Omaolon määräaikaistarkastuksien toimintamallin jatkokehittäminen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)

Palveluprosessin toimintamallilla edistetään Omaolon määräaikaistarkastusten esitietolomakkeiden yhtenäistä käyttöönottoa ja hallintaa Pohjois-Pohjanmaalla. Malli sisältää alueellisesti laaditun palveluprosessin kuvauksen ja palveluohjaukset.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Omaolon määräaikaistarkastuksien toimintamallin jatkokehittäminen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Palveluprosessin toimintamallilla edistetään Omaolon määräaikaistarkastusten esitietolomakkeiden yhtenäistä käyttöönottoa ja hallintaa Pohjois-Pohjanmaalla. Malli sisältää alueellisesti laaditun palveluprosessin kuvauksen ja palveluohjaukset.

Toteutuspaikka
RRP, P4, I1-hanke Pohjois-Pohjanmaa
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Marita Eskola

Luotu

06.05.2024

Viimeksi muokattu

10.09.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Määräaikaistarkastuslomakkeista puolitoistavuotiaan laaja terveystarkastus, viidesluokkalaisten vanhempien esitietolomake ja opiskeluterveydenhuollon esitietolomake otetaan  käyttöön Pohteen laajuisesti neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Toimintaympäristö **

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) on yksi Suomen 21 hyvinvointialueesta ja myös yksi Suomen laajimmista hyvinvointialueista. Hyvinvointialueen keskiössä on pohjoispohjalainen ihminen ja painopiste on peruspalveluissa ja varhaisessa ongelmien ehkäisyssä.  Pohde vastaa noin 416 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta Pohjois-Pohjanmaalla. Pohteella on töissä lähes 18 000 ammattilaista, joiden hyvinvointia ja osaamista halutaan vaalia. 

Pohde on saanut rahoitusta Suomen kestävän kasvun ohjelman kautta. Ohjelmalla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelma vauhdittaa kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita. Tämä on mahdollistanut Pohteella Omaolopalvelun jatkokehittämisen, käyttöönoton ja integroinnin alueen digitaalisiin palveluihin ja ammattilaisten järjestelmiin. Omaolon kehittäminen yksi RRP2 kehittämishankkeen toimenpiteistä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Omaolo on valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelu, jonka tarkoituksena on edistää kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä.  Palvelu on tarkoitettu yli 15-vuotiaille Suomessa vakituisesti asuville ja julkisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin oikeutetuille kansalaisille. Myös osa ei-lääkinnällisistä sisällöistä on tarkoitettu alle 15- vuotiaille. Omaoloa käyttävät terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaiset osallistuessaan Omaoloa käyttävän asiakkaan hoitoon sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Omaolon määräaikaistarkastusten esitietolomakkeet toimivat ammattilaislähtöisesti, mikä tarkoittaa sitä, että asukas ei voi oma-aloitteisesti täyttää määräaikaistarkastukseen liittyvää esitietolomaketta Omaolossa. Kohderyhmänä ovat lapset, koululaiset ja opiskelijat perheineen. Ammattilainen laatii valitulle kohdejoukolle kutsun täyttää määräaikaistarkastukseen liittyvä esitietolomake Omaolossa ja asukas saa linkin lomakkeeseen ammattilaiselta esimerkiksi koulun tietojärjestelmän kautta tai hyvinvointialueen verkkosivujen kautta. 

Määräaikaistarkastuksen esitietolomakkeen avulla niin asukas kuin ammattilainenkin voi valmistautua tulevaan asukkaan, lapsen tai perheen määräaikaistarkastukseen. Esitietolomakkeessa kartoitetaan tarkastukseen liittyviä esitietoja vastaanottokäynnin tueksi. Osa lomakkeista edellyttää asukkaalta tunnistautumista Omaolo-palveluun ennen vastaamista.

Tällä hetkellä Omaolossa ovat käytössä seuraavat määräaikaistarkastuksen esitietolomakkeet:

3X10D (lapselle/nuorelle ja vanhemmille)
Viidesluokkalaisen esitietolomake vanhemmille
Opiskeluterveydenhuollon esitietolomake toiselle asteelle
Suun terveydentila, lapset ja nuoret
Puolitoistavuotiaan laaja terveystarkastus
Ekaluokkalaisen terveystarkastus vanhemmille
Yläkoululaisen terveystarkastus vanhemmille

 

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Ilmiöt