Neurokirjon lasten ja nuorten palvelupolkujen yhtenäistäminen Etelä-Savon hyvinvointialueella

Neurokirjon lasten ja nuorten palvelupoluissa kuvataan selkeät ja yhtenäiset hoitopolut koskien neuropsykiatrisia oireita omaavien lasten ja nuorten tukea, tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta Etelä-Savon hyvinvointialueella.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Neurokirjon lasten ja nuorten palvelupolkujen yhtenäistäminen Etelä-Savon hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Neurokirjon lasten ja nuorten palvelupoluissa kuvataan selkeät ja yhtenäiset hoitopolut koskien neuropsykiatrisia oireita omaavien lasten ja nuorten tukea, tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta Etelä-Savon hyvinvointialueella.

Toteutuspaikka
Etelä-Savon hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Savon hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Sanna Kuosmanen

Luotu

25.10.2023

Viimeksi muokattu

29.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Vahvistaa neurokirjon  asiakkaille varhaisentuen palveluita ja ohjausta sekä neuvontaa.

Tehdä yhtenäiset hoitopolut eloisan alueella. 

Toimintaympäristö **

Lapsi- ja perhepalvelujen alueellisen kehittämisen painopisteet Tulevaisuuden sotekeskus-ohjelmassa liittyvät voimakkaasti varhaiseen tukeen ja ennaltaehkäisyyn. Painopisteenä on ollut lasten ja nuorten matalan kynnyksen monialaisten palvelujen laadun ja saatavuuden parantaminen. Yhtäältä lasten ja nuorten hyvinvointia rakennetaan laajassa eri toimijoiden välisessä yhteistyössä. Toisena näkökulmana palveluketjuja ja -kokonaisuuksia sekä palveluja kehitetään lukuisilla alueilla ja keskeisenä tavoitteena on palveluketjujen alueellinen selkiyttäminen, yhdistäminen sekä saatavuuden vahvistaminen. 

Palvelupolkutyön toimintaympäristönä on hyvinvointialueen opiskeluterveydenhuolto, lasten ja nuorten perustason mielenterveysyksiköt, erikoissairaanhoito (lastenpsykiatria, nuorisopsykiatria, aikuispsykiatria, lastenneurologia), sosiaalipalvelut, sivistyspalvelut sekä kolmas sektori. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä on hyvinvointialueen työntekijät, jotka työskentelevät neuropsykiatrisia oireita omaavien lasten ja nuorten kanssa polun missä tahansa vaiheessa (huolen havaitseminen, tuki, tutkimukset, hoito ja kuntoutus).  

Asiakkaille suunnattujen hoitopolkujen kohderyhmää ovat hyvinvointialueen asukkaat.  

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Valmiit hoitopolut tulee perehdyttää ja tiedottaa hyvinvointialueen eri toimijoille. Hanketyön jälkeen juurruttaminen ja prosessien  koordinointi ja  ylläpito on opiskeluhuollon ohjauksessa.

Hoitopolkujen päivittäminen on suunniteltu tarvittaessa, mutta ainakin kerran vuodessa läpi käytäviksi.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Ammattilaisien käyttöön suunnatut hoitopolut on viety ArterIms muotoon.

Moniammatillinen moniammatillinen yhteistyö on Etelä-Savossa alkanut hankekauden aikana ja on tunnistettu yhteisen palveluverkon ja yhteistyön tarve. Perustason, erityistason ja vaativan erityistason  ( Vaalijalan) palveluissa on Etelä-Savossa paljon osaamista ja resurssia, jonka hyödyntämisestä laajemmin asiakkaat hyötyisivät. Kolmannen sektorin mukaan ottaminen ja asiakasosallisuuden vahvistaminen jää hankekauden jälkeiseen aikaan.

Konsultoiva  ammattilaisten  " nepsynyrkki" , joka tarkoitus oli ohjata ja neuvoa matalalla kynnyksellä sivistyspalveluiden ammattilaisia , vanhempia ja sote-ammattilaisia ei vielä toteutunut Eloisassa. 

 

Kansikuva
Nepsypolkutyö

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis