Seksuaaliterveyspalveluiden kehittäminen Keski-Suomessa

Kehittämisen kolmena päätavoitteena on maksuttoman ehkäisyn laajeneminen alle 22-vuotiaille, ammattilaisten osaamisen vahvistaminen sekä digitaalisten seksuaaliterveyspalveluiden kehittäminen.

 

Toimintamallin nimi
Seksuaaliterveyspalveluiden kehittäminen Keski-Suomessa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kehittämisen kolmena päätavoitteena on maksuttoman ehkäisyn laajeneminen alle 22-vuotiaille, ammattilaisten osaamisen vahvistaminen sekä digitaalisten seksuaaliterveyspalveluiden kehittäminen.

 

Toteutuspaikka
Keski-Suomen hyvinvointialueella
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomi
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Lotta Kuha

Luotu

04.08.2022

Viimeksi muokattu

30.11.2023
Ratkaisun perusidea

Kehitetään toimintamalleja ja seksuaaliterveyspalveluita kaikille keskisuomalaisille yhteistyössä eri ammattilaisverkostojen ja asiakasryhmien kanssa. Tavoitteenamme on:

  • Seksuaalineuvonnan saatavuuden parantaminen: tarjota kaikille Keski-Suomalaisille yhtäläiset oikeudet saada laadukasta neuvontaa ja ohjausta seksuaaliterveyteen liittyvissä teemoissa.
  • Osaamisen vahvistaminen: koulutetaan ammattilaisia, jotta osaaminen ja valmiudet antaa asiakkaille tarvitsemaansa yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa seksuaalisuuden eri teemoissa paranevat.
  • Digitaaliset seksuaaliterveyspalvelut (raskauden ehkäisy ja seksuaalineuvonnan chat): OmaKS.fi-palvelun, Keski-Suomen digitaalisen sosiaali- ja terveyskeskuksen mahdollisuuksien hyödyntäminen seksuaaliterveyden edistämisessä sekä sähköisessä asioinnissa.
  • Seksuaaliterveystiedon jalkauttaminen.
  • Alle 22-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kokeilu: Vuosien 2022-2023 aikana tarjotaan maksuton ehkäisy kaikille alle 22-vuotiaille niissä Keski-Suomen kunnissa niiltä osin, joissa edellä mainitulle ikäryhmälle ei vielä tarjota maksutonta ehkäisyä. Vähentää ei toivottuja raskauksia. Vähentää seksitauteja ja niistä koituvia haittoja. Lisätä lisääntymis- ja hedelmällisyystietoutta.

 

Toimintaympäristö

Kehittämistyö on koskenut kaikkia Keski-Suomen kuntia. Kuntien lähtökohdat seksuaaliterveyspalveluiden osalta ovat olleet erilaiset ja seksuaalisuuteen liittyvää ohjausta ja neuvontaa on toteutettu vaihtelevin toimintamallein ympäri maakuntaa. 

Tärkeä osa kehittämistyötä on ollut selvittää eri toimintatavat ja -mallit sekä niiden pohjalta lähteä yhtenäistämään käytäntöjä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat olleet

  • kaikki keskisuomalaiset
  • raskauden ja seksitautien ehkäisyn tarpeessa olevat
  • nuoret
  • erityisryhmät
  • ammattilaiset

Asiakasryhmiä on osallistettu kehittämistyöhön erilaisin kyselyin ja jalkautuen heidän pariin esim. erilaisiin tapahtumiin ja oppilaitoksiin.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Digitaalisten palveluiden avulla (seksuaalineuvonnan chat ja digitaaliset raskauden ehkäisypalvelut) saadaan parannettua seksuaaliterveyspalveluiden saatavuutta sekä saavutettavuutta.

Osaamisen vahvistamista varten tehtiin koulutussuunnitelma perustuen käytännön työntekijöiltä nousseisiin koulutustoiveisiin. Koulutuksia toteutettiin 2022-2023 erilaisten luentojen ja koulutusseminaarien avulla. Teemoina koulutuksissa oli mm. raskauden ehkäisyn aloitus ja seuranta, seksitautien ennaltaehkäisy ja hoito, seksuaalisuuden monimuotoisuus, erityisryhmien seksuaalisuus, hedelmällisyys- ja lisääntymisterveys. Lisäksi kysynnän perusteella järjestettiin Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) kanssa 5op seksuaaliterveyden päivityskoulutuskokonaisuus terveydenhoitajille sekä mahdollistettiin yksi seksuaalineuvojakoulutus.

