Saameperhekeskusmallinnus Lapin hyvinvointialueella

Saamelaisten lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittäminen Lapin hyvinvointialueella valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti, Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Saameperhekeskusmallinnus Lapin hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Saamelaisten lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittäminen Lapin hyvinvointialueella valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti, Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana.

Toteutuspaikka
Lapin hyvinvointialueella Tulevaisuuden sote-keskus-hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Kati Mikkola

Luotu

04.12.2023

Viimeksi muokattu

07.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Saameperhekeskus on eri toimijoiden eli SISOTE ja 3. sektorin muodostama palveluiden verkosto, ei mikään uusi palvelu, eikä pelkkä yksittäinen rakennus. Saameperhekeskuksessa painotetaan monialaista yhteistyötä.

Toimintaympäristö **

Saameperhekeskuksen idea on olla saamelaisten perheiden turvaverkko, josta löytyy kaikki mitä perhe arjessa tarvitsee. Oli se sitten palveluja, tukea, toimintaa, neuvoja tai vertaistukea toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Saameperhekeskus ei tarkoita uutta palvelua tai fyysistä rakennusta, vaan tarkoituksena on koota olemassa olevat lasten, nuorten ja perheiden saamenkielen ja kulttuurinmukaiset palvelut sekä toimijat yhteen verkostoon ja niistä syntyy perheitä palveleva ja toimiva kokonaisuus, Saameperhekeskus.

Saameperhekeskus tarkoittaa uudenlaista toimintakulttuuria, jossa lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimivien tahojen osaaminen hyödynnetään, kohdennetaan resurssit oikein ja muodostetaan toimialat ylittäviä yhteistyörakenteita. Se edellyttää, että kunta (mm. sivistystoimi ja hyvinvointi), hyvinvointialue (sotepalvelut) ja 3.sektori (seurakunta, järjestöt ja yksityiset toimijat) toimivat tiiviisti yhteistyössä, koska asiakkaat eli saamelaiset perheet, ovat heille kaikille yhteisiä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Saameperhekeskuksen kehittämisen kohteena ovat saamelaiset lapset, nuoret sekä perheet ja tavoite on, että he kaikki ovat mukana perhekeskuksen ja palveluiden kehittämisessä. 

Tiedostus saameperheille on tärkeässä roolissa. Tavoitteena on, että saameperhekeskuksella on omat nettisivut sekä somekanavat Facebookissa ja Instagramissa. Siellä tiedotetaan saameperhekeskuksen asioista ja jaetaan neuvoja ja ohjeita sekä tietoa palveluista. Somekanavien kautta kuka tahansa voi antaa myös palautetta ja kehittämisehdotuksia.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Perhekeskuskehittämistyötä ohjaa THL:n kansalliset linjaukset, joiden mukaan perhekeskus tarkoittaa palveluiden kokonaisuutta. Perhekeskus siis sisältää lapsille, nuorille ja perheille suunnatut hyvinvointia, terveyttä, kasvua ja kehitystä edistävät sekä varhaisen tuen, hoidon ja kuntoutuksen palvelut.

Saameperhekeskus kehittäminen tapahtuu Lapin hyvinvointialueella, ensisijaisesti saamelaisten kotiseutualueilla Enontekiöllä, Sodankylässä, Inarissa ja Utsjoella. Kehittäminen toteutuu tiiviissä yhteistyössä paikallisten verkostojen kanssa. Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hanke on tukenut saameperhekeskuskehittämistä, hankkeessa on työskentelyjaksolla saamenkielen ja kulttuurinmukaisten palveluiden suunnittelija, joka tehnyt tiiviisti yhteistyötä paikallisten perhekeskuskoordinaattoreiden kanssa, osallistunut Lapin perheiden palveluiden verkostoon sekä perhekeskustyöpajoihin eri kunnissa.

Tulevaisuuden sote-keskushankkeen konseptointityössä on tullut esiin, että perhekeskustoimintamallin soveltaminen saamenkielisten palveluiden toimintaympäristöön vaatii tiettyjä erityishuomioita. Saamenkielinen perhekeskustyö edellyttää saamenkielisten palveluiden kunta-, palvelualue- ja valtioiden rajat ylittävässä verkostossa työskentelyä, huomioiden saamenkielisten lasten, nuorten ja perheiden palveluiden erityiset rakenteet, esimerkiksi kielipesätoiminnan merkityksen lapsiperheiden palvelukokonaisuudelle. Työskentely edellyttää myös sellaista kielellistä ja kulttuurista osaamista, johon suomalainen perhekeskuskoordinaattorin malli ei pysty vastaamaan.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Saameperhekeskustoiminta on monialaista, saamenkielen ja kulttuurin huomioivaa työtä, jota tulee arvioidaan ja kehittää jatkuvasti osana Lapin hyvinvointialueen saamenkielen ja kulttuurinmukaisten palveluiden arviointia.

Saameperhekeskustoimijoiden työn kuvaus, avaaminen ja toiminnasta tiedottaminen on edellytys kehittämistyölle. Erityisen tärkeää monialaisen yhteistyön näkökulmasta on, että toimijat tuntevat toisensa ja toistensa työn. Silloin yhteistyön tekeminen, työparin/konsultaation pyytäminen madaltuu ja vältytään päällekkäiseltä työltä. Verkostoyhteistyö on edellytys saameperhekeskuksen kehittymiselle ja se vaatii luottamuksen syntymistä. 

 

Kansikuva
Saamenlipputaustalla gakteissa olevia eri-ikäisiä ihmishahmoja.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä