnistamista varten laadittiin RAI:hin laatumoduuli, joka antaa herätteen sopivasta asiakkuudesta. Lääkeautomaattien hälytysten hallinta pyritään keskittämään etä- ja digipalvelukeskukseen vuoden 2023 aikana.

Tavoitteiden saavuttamisen edellytyksinä tärkeiksi asioiksi nousi seuraavat asiat: 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Lääkeautomaattien laajennus aloitettiin keväällä 2023. Tulokset: Kevät- lokakuu 2023 välisenä aikana saavutettiin tavoite arvo 10%. 

Lääkeautomaatin ohjausvideoita on säännöllisesti markkinoitu asiakasohjaajille ja kotihoidon työntekijöille mm. kuntouttavan arviointijakson kotihoidon tiimitapaamisissa. Aiheesta on tehty myös blogi-kirjoitus.

Kotihoidon kuntouttavasta arviointijaksosta Keski-Suomen hyvinvointialueella voi lukea lisää Kotihoidon määräaikainen kuntouttava arviointijakso (RAI-pohjainen toimintamalli) | Innokylä (innokyla.fi)