Seksuaaliterveystiedon jalkauttamista tehtiin aktiivisesti koko hanke kauden ajan. Jalkautumista toteutettiin mm. oppilaitoksiin, nuorisopalveluihin, ikääntyneiden päivätoimintaan, omaishoitajien pariin, vammaispalveluihin sekä erilaisiin tapahtumiin. Jalkauttaminen koettiin kohderyhmien osalta tärkeäksi ja tervetulleeksi ja siitä on tarkoitus jäädä pysyvä toimintatapa hyvinvointialueelle.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu toteutettiin Keski-Suomessa alle 22-vuotiaille. Maksuton ehkäisy tarjottiin kaikille keskisuomalaisille ehkäisyä tarvitseville alle 22-vuotiaille nuorille. Keski-Suomessa oli maksuton ehkäisy jo edeltävästi ollut toiminnassa jokaisessa kunnassa, vaikkakin hieman erilaisin kriteerein. Osassa kuntia maksutonta ehkäisyä tarjottiin alle 20-vuotiaille, osassa tarjottiin maksuttomia ehkäisyvalmisteita ensimmäisen 9kk ajan ja parissa kunnassa maksuton ehkäisy koski kaikkia alle 25-vuotiaita. Hankkeen aikana yhtenäistettiin maksuttoman ehkäisyn tarjontaa niin, että jokaisessa kunnassa kaikki alle 22-vuotiaat saivat halutessaan maksuttoman ehkäisyn. Tarjolla oli laajasti eri valmisteita (pillerit, laastarit, renkaat, kierukat, kapselit, kondomit, suuseksisuojat.) Kivijalkapalveluiden kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä ja sovittiin mm. käytännön järjestelyistä, miten ja mistä nuori saisi haettua maksuttoman ehkäisyn joka oli aloitettu etävastaanotolla. Jokainen kunta ja yksikkö vastasi omista sairaala-apteekkitilauksista, tilastointia ja budjetin seurantaa varten tehtiin hankkeen puolelta tilastointimerkintöjä, joiden avulla saataisiin kerättyä tietoa ehkäisyvalmisteiden menekistä sekä mahdollisista kontaktien lisääntymisestä ehkäisypalveluissa. Hanke koordinoi myös keskitetysti maksuttomien kondomien ja suuseksisuojien tilauksen ja lähetyksen maakuntaan.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Seksuaaliterveyspalveluiden saavutettavuus ja saatavuus on parantunut huomattavasti chatin sekä etävastaanottojen myötä. Kehittämistyön seurauksena kaikilla keskisuomalaisilla on yhtäläinen mahdollisuus saada seksuaalineuvontaa sekä asioida digitaalisesti raskauden - tai seksitautien ehkäisyn osalta. 

Osaamisen vahvistamisen ja koulutussuunnitelman myötä ammattilaisille saatiin hyvää, ajantasaista ja monipuolista tietoa seksuaalisuudesta ja teeman kohtaamisesta käytännön asiakastyössä. Seksuaalineuvojakoulutuksen myötä saatiin yksi resurssi lisää tekemään seksuaalineuvontaa ilman, että se on muusta perustyöstä esim. ehkäisyneuvolan asiakastyöstä pois. 

Jalkautuminen on mahdollistanut seksuaaliterveystiedon levittämistä, sekä erilaisten ilmiöiden huomaamista ja kohtaamista. Jalkautumisten seurauksena digitaalisiin seksuaaliterveyspalveluihin on ohjautunut uusia asiakkaita. Jalkautuminen on koettu tärkeäksi myös verkostoitumisen näkökulmasta. Samalla kun asiakasryhmät ovat saaneet tietoa ja mahdollisuuden keskustella seksuaalisuuden eri teemoista, ovat myös ammattilaiset päässeet hyödyntämään jalkautuvan seksuaaliterveystiimin osaamista sekä ajatuksia seksuaaliterveystyöstä.

Maksuttoman ehkäisyn laajeneminen saatiin toteutettua ympäri maakuntaa aiempaa tasa-arvoisemmin kun maksuttomuuden kriteerejä yhtenäistettiin sekä tarjolla oli mahdollisuus asioida myös digitaalisesti. Tiedottamisesta ja markkinoinnista huolimatta kävi ilmi, että asiaa olisi voinut entistä enemmän markkinoida ja keskittää sitä kohderyhmän käytössä oleviin palveluihin, esim. sosiaalinen media. Lisäksi haastetta toi myös kolme eri potilastietojärjestelmää.