Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen Keski-Pohjanmaalla (RRP, P4, I3)

Toimintamallin tavoitteena on vahvistaa rakenteellisen sosiaalityön toteutusta, kehittämistä ja paikkaa Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Toimintamallin nimi
Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen Keski-Pohjanmaalla (RRP, P4, I3)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallin tavoitteena on vahvistaa rakenteellisen sosiaalityön toteutusta, kehittämistä ja paikkaa Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Toteutuspaikka
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Tuija Tuorila

Luotu

22.03.2024

Viimeksi muokattu

23.01.2025
Ratkaisun perusidea

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella on valmisteltu alueellinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma, joka ohjaa ja tukee hyvinvointialuetta sosiaalihuoltolain 1301/2014 7§ mukaisen rakenteellisen sosiaalityön toteuttamisessa. Alueellinen toteutussuunnitelma hyväksytään käyttöön hyvinvointialueella alkuvuodesta 2025. 

Rakenteellisen sosiaalityön alueellinen toteutussuunnitelma on käytännön työväline rakenteellisen sosiaalityön toteuttamiseksi ja kehittämiseksi hyvinvointialueella. Toteutussuunnitelman tavoitteena on varmistaa rakenteellisen sosiaalityön kokonaisuuden hallinta, rakenteellisen sosiaalityön tiedon hyödyntäminen sosiaalihuollon kehittämisessä ja tietojohtamisessa sekä rakenteellisen sosiaalityön työkäytäntöjen edistäminen.

Toteutussuunnitelma on päivittyvä asiakirja. 

Toimintaympäristö

Sosiaalihuoltolaki 7§​:n mukaan rakenteellisella sosiaalityöllä on huolehdittava sosiaalista hyvinvointia ja sosiaalisia ongelmia koskevan tiedon välittymisestä ja sosiaalihuollon asiantuntemuksen hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

Rakenteellinen sosiaalityö havainnoi ja analysoi ilmiöitä sekä kehittää toimintatapoja, jotka vaikuttavat ihmisten sosiaaliseen hyvinvointiin. Tavoitteena on ennaltaehkäistä ja korjata sosiaalisia ongelmia.​ Rakenteellisen sosiaalityön avulla voidaan tunnistaa ajoissa tekijöitä, joiden vuoksi alueen väestö joutuu turvautumaan erityispalveluihin tai heistä tulee sosiaalityön pitkäaikaisia asiakkaita.

Rakenteellisen sosiaalityön kehittämisen tavoitteena on juurruttaa hyvinvointialueelle käytännöt rakenteellisen sosiaalityön toteuttamiselle ja hyödyntämiselle tietojohtamisessa. Hankkeen aikana laaditaan hyvinvointialueelle myös rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma sekä kehitetään ja otetaan käyttöön sosiaalisen raportoinnin työväline.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Rakenteellinen sosiaalityö on rakenteellisen sosiaalityön työryhmän koordinoimaa. Alkuvaiheessa rakenteellisen sosiaalityön työryhmän toiminta, sosiaalinen raportointi ja tiedon analysointi on avattu sosiaalihuollon ammattihenkilöille. Tätä rajausta tarkastellaan myöhemmin, kun rakenteellisen sosiaalityön käytänteet ja toteutustavat ovat vakiintuneet ja voidaan mahdollisuuksien mukaan laajentaa.

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
  • Rakenteellista sosiaalityötä juurrutetaan toimintaan alueelliseen toteutussuunnitelmaan kuvatuin keinoin
  • Viestintä
  • Rakenteellisen sosiaalityön tietoiskut henkilöstölle
  • Alueellinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma

 

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella on alueellisen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelman myötä sovitut raamit rakenteellisen sosiaalityön toteuttamiseksi.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Sosiaalihuoltolaista nousevaan velvoitteeseen tehdä rakenteellista sosiaalityötä on sitouduttava hyvinvointialueen organisaation kaikilla tasoilla. Kehittämistä johdetaan yhtenä kokonaisuutena ja toteutetaan yhdessä palvelutuotannon kanssa. Eri toimijoiden roolit ja vastuut on kuvattava selkeästi. Johtamisen keskeinen tehtävä on varmistaa rakenteellisen sosiaalityön toimintamahdollisuudet. Rakenteellista sosiaalityötä tulee johtaa tietoisesti, jolloin esihenkilötehtäviin kuuluu olennaisesti tieto- ja muutosjohtaminen sekä strateginen ja päätöksentekoon liittyvä johtaminen.