Omaishoitajien valmennus - Yhdessä tehty on kaikkien hyöty! Onnistuu sekä Liki että Digi!

Omaishoitajien lakisääteisten valmennusten suunnittelu, toteutus ja arviointi yhdessä omaishoitajien parissa toimivien tahojen kanssa. VALMENNUS luodaan YHDESSÄ viranomaistahon ja järjestötahon YHTEISTYÖNÄ. Omaishoitajalle paras hyöty! LIKI ja DIGI

Toimintamallin nimi
Omaishoitajien valmennus - Yhdessä tehty on kaikkien hyöty! Onnistuu sekä Liki että Digi!
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Omaishoitajien lakisääteisten valmennusten suunnittelu, toteutus ja arviointi yhdessä omaishoitajien parissa toimivien tahojen kanssa. VALMENNUS luodaan YHDESSÄ viranomaistahon ja järjestötahon YHTEISTYÖNÄ. Omaishoitajalle paras hyöty! LIKI ja DIGI

Toteutuspaikka
TulKoti-hanke, Soitessa Kotiin-hanke / Omais- ja perhehoidon kehittäminen kaikenikäisille asiakkkaille
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

30.09.2022

Viimeksi muokattu

13.12.2023
Ratkaisun perusidea

Luodaan hyvä ja toimiva tietopaketti omaishoitajille, joka voidaan esitellä LIKI tai DIGi valmennuksena.
Varmistetaan että hoidettavalla on mahdollisuus hoitoon valmennuksen aikana.
Kehitetään valmennusta yhdessä työryhmää joka koostuu omaishoidon ammattilaisista ja paikallisista yhdistystoimijoista sekä kokemusasiantuntijoista.

Toimintaympäristö

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyivät hyvinvointialueille 1.1.2023. Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta.

Sote- ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi koko Suomessa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Sote- ja pelastustoimen uudistuksen tarkoituksena on varmistaa yhdenvertaiset palvelut kaikilla alueilla, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Asiakkaille uudistus näkyy aikanaan palvelujen parantumisena, mutta lähtötilanteessa isoja muutoksia tuskin on havaittavissa. 
 

Hyvin voimme!
On lupaus arvosta, jonka haluamme välittää.

Asiakkaalle ja alueen asukkaalle lupaus tarkoittaa hyvinvointia, hyvää ja onnellista arkea sekä asukkaan omaa toimeliaisuutta ja aktiivisuutta.

Koko maakuntaan lupaus heijastuu alueen hyvinvointina, kasvuna ja kehittymisenä sekä yhteistyönä.

Työntekijälle lupaus näyttäytyy vahvana ammattiylpeytenä ja yhteen hiileen puhaltamisena – se on työhyvinvointia ja hyvää arkea työssä.

Koko Soiten tasolla lupauksemme on tervettä työkulttuuria, hyvinvoivia ihmisiä, kehittymisen ja kokeilun kulttuuria sekä yhteistyötä muiden kanssa.

www.soite.fi

 

Alla kuvataan tavoitetila johon muutoksella pyritään:

Kaikilla omaishoitajilla on oltava mahdollisuus osallistua omaishoitajien valmennukseen. Muuttuvassa maailman tilanteessa, meidän on myös huomioitava se, että kaikki eivät voi osallistua samalla tavalla, joten meidän on luotava uusia tapoja mahdollistaa heidän osallistumisensa.

Valmennusten suunnitellussa huomioidaan valmennukseen osallistuvat paikanpäällä, eli LIKI (erillinen valmennus)
Valmennusten suunnitellussa huomioidaan valmennukseen osallistuvat etäyhteyden muodossa, eli DIGI (erillinen valmennus)

Hoidolliset mahdollisuudet huomioitava omaisHOIDETTAVAN osalta, jotta omaisHOITAJALLA on mahdollisuus tulla paikalle. Esimerkkinä tästä LIKI valmennuksen ajaksi pilotoidaan omaishoidettavan kuntouttavaan päivätoimintaan tutustumista perhehoitajan tukemana. Näin omaishoitaja saa tulla paikalle yhdessä hoidettavan kanssa ja molemmille on valmennuksen ajaksi oma ohjelmansa.

LIKI sekä DIGI valmennuksien aikana mahdollistetaan tuttavuudet tärkeimpiin yhteystahoihin, kuten vastuutyöntekijään, terveydenhoitajaan ja yhdistyspuolen toimijoihin, sekä mahdollisuuksien mukaan perhehoitajaan . Yllä mainittujen toimijoiden kanssa luodaan valmentautujille tietopaketti, johon koottuna tärkeimmät asiat omaishoitajia varten.

Kokemusasiantuntijuutta hyödynnetään valmennuksissa ajatusten ja keskustelun herättäjänä. Kokemusasiantuntija tuo tiedon tason uudelle aaltopituudelle ja syventää ymmärryksen luomista valmentujien elämäntilanteisiin. Kokemusasiantuntija on mukana LIKI että DIGI valmennuksissa.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmä:
Omaishoitajat ja -hoidettavat

Asiakasymmärrys:
Omaishoitajan työ on raskasta ja vaativaa päivittäistä ja ympärivuorokautista työtä, jota omaishoitajat tekevät rakkaudesta hoidettavaan. Yhteiskunnan ja hyvinvointialueen tulee pyrkiä tukemaan omaishoitajien panostusta ohjauksella ja neuvoilla, valmennuksilla ja koulutuksilla, tukitoimilla ja muilla yksilöllisesti räätälöidyillä avuilla.

