Eri organisaatioiden ammattilaiset muodostavat Työn ratkojat -verkoston, joka tarjoaa Ratko-palvelua työnantajille. Verkosto hyödyntää yhteistyötä ja tiedon jakamista tuottaen työnantajille laajemman työnhakijapotentiaalin kuin yksin toimien. 

Toimintamallin nimi
Ratko-menetelmän käyttäjäverkosto
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Eri organisaatioiden ammattilaiset muodostavat Työn ratkojat -verkoston, joka tarjoaa Ratko-palvelua työnantajille. Verkosto hyödyntää yhteistyötä ja tiedon jakamista tuottaen työnantajille laajemman työnhakijapotentiaalin kuin yksin toimien. 

Toteutuspaikka
Työn ratkojat -verkosto toimii Pohjois-Karjalassa vuodesta 2022.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Liitteet ja linkit

Tekijä

Anu Lönnqvist

Luotu

23.01.2025

Viimeksi muokattu

24.01.2025
Ratkaisun perusidea

Ratko-menetelmä on kehitetty Vamlasissa vuosina 2012–2016. Menetelmän tarkoituksena on löytää piilotyöpaikkoja järjestämällä työyhteisöille työpajoja, joissa osallistujat analysoivat ja järjestävät omaa työtään ja rakentavat samalla uuden työtehtävän. Tarkoituksena oli alun perin löytää piilotyöpaikkoja vammaisille nuorille, mutta menetelmä toimii myös mm. sairauslomalta paluun tilanteessa, työkyvyn tukenaa ja työn imun lisäämiseen. 

Ratko-menetelmä on todettu tutkitusti toimivaksi työnantajayhteistyön ja monimuotoisuuden edistämisen työkaluksi, mutta työllisyyttä edistävät ammattilaiset ovat toivoneet sen käyttöön vertaistukea. Toimintamallissa kuvataan menetelmän verkostomainen käyttö sellaisena kuin sitä on toteutettu Joensuussa toimivassa Työn ratkojat -työryhmässä.

Työn ratkojat -verkostomalli

Samalla alueella toimivat työllisyyttä edistävät organisaatiot muodostavat työryhmän, joka tarjoaa Ratko-työpajoja alueen työnantajille. Työn ratkojissa on jäseniä Pohjois-Karjalan alueen oppilaitoksista, hyvinvointialueelta, sosiaaliturvayhdistyksestä ja kuntoutusta tarjoavasta yrityksestä. Työn ratkojat -työryhmä tekee yhdessä markkinointia, toteuttaa työpajoja, etsii työllistettäviä, reflektoi saatuja kokemuksia sekä kehittää Ratko-menetelmää ja työantajayhteistyön käytäntöjä. Työryhmä toimii vertaistukena ja tarjoaa mahdollisuuden resurssien ja osaamisen jakamiseen.

Sisäinen viestintä: 

Yhteistyötä varten toimijat ovat perustaneet Teams-kanavan yhteistä tiedonvaihtoa ja tiedontallentamista varten.

Markkinointi: 

Työryhmän jäsenet markkinoivat Ratko-työpajoja sekä yhdessä että erikseen. Työryhmä on järjestänyt mm. aamukahvitilaisuuksia ja kirjoittanut palvelusta paikallislehteen. Työryhmällä on myös yhteistä markkinointimateriaalia, jota voidaan jakaa työnantajille. Markkinointiin kuuluu myös työnantajien kontaktointi, jota hoitaa koordinoidusti yksi työryhmän jäsen.

Työpajan järjestäminen: 

Työantajan ilmoitettua kiinnostuksesta järjestää työpaikallaan Ratko-työpaja verkosto päättää, ketkä työpajan sillä kertaa toteuttavat. Yleensä työpajasta vastaa työpari. He ovat yhteydessä työnantajaan, huolehtivat järjestelyistä ja fasilitoivat työpajan. Työpajan jälkeen työpari dokumentoi työpajan tulokset ja lähettää ne työnantajalle.

Asiakkaan työllistäminen: 

Työpajan jälkeen työnantaja kontaktoidaan ja kontaktia pidetään yllä. Kun työnantaja ilmoittaa halustaan työllistää, verkosto hakee parhaiten sopivan työnhakijan asiakkaistaan.

Vertaistuki ja yhteinen kehittäminen: 

Verkosto järjestää kokoontumisia, joissa jaetaan osaamista, tietoa ja kokemuksia sekä suunnitellaan ja kehitetään tulevaa toimintaa. Työpajojen jälkeen jäsenet reflektoivat työpajan sujumista ja tuloksia yhdessä.

Tuloksia: 

Tavallisten työssäoppimis- ja työpaikkojen lisäksi mm. yksinyrittäjille on löydetty yhteinen työntekijä Ratko-menetelmän avulla. Työpajoja on tarjottu työpaikoille myös työn uudelleen organisoimiseksi ja olemassa olevan henkilöstön työkyvyn ylläpitämiseksi. 

Toimintaympäristö

Väestö ikääntyy, minkä vuoksi on tärkeää, että mahdollisimman monen työikäisen potentiaali saadaan hyödynnettyä työelämssä. Jo nyt monilla työnantajilla on pula työvoimasta samaan aikaan kuin hankalassa työmarkkina-asemassa olevien työikäisten pääsyä palkkatyöhön leimaa jatkuva pula sopivista työpaikoista.  Kohtaanto-ongelman yhteinen ratkaiseminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista, ja työllisyyden edistämisen ammattilaiset kokevatkin työnantajayhteistyön usein haastavaksi. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat työllisyyttä edistävät toimijat ja erityisesti ne, joiden asiakkailla on työllistymisen haasteita. Ne voivat liittyä työkykyyn, vammaisuuteen, kielitaitoon tai pitkään poissaoloon työmarkkinoilta. 

Toimialaa leimaa jatkuva pula asiakkaille sopivista työpaikoista sekä pyrkimys rakentaa luottamuksellista yhteistyötä työnantajien kanssa. Samaan aikaan monilla työnantajilla on pula työvoimasta. Kohtaanto-ongelman yhteinen ratkaiseminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista, ja työllisyyden edistämisen ammattilaiset kokevatkin työnantajayhteistyön usein haastavaksi. 

Ratko-menetelmän käyttäjäverkosto on kehitetty vastaukseksi työnantajayhteistyön haasteisiin. Samalla työnantajille voidaan tarjota tukea myös työsuhteessa olevien työkyvyn haasteisiin ja siten ehkäistä eläköitymistä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Jokaisella työryhmään osallistuvalla on hyvä olla Ratko-menetelmäkoulutus ja valmius työpajojen pitämiseen. Viestintää varten tarvitaan yhteinen alusta. Esimerkiksi työnantajien kontaktoinnit on oltava kaikkien tiedossa, jotta vältytään päällekkäisyydeltä. 

Työryhmään pätevät verkostotyön hyvät käytännöt ja jäsenten keskeinen luottamus, vastavuoroisuus ja autonomisuus. Verkostossa tarvitaan myös koordinointia, josta voi olla vastuussa esimerkiksi yksi toimija. Vastuuta voi myös kierrättää.

Oleellista on myös verkoston kirkas, yhteinen tavoite vaikeasti työllistyvien tilanteen edistämisestä, joka ohjaa toimintaa. Verkoston jäsenten on voitava luottaa toisiinsa ja siihen, että yhteinen hyvä ratkaisee. Tätä osoittaa mm. se, että Työn ratkojat päättävät rekrytointitilanteessa yhdessä, kenen asiakkaalle työpajassa rakennettu työnkuva sopii parhaiten.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Työnantajayhteistyötä ei ole totuttu juurikaan tekemään verkostoissa, vaikka niillä voitaisiin saavuttaa monia etuja. Myös Ratko-menetelmää soveltaa tavallisesti yksittäinen menetelmäkoulutuksen käynyt työllistämisen ammattilainen tai organisaatio. Työryhmän avulla Työn ratkojat ovat pystyneet ratkaisemaan niin koko alaa koskevia haasteita kuin keventämään Ratko-menetelmän käyttämiseen liittyvää työtä.

Verkostomalli on syntynyt Pohjois-Karjalassa vuonna 2022 työnantajatyötä tekevien toimijoiden ideasta. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Ratko-menetelmän käyttäjäverkosto on kehitetty vastaukseksi työnantajayhteistyön haasteisiin. Samalla työnantajille voidaan tarjota tukea myös työsuhteessa olevien työkyvyn haasteisiin ja siten ehkäistä eläköitymistä.

Ratko-menetelmän käyttäjäverkoston voivat perustaa samalla alueella toimivat, menetelmäkoulutuksen käyneet työllisyyttä edistävät toimijat. Verkostomalli sopii erityisesti toimijoille, joiden asiakkailla on työllistymisen haasteita. Ne voivat liittyä työkykyyn, vammaisuuteen, kielitaitoon tai pitkään poissaoloon työmarkkinoilta.