Palveluhakutyökalu ikääntyneiden hyvinvointia edistävissä palveluissa

Ammattilaisille suunnattu työkalu ikääntyneen asiakkaan ohjaamiseen hyvinvointia ja terveyttä edistäviin palveluihin palvelutarpeen perusteella. Työkalu kattaa hyvinvointialueen, kuntien, yksityisten toimijoiden ja kolmannen sektorin palvelut.

Toimintamallin nimi
Palveluhakutyökalu ikääntyneiden hyvinvointia edistävissä palveluissa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Ammattilaisille suunnattu työkalu ikääntyneen asiakkaan ohjaamiseen hyvinvointia ja terveyttä edistäviin palveluihin palvelutarpeen perusteella. Työkalu kattaa hyvinvointialueen, kuntien, yksityisten toimijoiden ja kolmannen sektorin palvelut.

Toteutuspaikka
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, ikääntyneiden palvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Niki Hintikka

Luotu

21.09.2023

Viimeksi muokattu

28.09.2023
Ratkaisun perusidea

Hyvinvointia edistäviin palveluihin hakeudutaan pääosin itsenäisesti. Neuvonnan tarpeessa oleva asukas ottaa yhteyttä hyvinvointialueen Seniori-infoon. Seniori-infon työntekijä hakee palveluhakutyökalusta kunnan ja palvelukategorian perusteella asukkaan tarpeeseen vastaavan palvelun ja ohjaa asukkaan palveluntarjoajan kotisivuille tai mahdollisesti suoraan palveluun tai toimintaan.

Palveluhakutyökalu sisältää kaikkien hyvinvointialueen kuntien avoimet ja omarahoitteiset ikääntyneiden hyvinvointia ja terveyttä edistävät sekä arkea tukevat palveluvaihtoehdot. Työkalu sisältää myös hyvinvointialueen omat terveyttä ja hyvinvointia edistävät matalan kynnyksen palvelut. Puolestaan palvelusetelipäätöksen tai lääkärin lähetteen vaatimia palveluja ei ole sisällytetty työkalun palveluvaihtoehtoihin.  

Esimerkkejä palveluvaihtoehdoista

Hyvinvointia edistävät palvelut muodostuvat laajasta kokonaisuudesta erilaisia palveluja: kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut, omatoimista asumista edistävät palvelut, muu ennaltaehkäisevä toiminta ja liikkumista tukevat palvelut. 

  • Kulttuuripalvelut
    • esim. museopalvelut, kulttuuritapahtumat, kirjastopalvelut, hengelliset palvelut
  • Liikuntapalvelut
    • esim. uimahallit ja kuntosalit, liikuntaneuvonta ikääntyneille, ikääntyneille suunnatut ulkoilupaikat, fyysisen toimintakyvyn testaus, arviointi ja mittaus
  • Omatoimista asumista edistävät palvelut
    • esim. ruokapalvelu, apuvälineet, siivouksen ja kodinhoidolliset palvelut, asuntoneuvonta, esteettömät ja edulliset vuokra-asunnot
  • Muu ennaltaehkäisevä toiminta
    • esim. kohtaamispaikat, ennakoivat muistipalvelut, etsivä vanhustyö, elintapaohjaus, terveystarkastukset, hyvinvointiluennot
  • Liikkumista tukevat palvelut
    • esim. ikäihmisille suunnattu palvelu- tai kutsuliikenne, julkinen liikenne, saattajapalvelut, Kelan korvaamat taksimatkat, liikkumisen apuvälineet

Palveluhakutyökalu on asiakastarvelähtöinen, sen tarkoitus on edistää asiakkaiden neuvontaa ja ohjausta ja se tulee ensisijaisesti käyttöön hyvinvointialueen työntekijöille. Työkalun palveluluokitus on kolmitasoinen:

  1. Asiakastarpeen tyyppi 
  2. Palvelukategoria 
  3. Palvelu  

Työkalu on ollut käytössä erityisesti Seniori-infon neuvonnan läntisellä puolella (Lohja, Vihti, Karkkila, Inkoo, Siuntio, Raasepori, Hanko), jossa neuvonnan henkilökunnalle tuli uudenlainen toimintamalli aloituksessa. Lännen puolella alue on myös laaja ja paikallistuntemus palveluista ja toiminnoista oli aloittaessa suppeaa. Seniori-infon neuvonnan idän ja lännen tiimien yhtenäistyessä palveluhakutyökalu tulee olemaan yksi työväline koko neuvonnan henkilökunnan avuksi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Palveluhakutyökalun päivittäminen ja ylläpito vaatii resursseja, esim. työntekijöiden aikaa ja IT-osaamista.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Palveluhakutyökalua suunniteltaessa olisi ollut hyvä huomioida excel-taulukon päivitykseen tarvittava resurssi sekä työntekijän aika. Päivitykseen voisi ajatella avuksi myös oppilaitosyhteistyötä. Lisäksi olisi ollut hyvä suunnitella jo varhaisemmassa vaiheessa mitä tietoja kerätään palveluhakutyökaluun sekä mitä ikääntyneiden hyvinvointia edistävän toiminnan verkkosivustolle, ikääntyneiden ja omaisten itse löydettäväksi.

Kansikuva
Palveluhakutyökalu Seniori-infoon

Kehittämisen vaihe

Valmis