Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämistä Rovaniemellä valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana. 

Toimintamallin nimi
Rovaniemen perhekeskus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämistä Rovaniemellä valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana. 

Toteutuspaikka
Rovaniemi
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Rovaniemi
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Mia Nahkuri

Luotu

22.11.2023

Viimeksi muokattu

20.12.2023
Ratkaisun perusidea

Rovaniemen perhekeskus on verkosto, joka kokoaa yhteen sivistys- ja vapaa-ajan palvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut, järjestöt, seurakunnan, Kelan sekä yksityisiä toimijoita. Tavoitteena on varmistaa, että perheet saavat tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti ja tarpeidensa mukaisesti. 

Perhekeskuksessa ammattilaiset hyödyntävät koko verkoston monipuolista osaamista tarjotakseen parasta mahdollista tukea ja apua lapsille, nuorille ja perheille. Yhteistyössä eri palveluiden tarjoajien kanssa varmistetaan, että perheet saavat vaivattomasti ja kattavasti tarvitsemansa tuen ja palvelut yhden yhtenäisen verkoston kautta. Tämä toimintamalli mahdollistaa resurssien tehokkaan käytön ja lasten, nuorten ja perheiden moninaisiin tarpeisiin vastaamisen. 

Toimintaympäristö

Rovaniemen perhekeskuksen kehittämistyö on osa Lapin perhekeskuskehittämistä. Rovaniemen perhekeskuksen kehittämisen tukena toimii perhekeskuskehittämisen ohjausryhmä, Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen asiantuntijat, Lapin alueen perhekeskuskoordinaattorit sekä Lapin alueen perheiden palveluiden verkosto. 

Rovaniemen perhekeskuskehittämisen tarkoitus on luoda lapsille, nuorille ja perheille selkeä palveluiden kokonaisuus, josta perheet saavat tarpeenmukaiset ja oikea-aikaiset palvelut. Perhekeskuksen idea on, että ammattilaiset toimivat yhdessä tarjoten perheille tietoa, toimintaa, ohjausta, tukea ja palveluita eri elämäntilanteisiin ja ikävaiheisiin unohtamatta vertaistuen merkityksellisyyttä. Eli kukaan ei jää yksin, ei asiakkaat eivätkä ammattilaiset. Asiakkailla on käytössä koko verkoston osaaminen, ammattilaiset hyödyntävät toistensa osaamista konsultoiden ja pyytämällä työpariutta tai kokoamalla monialaisen tiimin. Perhekeskustoimintamallin avulla pyritään vaikuttamaan myös palveluiden saavutettavuuteen tiedottamista, sähköisiä palveluita, ohjausta- ja neuvontaa sekä monialaista yhteisesti tehtävää työtä kehittämällä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Perhekeskuskehittämisen kohderyhmänä ovat rovaniemeläiset lapset, nuoret ja perheet.

Asiakkaiden osallistaminen

  • Laajan asiakasymmärryksen luomiseksi Rovaniemellä toteutetaan monialaisena yhteistyönä lapsiperhekysely kaikille alaikäisten lasten vanhemmille. Kyselyllä kerätään tietoa lapsiperheiden (alle 18v. lasten perheet) hyvinvoinnista, tuen ja palvelujen tarpeesta sekä kehittämisideoita.  Kyselyn tulokset julkistetaan kaikille perheille ja ammattilaisille avoimessa keskustelutilaisuudessa. Tuloksia jatkokäsitellään ammattilaisten työpajassa, johon kutsutaan kyselyyn vastanneita perheitä ilmoittautumismenettelyllä. Työpajassa tuotetaan yhdessä konkreettisia ratkaisuja, jotka viedään käytäntöön. Tieto kyselystä ja työpajan tuotoksista viedään päättäjille tiedoksi Rovaniemen kaupungin valtuustoseminaariin. 
  • Perhekeskuskehittämisen työpajoissa on mukana kehittäjävanhempia, jotka kutsutaan mukaan järjestöjen ja/tai kokemusosaamisen verkoston kautta. Kehittäjävanhempien mukana oleminen tuo kehittämiseen aitoa ja rehellistä dialogia ja pitää kehittämistyön asioiden ytimessä. 
  • Lapin alueen vanhempien tuen webinaareihin kysytään toiveaiheita sähköisellä kyselyllä yhdessä muiden Lapin perhekeskuskoordinaattoreiden kanssa.

Jatkossa kehitettävää on lasten ja nuorten osallistamisessa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perhekeskuskehittämistyötä ohjaa THL:n kansalliset linjaukset. Perhekeskus sisältää lapsille, nuorille ja perheille suunnatut hyvinvointia, terveyttä, kasvua ja kehitystä edistävät sekä varhaisen tuen, hoidon ja kuntoutuksen palvelut. Perhekeskuksessa on saatavilla myös asiantuntemusta erityis- ja vaativan tason palveluista.

Perhekeskuskehittäminen tapahtuu paikallisella tasolla perhekeskuskoordinaattorin ja alueellisen verkoston toimesta paikallisen ohjausryhmän tukemana.Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hanke tukee perhekeskuskoordinaattoreiden työtä mahdollistamalla työskentelyjaksoja paikallisesti, sekä tukemalla perhekeskuskehittämistä Lapin perheiden palveluiden verkoston ja perhekeskuskoordinaattoreiden verkoston kautta. Lisäksi kehittämistyötä tuetaan järjestämällä perhekeskustyöpajoja kunnissa.

Kyseessä on työ joka vie vuosia ja tätä tulee arvioida säännöllisesti. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Perhekeskustoiminta on monialaista työtä, jota arvioidaan ja kehitetään jatkuvasti. 

Toiminnan kuvaus, avaaminen ja toiminnasta tiedottaminen on edellytys kehittämistyölle. Erityisen tärkeää monialaisen yhteistyön näkökulmasta on, että toimijat tuntevat toisensa ja toistensa työn. Tällöin yhteistyön tekeminen, työparin/konsultaation pyytäminen ja monialaisen tuen kokoaminen perheen tueksi madaltuu ja vältytään päällekkäiseltä työltä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Perhekeskuskehittäminen ja toimintakulttuurin muutos vie vuosia. Kehittämistyössä tarvitaan näkemystä kokonaiskuvasta ja jatkuvaa koordinointia sekä ohjausryhmän tukea. Se, että koordinoinnille on ollut nimettynä työntekijä, perhekeskuskoordinaattori, on ollut merkittävää. Myös Lapin alueen perhekeskuskoordinaattoreiden yhteistyö on ollut tärkeä osa kehittämistyötä. Korvaamatonta on ollut myös se, että eri tahot ja erityisesti järjestöt ja seurakunta ovat olleet tiiviisti mukana kehittämistyössä. Monialasta työtä ei voi kehittää ilman jokaisen panosta.