Antamalla omaishoitajalle hyvää perustietoa saatavilla olevasta hyvinvointialueen- ja yhdistysten tuesta, tietoa yhteyshenkilöistä hyvinvointialueella ja yhdistystoiminnassa sekä omaishoitajan omaan hyvinvointiin saatavasta tuesta, vahvistetaan omaishoitajan ymmärrystä omaishoidon tuen kokonaisuudesta. Tiedon avulla omaishoitajan on helpompi toimia tehtävässään ja hakea tukea tarpeen vaatiessa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Työryhmävetoinen valmennustapa, jossa suunnittelu ja toiminta tapahtuu työryhmän toimesta. Vahvan työryhmätyöskentelyn päätavoitteena on varmistaa, että ryhmäytyminen tapahtuu ja työryhmän jäsenet kokevat olevansa yhteisvastuussa toiminnasta. Yhteisvastuussa suunniteltu ja totutettu toiminta mahdollistaa omaishoitajalle laadukkaan valmennuksen ja hoidettavalle mukavan hoitokokemuksen.

Vastuunjakoa tulee työryhmässä myös tehdä seuraavien toimien osalta:
- Työryhmän koolle kutsuja 
- Palautekyselystä vastaava
- Työryhmässä tulee olla puheenjohtaja ja muistion tekijä (voi olla kiertävä vastuu joka vaihtuu joka tapaamisen yhteydessä)
- Yhteisen Excel-taulukon ylläpitäjä

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Yhdessä tehtynä on voitu tarjota hyvin suunniteltu valmennus omaishoitajille ja saatu hyviä arviota omaishoitajilta valmennuksen vaikuttavuudesta heidän tiedonsaantiinsa. Valmennuksen aikana omaishoitaja saa edelleenkin suuren määrän tietoa kerralla, josta kykenee tiedostamaan tärkeimmät asiat. Edelleen kysytään myöhemmin lisätietoa niistä aiheista, joita käyty valmennuksessa läpi mutta eivät ole olleet ajankohtaisia juuri siinä elämäntilanteessa. 

Vastuuhenkilöt selkiytyneet ja yhteyden ottaminen omaan vastuutyöntekijään sekä terveydenhoitajaan helpottunut. Sama koskee yhdistystoimintaa.

Yhteistyössä erityisen tärkeänä omaishoitotilanteiden ennakoitavuus, jossa omaishoitaja voi saamansa tiedon perusteella hakea tarvittavan avun oikeasta paikasta ja oikeaan aikaan. Näin voidaan tukea omaishoitajan jaksamista varhemmassa vaiheessa esim. vapaidenjärjestelyillä, päivätoiminnan avulla, kiertävän perhehoitajan tuella sekä muilla tukipalveluilla.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kenen kanssa?
Kootkaa valmennustyöryhmä joka koostuu niistä ammattilaisista ja yhdistyksistä, joista omaishoitajilla on hyötyä toimiessaan omaishoitajana. Kasvojen antaminen tärkeille yhteistyötahoille on hyvän yhteistyön lähtökohta.
Tavoitteena ME -henki, ja usko siihen, että yhdessä voimme tehdä enemmän ja paremmin!

Mitä?
- Suunnitelkaa ja luokaa yhteinen esitys hyvin
- Suunnitelkaa valmennuksen aikataulu ja esitysajat
- Suunnitelkaa mitä valmennuksessa tarjotaan ja kuka hoitaa hankinnat vuorollaan
- Suunnitelmaa valmennusten ajankohdat 6 kk ajaksi tai koko vuodelle
- Suunnitelkaa työryhmän tapaamisajat ja tehkää kutsut (voi olla teams tai läsnä tapaamisena)
 

Milloin?
- Valmennusajankohdat voidaan sopia työryhmälähtöisesti aina tapaamisten yhteydessä tai kalenteroida yhteiseen vuosikalenteriin niin, että valmennuksia järjestetään aina samoina ajankohtina. Mitä suurempi työryhmä kyseessä, sitä tärkeämpää sopia valmennusajankohdat hyvissä ajoin tai lyödä lukkoon ajankohdat vuositasolla.

Miten?
- Luokaa kutsu valmennukseen, ja sopikaa kuka/ketkä kutsut lähettää, ja kuinka monelle kerrallaan
- Luokaa jaettava Excel-taulukko, jonne ilmoittautujamäärät voidaan merkitä (ei nimiä)
- Varmistakaa että päivätoiminta käytettävissä valmennusten aikana, ja muistakaa että päivätoiminnan vastaava kuuluu ydintyöryhmään. Hoito päivätoiminnassa järjestetään päivätoiminnan vastaavan ja omaishoidon vastuutyöntekijän yhteistyössä, kun omaishoitaja ilmoittaa hoidon tarpeesta valmennukseen ilmoittautumisen yhteydessä.

Missä?
Mikäli mahdollista, järjestäkää valmennukset päivätoiminnan yhteydessä tai läheisissä tiloissa. Tällöin omaishoitajien on helppo tulla paikalle yhdessä hoidettaviensa kanssa ja lähetä yhdessä.

Kenelle?
- Omaishoitajille tietoa ja omaishoidettaville virikettä ja aktiviteetteja.
- Kiertäville perhehoitajille mahdollisuuksia tutustua omaishoitajiin ja -hoidettaviin.
- Päivätoiminnan vastaavalle mahdollisuus esitellä päivätoimintaa omaishoidettavalle ja -hoitajalle.

Kansikuva
Yhdessä voimme tehdä enemmän

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä