Terveystarkastuksen palveluprosessin jatkokehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla

Toimintamalli keskittyy palveluprosessien ja ohjauksen tehostamiseen siirtämällä Omaolon terveystarkastus Pohteen terveystarkastus asiantuntija-ammattilaisille kunnista. 

Toimintamallin nimi
Terveystarkastuksen palveluprosessin jatkokehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamalli keskittyy palveluprosessien ja ohjauksen tehostamiseen siirtämällä Omaolon terveystarkastus Pohteen terveystarkastus asiantuntija-ammattilaisille kunnista. 

Toteutuspaikka
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Susanna Aikkila

Luotu

10.09.2024

Viimeksi muokattu

11.02.2025
Ratkaisun perusidea

Digitaalisten asiointi- ja palvelukanavien käyttö Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on ollut vaihtelevaa. Omaolopalvelun laajentamisella alueella tuetaan sähköisen asiointikanavien käyttöä ja mahdollistetaan oikea-aikainen ja tasavertainen palvelujen saanti. Toimintamallin perusidea on parantaa ja tehostaa terveydenhuollon palveluprosesseja ja ohjausta digitaalisiin ratkaisuihin. Tässä mallissa asukkaat voivat tehdä terveystarkastuksen itsenäisesti Omaolo-palvelussa, joka on saatavilla verkossa. Kun asukas täyttää terveystarkastuksen se ohjaa hänet jatkotoimenpiteeseen, kuten omahoitoon, ajanvaraukseen tai yhteydenottoon terveydenhuollon ammattilaiseen. Terveystarkastuksen asiantuntija-ammattilaiset tuovat hyötyä sekä asukkaille että terveydenhuollolle. Asiakkaat voivat tehdä terveystarkastuksen ajasta ja paikasta riippumatta ja, mikä lisää helppoutta ja  nopeutta hoidon tarpeen arvioinnissa. Terveystarkastukset auttavat priorisoimaan kiireellisiä tapauksia ja ohjaamaan asukkaan oikeaan palveluun, mikä vähentää turhia käyntejä ja vapauttaa terveydenhuollon resursseja. Digitaalinen terveystarkastus mahdollistaa oman terveydentilan, elintapojen ja hyvinvoinnin seurannan. Tämä toimintamallin tavoitteena on parantaa  palveluiden saatavuutta, laatua ja kustannustehokkuutta.

Toimintaympäristö

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) on yksi Suomen 21 hyvinvointialueesta ja myös yksi Suomen laajimmista hyvinvointialueista. Hyvinvointialueen keskiössä on pohjoispohjalainen ihminen ja painopiste on peruspalveluissa ja varhaisessa ongelmien ehkäisyssä.  Pohde vastaa noin 416 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta Pohjois-Pohjanmaalla. Pohteella on töissä lähes 18 000 ammattilaista, joiden hyvinvointia ja osaamista halutaan vaalia. 

Pohde on saanut rahoitusta Suomen kestävän kasvun ohjelman kautta. Ohjelmalla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelma vauhdittaa kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita. Tämä on mahdollistanut Pohteella Omaolopalvelun jatkokehittämisen, käyttöönoton ja integroinnin alueen digitaalisiin palveluihin ja ammattilaisten järjestelmiin.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Suomen kestävän kasvun hankkeen myötä Omaolo palvelua jatkokehitetään, käyttöönotetaan ja integroidaan alueen digitaalisiin palveluihin ja ammattilaisten järjestelmiin. Omaolon kehittäminen yksi RRP2 kehittämishankkeen toimenpiteistä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ennen Omaolon terveystarkastuksen jatkokehittämistä palvelu on ollut pilotissa 13 kunnan asukkaille vuosien 2023-2024 aikana. Omaolon terveystarkastuksen kautta asukkaat ovat ohjautuneet elintapaohjaajien etävastaanotoille. Pilotin myötä on tullut asiakasymmärrystä ,ketkä hyötyvät digitaalisista valmennuksista, omahoito-ohjeista ja valmennuksista, kuntien liikuntaohjauksesta ja elintapaohjauksesta.

Varsinainen Pohteen laajuinen Omaolon terveystarkastus on otettu käyttöön 10.2.2025.Palvelu on tarkoitettu kaikille Pohteen asukkaille, joilla on tarve selvittää terveydentilansa. Terveystarkastuksen nimetyt asiantuntija ammattilaiset aloittavat perehtymisen toimintaan ja asiakasohjauksiin yhdessä pilotin elintapaohjaajien avulla. Ammattilaiset tunnistavat elintapaohjauksesta ,itsehoito-valmennuksista tai liikkumisen lisäämisestä hyötyvän asiakkaan omaolon terveystarkastuksen perusteella.

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Johdon sitoutumisella ja tuella on on ratkaiseva merkitys toimintamallin juurruttamiselle. Käyttöönoton suunnittelussa laaditaan selkeä käyttöönoton suunnitelma, jossa määritellään aikataulut, vastuut ja tarvittavat resurssit toimintamallin käyttöönotolle. Toimintamallia on pilotoitu 1.1.2024 alkaen valituissa kunnissa, jotta voidaan testata ja hienosäätää toimintamallia ennen laajaa käyttöönottoa. Tässä pilotissa terveystarkastuksen asiantuntijoina toimivat elintapaohjaajat. Nykyisessä toimintamallissa asiantuntijoina toimivat asiantuntijahoitajat. Koulutus ja perehdytys  järjestetään ammattilaisille , jotta he osaavat käyttää Omaolo-palvelua ja ymmärtävät sen hyödyt ja vaikutukset asiakaspalveluun ja työprosesseihin. Viestintää tehdään aktiivista ja jatkuvaa viestintää toimintamallin tarkoituksesta, tavoitteista ja hyödyistä koko Pohteen laajuisesti, jotta kaikilla asukkailla ja ammattilaisilla on ymmärrys miksi muutos tehdään. Seuranta ja arviointiin määritellään mittarit, joiden avulla toimintamallin käyttöönoton onnistumista ja vaikutuksia mitataan. Toimintamalli integroidaan osaksi Pohteen arjen työprosesseja ja käytäntöjä, jolloin siitä tulee luonnollinen osa työtä ja palvelutoimintaa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Varmistakaa johdon sitoutuminen. Johdon vahva tuki ja sitoutuminen on avainasemassa toimintamallin onnistumisessa käyttöönotossa.

Panosta henkilöstön koulutukseen. Tarjoa kattavaa ja monipuolista ja käytännönläheistä koulutusta kaikille.

Aloittakaa toimintamallin kehittäminen pienessä mittakaavassa ennen laajamittaista käyttöönottoa. Tämä vähentää riskejä ja mahdollistaa toimintamallin hienosäädön.

Integroikaa toimintamalli osaksi olevia työprosesseja ja käytäntöjä, jotta siitä tulee luonnollinen osapäivittäistä työtä eikä irrallinen järjestelmä. 

Asettakaa selkeät mittarit ja indikaattorit, joiden avulla voidaan seurata toimintamallin tehokkuutta ja vaikutuksia. Analysoi tuloksia ja tehkää korjaavia muutoksia ja toimenpiteitä.

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Ilmiöt