Hyvinvoinnin digitaalinen palvelutarjotin monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen tukena. Pohjois-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Monialaisen palveluohjauksen toimintamalleja ammattilaisille. Toimintamalleissa hyödynnetään digitaalista palvelutarjotinta, joka kokoaa yhteen kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja kansallisten toimijoiden hyte-palveluja sekä tietosisältöjä.
Toimintamallin nimi
Monialaisen palveluohjauksen toimintamalleja ammattilaisille. Toimintamalleissa hyödynnetään digitaalista palvelutarjotinta, joka kokoaa yhteen kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja kansallisten toimijoiden hyte-palveluja sekä tietosisältöjä.
Toimintamallien avulla edistetään monialaista palveluohjausta hyvinvointia ja terveyttä edistäviin palveluihin. Palveluohjauksen yhtenä työkaluna ja tukena tulee toimimaan digitaalinen hyte-palvelutarjotin, joka otetaan tuotanto käyttöön Pohteella 1/2025. Palvelutarjotinta on aloitettu pilotoimaan demo-ympäristön kautta 11/2025 hyvinvointi lähete-pilotissa.
Pohteen monialaisen asiakas- ja palveluohjaukseen kuuluvat hankkeessa seuraavat toimintamallit:
- Digitaalinen hyte-palvelutarjotin
- Ammattilainen käyttää hyte-palvelutarjotinta työvälineenä, kun ottaa hyten puheeksi asiakkailleen. Ammattilaisen asiakas- ja palveluohjaus tukee itsenäistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tukemista ja siihen motivoimista. Palvelupolku kuvattu ohjaavan ammattilaisen näkökulmasta palvelumuotoillen. Ammattilaisia osallistetaan kehittämiseen, infotaan, koulutetaan ja hyödynnetään digitaalisen jalkauttamisen suunnitelmaa käyttöönotossa.
- Asukas käyttää itselleen tai läheiselleen palvelutarjotinta hyvinvointia tukemaan. Käyttäjän palvelupolut kuvattu palvelumuotoilun keinoin ikääntyvän, työttömän ja ruuhkavuosia elävän asukkaan näkökulmasta. Asukkaille järjestetään infotilaisuuksia, mahdollisuuksia osallistua kehittämiseen/testaamiseen ja hyödynnetään markkinointia sekä digitaalista jalkauttamista käyttöönotossa.
- Alueemme hyte-kehittäjätiimit tuottavat tarjottimelle sisältöä, kuten puheeksioton välineitä lähisuhdeväkivallasta, päihteiden käytöstä, kaatumisen ehkäisystä ja taloudesta. Hankkeesta annetaan tukea sisältöjen tuottamiseen.
- Hanketiimi on osana alueemme monialaisia hyte-kehittäjätiimejä, joissa laaditaan ehkäisevän tuen kartat: lähisuhdeväkivallasta, kaatumisen ehkäisystä, työkyvyn tuesta, ehkäisevästä päihdetyöstä, yksinäisyydestä, mielenterveydestä, arjen raha-asioista ja elintapaohjauksesta.
- Etäelintapaohjaus. Elintapaohjaus on myös yhtenä teemana palvelutarjottimella. Etäelintapaohjausta pilotoidaan tässä hankkeessa, kts. https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/etaelintapaohjauksen-toimintamalli-pohjois-pohjanmaan-hva-rrp-p4i2 Elintapaohjaajat koulutetaan käyttämään hyte-palvelutarjotin työssään.
- Hyte-osaamisen vahvistamisen pilottiin osallistuminen. THL koordinoi pilottia, johon osallistuu kuusi hva. Pohteella pilottiin osallistuu ikääntyvien palveluohjausta antavat ammattilaiset. Pilotin jälkeen koulutusmateriaalia hyödynnetään laajemmin alueen ammattilaisille. Hyte-osaamisen vahvistamista toteutetaan koko hankeajan, kun hyte-työtä tehdään aktiivisesti eri sidosryhmien kanssa.
- Hyvinvointilähete toimintamallin jatkokehittäminen (kts. 2022 pilotti: https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/matalan-kynnyksen-hyvinvointilahete-pilotti). Pilotointi syksy 2024. Toimintamallin kehittäminen kuvataan Innokylään erikseen.
- Palvelutietovaranto (PTV) työ kuntiin ja 3.sektorille, jotta saadaan laadukkaat palvelukuvaukset monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen tueksi. Hankkeen aikainen PTV tiedon kasvattaminen ja laadun varmistaminen kuvataan Innokylään omana toimintamallinaan.
- Pohde pilotoi yhdessä https://lipas.fi/etusivu (Jyväskylän yliopisto) - DVV kanssa integraation PTV ja Lippaan välille. Ingtegraatio tulee kasvattamaan hyte palvelujen määrää asiakasohjaukseen ja vähentää kuntien tekemää tuplatyötä palvelujen kirjaamisessa.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, Pohde, on laaja maantieteellinen alue, johon kuuluu 30 kuntaa ja noin 416 000 asukasta. Pohde työllistää yli 18 000 henkilöä. Alueella toimii myös yli 7000 järjestöä ja yhdistystä sekä yli 50 seurakuntaa ja muuta uskonnollista yhteisöä.
Kuntarajaton palvelu tukee hyvinvointialueen strategisia tavoitteita parantamalla palveluiden saatavuutta ja edistämällä tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta koko hyvinvointialueella. Tämä mahdollistaa resurssien tehokkaamman hyödyntämisen, sillä palvelut eivät ole sidottuja tiettyihin kuntarajoihin, vaan ne ovat saatavilla kaikille alueen asukkaille riippumatta asuinpaikasta.
Väestörakenne ja sen kehitys vaikuttavat olennaisesti kehittämistyöhön. Pohteen hyvinvointialueen väestö ikääntyy ja Kansallisen terveysindeksin (THL) mukaan Pohde on sairastavuus- ja työkyvyttömyysindeksiltään Suomen kolmanneksi heikoimmassa asemassa. Jo nyt nähtävät terveyshaasteet ovat tärkeitä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä huomioitavia tekijöitä, jotka on hyvä huomioida toimintamallien laadinnassa sekä palvelutarjottimen sisältöjä, saavutettavuutta, asukaslähtöisyyttä ja viestintää suunniteltaessa.
Kehittämistä rahoitetaan 6/25 asti EU kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU) Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) kautta. Ohjelman indikaattori investoinnille on, että alueellisten digitaalisten palvelutarjottimien osalta pilotoinnin on tehty tai aloitettu Q 4/2024 kaikilla hyvinvointialueilla. Hyvinvointialue voi ottaa käyttöön kansallisesti kehitetyn Tarmoa palvelutarjottimen tai jatkokehittää kansalliset kriteerit täyttävän oman digiratkaisun. Pohteella on päädytty kehittämään omaa digiratkaisua.
Hyvinvoinnin digitaalinen palvelutarjotin on osana monialaisia asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalleja, jotka tukevat oikea-aikaista, ennaltaehkäisevää ja yhdenmukaisempaa palveluihin pääsyä. Monialaiset palvelut kattavat hyvinvointialueen lisäksi kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja kansallisesti tuotetut hyte-palvelut. Tavoitteena on myös, että asukkaiden ja ammattilaisten tietoisuus hyte-palveluista ja -toiminnasta lisääntyy. Haluamme myös siirtää palveluiden painopistettä raskaista kevyempiin tällä työllä. Ammattilaiset saavat myös koulutusta monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalleihin, jonka osana digitaalinen pavlelutarjotin on.
Pohjoispohjanmaalaisten hyvinvoinnista on paljon mittaritietoa ja näiden kustannusvaikuttavuuksia on arviotu (kts.hyvinvointisuunnitelma). Pyrimme yhteisellä hyte-työllä monialaisesti vaikuttamaan näiden kustannusten hillitsemiseen ja inhmillisen kärsimyksen vähentämiseen eli lisäämään pohjoispohjalaisten hyvinvointia. Hyte -tietoisuuden lisääminen ja palveluiden parempi saavutettavuus tukevat hyvinvoinnin ylläpitoa ja kasvua ja vähentävät näin kustannusten nousua.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen monialaisen palvelukonseptin kohderyhmä ovat kaikki Pohjois-Pohjanmaan asukkaat. Lisäksi kohderyhmänä ovat hyte-teemojen parissa monialaista asiakas- ja palveluohjausta antavat ammattilaiset. Muodostettaessa hyte-palvelutarjottimen sisältöjä otetaan alkuvaiheessa erityisesti huomioon haavoittuvassa asemmassa olevat eli "he, jotka kokevat etteivät saa ääntänsä kuuluviin." Jälkimmäinen on pohjois-pohjanmaalaisten haavoittuvassa asemassa olevien asukkaiden itse laatima nimitys, miten he haluavat heitä kutsuttavan. Kun suunnittelemme palveluja heidän lähtökohdistaan, palvelee se koko aikuisväestöä. Pohjois-Pohjanmaalla hyte-toimintamallien pilotoinnin kohderyhmäksi on valikoitunut:
- Ikäihmiset
- Paljon palveluita käyttävät
- Pitkäaikaistyöttömät
- Yllä olevia kohderyhmiä kohtaavat ammattilaiset
Pohjois-Pohjanmaan asukkaiden osallistaminen:
- Työpajatyöskentely 3kpl. Ylivieska, Oulu, Hailuoto paikkakuntina, mutta muistakin kunnista sai tulla paikalle.
- Kehittäjäasiakkaat (osallistuivat yllä oleviin työpajoihin ja/tai haastatteluihin)
- Haastattelut (etäryhmähaastatteluja 3kpl).
- Elintapa-kysely palvelutarjottimen tarpeista asukkaille (100vastausta)
- Testaustilaisuudet. Etätestaustilaisuuksia palvelumuotoilussa 3kpl. Syksyllä 2024 käytettävyystestauksia livenä ja etänä.
- Infotilaisuudet, tapahtumat. Kuukausittain useita infotilaisuuksia eri sidosryhmille etänä ja livenä, osallistuttu mm. Ainot ja Reinot-messuille, Digitaitoviikolle.
Järjestöjen, kuntien, seurakuntien ja hyvinvointialueen ammattilaisten osallistaminen:
- Sidosryhmäyhteistyö: osallistutaan säännöllisesti eri toimijoiden tilaisuuksiin ja pidetään heille infoja hyte-työstämme.
- Yhteiskehittäminen. Hanketiimi on esimeriksi mukana alueemme hyte-työryhmissä, joissa kehitetään ehkäisevän tuen karttoja esim. kaatumisen ehkäisystä.
- Työpajat, haastattelut, testaukset, infot. Ammattilaisten infosta video: https://www.youtube.com/watch?v=zRhuFNTBxt0
Muut yhteistyö ja kehittäjäkumppanit:
- POP-Digi-hoitotakuu - ja muut hankkeet, Hyvinvointi koordinaattorit, YOH -tiimi
- Kohderyhmien asiantuntijat, esimerkiksi ikääntyvien ja työttömien kanssa työskentelevät ammattilaiset
- Kansalliset verkostot (THL, STM, RRP2, muut hyvinvointialueet)
- Pohteen yhteistyötahot, kuten Viestintä, Tietohallinto, Järjestämisen toimialue, Digitaalinen sote-keskus
Yllä olevia alueellisia kohderyhmiä on kaikkia kutsuttu kevään 2024 aikana palvelutarjottimen toimintamallien ja sisältöjen kehittämiseen liittyvään palvelumuotoilu -projektin työhön. Tähän on liittynyt haastatteluja, työpajoja, testailuja ja infotilaisuuksia, joilla asiakasymmärrystä on saatu kattavasti kerättyä.
- Markkinointi ja viestintäsuunnitelma tehty käyttöönoton tueksi
- Digitaalinen jalkauttaminen tarkoitus toteuttaa suunnitellusti hankeaikana. Suunnittelu syksyllä 2024, toimenpiteet 2025.
- Kouluttamista alustan käyttöön annetaan aktiviisesti. Perustettu esim. yhteisiä työtiloja Teams, jotka mahdollistaa tuen antamisen ja sparrailun. Säännölliset tukitunnit ja tilaisuudet alueelle tarjottu eri hyte-teemoissa.
- Alusta asti laajasti informoitu ja osallistettu tulevia käyttäjiä kehittämistyöhön. Tämä tukee juurruttamista palvelun ja toimintamallien käyttöön.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonseptin sisältämä toimintamalli ja digitaalinen palvelutarjotin pilotoidaan käyttöön hankeaikana. Palvelutarjottimen 1. tuotantoversio julkaistaan 1/2025 ja pilotointi palvelutarjottimesta aloitettu 11/24- aloitettu hyvinvointilähete-pilotissa. Kehittämistyötä jatketaan ketterästi hankekauden lopuun. Palvelukonseptin tuomat hyödyt ja muutokset tulevat esille konseptin käyttöönoton jälkeen ja niitä mitataan eri mittarein jo pilotoinnista lähtien.