Omatiimimalli, Etelä-Karjalan hyvinvointialue, (RRP, P4, I1)

Omatiimi on avun ja tuen tarpeen perusteella koottu asiantuntijaverkosto, joka tekee saumatonta yhteistyötä asiakkaan suostumuksella. Tiimiin voidaan nimetä asiantuntijoita laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluista.

 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Omatiimimalli, Etelä-Karjalan hyvinvointialue, (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Omatiimi on avun ja tuen tarpeen perusteella koottu asiantuntijaverkosto, joka tekee saumatonta yhteistyötä asiakkaan suostumuksella. Tiimiin voidaan nimetä asiantuntijoita laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluista.

 

Toteutuspaikka
Omatiimit toimivat Etelä-Karjalan hyvinvointialueella
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Luotu

09.10.2023

Viimeksi muokattu

30.04.2024
Ratkaisun perusidea **

Omatiimi on asiakkaan tiimi, jossa asiakas kohdataan aidosti ja arvostavasti. Toiminnassa pyritään ennakointiin ja asiakas ohjataan vastuullisesti oikean palvelun piiriin. 

  • asiakkaan omat tavoitteet ja arjessa pärjääminen ovat toiminnan keskiössä
  • kartoitamme asiakkaan tilanteen ja teemme moniammatillisen suunnitelman palvelukokonaisuudesta
  • yhteisenä tavoitteena on löytää asiakkaan elämäntilanteeseesi sopivat palvelut
  • tieto kulkee sujuvasti eri toimijoiden välillä.
  • kokoonnumme asiakkaan kanssa yhteisvastaanotolla tai asiakkaan suostumuksella ammattilaisten kesken omatiimipalaverissa.
  • tarvittaessa hyödynnämme digitaalisia välineitä asiakkaiden ja ammattilaisten välillä
  • asiakkaalle sovitaan yhteyshenkilö, joka vastaa palvelukokonaisuudesta. 

     

Toimintaympäristö **

Etelä-Karjalan hyvinvointialue  tuottaa alueen väestölle sosiaali- ja terveyspalveluita  yhdeksän kunnan alueella. Alueen kunnat ovat: Imatra, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale ja Taipalsaari.

Omatiimin perustana toimivat Etelä-Karjalan kuntien alueet, jotka on tällä hetkellä jaettu  vanhan väestövastuualuejaon mukaisesti ”omahoitaja”- alueisiin. Omahoitajan  määräytyminen ja siten ohjautuminen omatiimiin tapahtuu asuinpaikan perusteella. Tiimiä  on mahdollista vaihtaa niin halutessaan.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Omatiimiin voi kuulua  ammattilaisia perusterveydenhuollosta ; omahoitaja, lääkäri, kuntoutus-, päihde- ja mielenterveys palveluista tai  sosiaalihuollon alueelta. 

Omatiimejä hyvinvointiasemalla tai sote-keskuksessa on 1-3 yksikön koosta riippuen.  Lukuisissa tutkimuksissa on havaittu tehokkaan ”käteensopivan” tiimin pääsevän parempiin  tuloksiin kuin hyvin suuren terveyskeskuksen tai hyvinvointiaseman. Tästä johtuen  suurempien yksiköiden toiminta jaetaan useampaan omatiimiin.  

Omatiimien työn tueksi on perustettu yhteinen Teams-kanava. Kanavasta löytyvät yhteiset ohjeet ja toimintamallit. Se toimii myös moniammatillisen tiimin yhteisenä keskustelu foorumina.

Jokaiselle omatiimille on kalenteroitu yhteinen omatiimipalaveri kerran kuukaudessa asiakkaiden/potilaiden asioiden hoitamiseksi. Lisäksi tiimit voivat sopia yhteisvastaanottoja tai ammattilaisten välisiä konsultaatioita työpäivien lomaan joustavasti.

Moniammatillisen tiimityön lisääntyessä toimintakulttuuri muuttuu osallistavammaksi ja  ammattilaisilla on mahdollista vaikuttaa oman työn suunnitteluun sekä toteuttamiseen.  Samalla luomme jatkuvan kehittämisen mallin jokaiselle tiimille. Tiimityö lisää yhteisöllisyyttä  ja siten työhyvinvointia.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Omatiimien toiminta on vasta käynnistynyt syksyn 2023 aikana. Omatiimi toiminta on nostettu strategiseksi painopisteeksi vuosille 2024-2025 EKHVA:lla. Mallin edelleen kehittämistä jatketaan Etelä-Karjalan hyvinvointialueen- Suomen kestävän kasvun ohjelmassa v. 2024.

Yhteistyön tiivistämiseksi ja mallin edelleen kehittämiseksi tarvitaan vahvaa moniammatillista esihenkilötukea. Esihenkilöiden yhteistyötä vahvistetaan esihenkilötiimeissä. 

Omatiimien toimintaa pystytään arvioimaan vasta myöhemmässä vaiheessa kun käyttöönotosta on riittävästi kokemusta. Mallin kehittämisen yhteydessä on valmisteltu mittarointia toiminnan arvioinnin tueksi. Mittaroinnissa keskitytään arvioimaan mitä arvoa omatiimistä on asiakkaalle, ammattilaiselle ja organisaatiolle. 

Arvo omatiimin toiminnasta syntyy asiantuntijaverkostosta; toiminta voi tapahtua  kasvokkain, diginä tai hybridinä. Ammattilaiselle  syntyvää arvoa mitataan työn sujuvuudella ja osaamisen oikeanlaisen kohdentamisen  arvioinnilla. Organisaatiolle syntyvää arvoa mitataan kustannuksilla ja seuraamalla käyntejä  ennen – ja jälkeen tiimiasiakkuutta. Omatiimimallin asiakkaalle tuottavaa arvoa voidaan mitataan mm.  toimintakykyä ja terveydentilaa kuvaavilla mittareilla. Mittareiden käyttöönoton osalta yhteistä suunnittelua ja kehittämistä jatketaan Etelä-Karjalan hyvinvointialue- Suomen kestävän kasvun ohjelmassa v.2024. Jatkuvan kehittämisen mallilla juurrutetaan kehittäminen  tiimin sisäiseksi arjen toiminnaksi. Kehittämisessä kannustetaan innovatiivisuuteen ja  kokeiluihin matalalla kynnyksellä.

Kansikuva
Asiakkaan asialla

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Aihealueet

Ilmiöt