Terapianavigaattori osana ensivaiheen hoitoonohjausta Pirkanmaalla​ (RRP2, P4,I1)

Toimintamallissa implementoidaan terapianavigaattoria osaksi alueen mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden psykososiaalisen hoidon valinnan ja tarpeen arvioinnin  prosessia sekä  hoitoportaan valintaa.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Terapianavigaattori osana ensivaiheen hoitoonohjausta Pirkanmaalla​ (RRP2, P4,I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallissa implementoidaan terapianavigaattoria osaksi alueen mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden psykososiaalisen hoidon valinnan ja tarpeen arvioinnin  prosessia sekä  hoitoportaan valintaa.

Toteutuspaikka
Pirkanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Terapianavigaattorin voi täyttää kuka tahansa, joka haluaa selvittää mielenterveyteen liittyviä oireitaan. Anonyymissa kyselyssä kartoitetaan elämäntilannetta ja mahdollisia vaikeuksia. Tietojen avulla vastaaja voidaan hänen halutessa ohjata sopivan avun pariin entistä nopeammin.

Terapianavigaattoriin on sisällytetty kansallisesti suositeltuja oiremittareita yleisimpien mielenterveyden ongelmien kartoittamiseen. Lisäksi navigaattorissa kysytään olennaisimmista toimintakykyyn vaikuttavista tekijöistä, kuten mahdollisesta kriisistä tai univaikeuksista.

Videolla psykologi Sara Nurminen sekä kokemusasiantuntija kertovat tarkemmin Terapianavigaattorista.

Tekijä

Noora Vehmas

Luotu

16.04.2024

Viimeksi muokattu

25.10.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Terapianavigaattori on otettu osaksi mielenterveys- ja päihdeoireisen potilaan ensivaiheen hoitoon ohjautumisen prosessia. Potilaan ollessa yhteydessä soteaseman hoidontarpeen arvioon, häntä pyydetään  täyttämään  terapianavigaattori ja koosteraportti käsitellään yhdessä potilaan kanssa miepäammattilaisen toimesta. Ensijäsennyksen pohjalta potilas ohjataan sopivalle hoitoportaalle tai palveluihin. 

Toimintaympäristö **

Hyvinvointialueet käynnistivät toimintansa 1.1.2023. Täydellinen organisaatiomuutos ja toistuvat hyvinvointialueen muutosneuvottelut ovat haastaneet työn tekemistä. Muutokset ovat toistuvia ja jatkuvia. Työntekijöiden saatavuudessa on ollut myös haasteita. Myös koronapandemian aikana syntynyt merkittävä hoito-, kuntoutus- ja palveluvelka sekä pahoinvoinnin lisääntyminen ovat näkyneet Pirkanmaalla. Koronapandemia on vaikuttanut esimerkiksi nuorten aikuisten, ikäihmisten, mielenterveys- ja päihdeongelmaisten sekä pitkäaikaissairaiden ja muuten paljon palveluita käyttävien hyvinvointiin ja palvelutarpeeseen. 

Hallituksen suunnittelemat leikkaukset järjestökenttään, hoitotakuulain palautuminen ( 3 kk) sekä asiakasmaksujen nousupaineet tulevat näkymään hyvinvointialueen toiminnassa jatkossa. Myös organisaatioralkennetta tarkastellaan ja muutoksia on siihenkin mahdollisesti tulossa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamallia juuruutetaan tarjoamalla koulutuksia ammattilaisille ja arvioimalla säännöllisesti prosessin toimivuutta. Mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden hoitamisen työnjako tulee olla ammattilaisille selkeä. Prosessin alkuvaiheessa iso osa mielenterveys- ja päihdeoireisista potilaista ohjautui ensijäsennykseen miepäammattilaisille ja se ruuhkautti ensijäsennyksen. Ruuhkautumisen myötä toimintatapaa on vuoden aikana kehitetty niin, että myös vastaanottotoiminnassa on alettu hyödyntää yhä laajemmin terapianavigaattoria lääkärin vastaanottokäynneillä sekä hoitajien kartoituskäynneillä.  Näiltä käynniltä potilaita ei enää ohjata ensijäsennykseen vaan suoraan asemien miepätiimeihin.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Terapianavigaattori on vakiinnuttanut paikkansa ensivaiheen hoitoonohjauksen prosessissa niin ammattilaisen kuin potilaankin välineenä. Se on auttanut yhtenäistämään arvioiden tekoa ja oikean hoitomuodon ja portaan valintaa ja osallistanut potilasta omaan hoitoonsa. 

Terapianavigaattorin ja ensijäsennyksen käyttöönotto on tehnyt näkyväksi miepäpotilaiden määrän ja resurssien rajallisuuden. 

Kansikuva
Terapianavigaattori-Navigoi avun äärelle

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Ilmiöt