LIPAS-liikunnan paikkatietojärjestelmän ja Palvelutietovarannon (PTV) välisen yhdensuuntaisen integraation pilotti Pohjois-Pohjanmaan HVA. (RRP, P4, I2 & I4)

Toimintamallissa pilotoidaan LIPAS-järjestelmään toiminnallisuus, joka mahdollistaa LIPAS-järjestelmään tuotetun sisällön viennin rajapintojen kautta Digi- ja väestötietoviraston tuottamaan Palvelutietovarantoon (PTV). 

Toimintamallin nimi
LIPAS-liikunnan paikkatietojärjestelmän ja Palvelutietovarannon (PTV) välisen yhdensuuntaisen integraation pilotti Pohjois-Pohjanmaan HVA. (RRP, P4, I2 & I4)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallissa pilotoidaan LIPAS-järjestelmään toiminnallisuus, joka mahdollistaa LIPAS-järjestelmään tuotetun sisällön viennin rajapintojen kautta Digi- ja väestötietoviraston tuottamaan Palvelutietovarantoon (PTV). 

Toteutuspaikka
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialua
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus

Tekijä

Terhi Virkkunen

Luotu

16.12.2024

Viimeksi muokattu

17.12.2024
Ratkaisun perusidea

Hyte-palvelutarjottimelle tuodaan keskitetysti kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja hyvinvointialueen hyvinvointia ja terveyttä edistäviä palveluita ja toimintaa asukkaille ja ammattilaisille. Kuntien liikuntapaikat ovat merkittävä osa kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä tukevia ns. matalan kynnyksen paikkoja. Ne ovat myös yksi osa THL:n asettamaa minimikriteeristöä hyte-palvelutarjottimelle.

Tällä hetkellä kunnat ilmoittavat liikuntapaikkansa LIPAS-liikunnan paikkatietojärjestelmään  (voi olla esimerkiksi avustusviranomaisen yksi vaade liikuntapaikkarakentamisen avustuksille). Tämän lisäksi kunnalla on lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa vastaavat liikuntapaikat myös PTV:hen.

Toimivalla integraatiolla LIPAS -järjestelmän ja PTV:n välillä vapautetaan resursseja kunnista keskittymään laadukkaaseen tiedon tuottamiseen kuntien liikuntapaikoista yhteen järjestelmään nykyisen toimintamallin sijasta. Samalla varmistuu laadukas tieto hyte-palvelutarjottimille tulevaisuudessa. 

Toimintaympäristö

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, Pohde, on laaja maantieteellinen alue, johon kuuluu 30 kuntaa ja noin 416 000 asukasta. Pohde työllistää yli 18 000 henkilöä. Alueella toimii myös yli 7000 järjestöä ja yhdistystä sekä yli 50 seurakuntaa ja muuta uskonnollista yhteisöä.

Tämä pilotti on osa laajempaa hyvinvoinnin edistämisen konseptia Pohteen alueella (RRP2, P4, I2 & I4).  

(Täydentyy)

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat Pohjois-Pohjanmaan kuntien Palvelutietovarannon ja LIPAS- järjestelmän päivittäjät sekä ko. järjestelmistä tuotetun tiedon käyttäjät (esimerkiksi kuntalaiset, hyvinvointialue)

Toimivalla integraatiolla LIPAS -järjestelmän ja PTV:n välillä vapautetaan resursseja kunnista keskittymään laadukkaaseen tiedon tuottamiseen kuntien liikuntapaikoista yhteen järjestelmään nykyisen toimintamallin sijasta.

Kuntien edustajat ovat pilotin aloituksesta lähtien osana aktiivista projektiryhmää, jonka tehtäviin kuuluu mm. integraation määrittely ja testaus pilotin eri vaiheissa.
 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Työ toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston, Pohteen projektiyöntekijöiden, DVV:n sekä Pohjois-Pohjanmaan kuntien kanssa. Ensimmäisen vaiheen tekninen suunnittelu syksy 2024, toisen vaiheen tekninen kehitys ja laajempi pilotointi alkuvuosi /kevät 2025,  laajamittainen pilotointi ja koulutus alueelle kesän 2025 loppuun mennessä.

Tiedonsiirtomahdollisuus LIPAS-järjestelmästä Palvelutietovarantoon on rekisteröityneiden LIPAS-käyttäjien käytettävissä käyttäjälle myönnettyjen käyttäjäkohtaisten liikuntapaikkatiedon päivitysoikeuksien puitteissa. Tiedonsiirron mahdollistaminen edellyttää, että liikuntapaikan omistajalla ja tietojen muokkaajalla on valtuudet viedä kohteen tiedot Palvelutietovarantoon.

LIPAS-järjestelmän kautta on mahdollista siirtää järjestelmään tallennettua liikuntapaikkatietoa Digi- ja väestötietoviraston tuottamaan Palvelutietovarantoon sillä edellytyksellä, ettei Palvelutietovarannon toiminnassa tapahdu sellaisia muutoksia, jotka estävät myöhemmin tiedonsiirron. Pilotissa tiedonsiirtoon tarjotaan koulutuksia ja tuotetaan ohjemateriaalia siirtomahdollisuuden käyttäjille.

(Täydentyy)