Tilat yhdenvertaisuuden kokemuksen lähteenä: Tuettu lomatoiminta
Tuettu lomatoiminta tarjoaa loman kodin ulkopuolella sellaisille, joilla ei olisi siihen muuten mahdollisuutta. Lomaympäristö mahdollistaa arjen haastavista rooleista irrottautumisen ja liittymisen osaksi muita lomailevia.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Tuettu lomatoiminta tarjoaa loman kodin ulkopuolella sellaisille, joilla ei olisi siihen muuten mahdollisuutta. Lomaympäristö mahdollistaa arjen haastavista rooleista irrottautumisen ja liittymisen osaksi muita lomailevia.
Toimintamallin kuvaus
Mahdollisuus lomaan ja liittyminen osaksi lomailevien ihmisten joukkoa vahvistavat heikossa taloudellisessa tilanteessa olevien yhdenvertaisuuden kokemusta. Lomaympäristö tarjoaa erilaisia rooleja ja mahdollisuuksia toimijuudelle kuin arki. Uskomukset omasta kyvykkyydestä voivat laajeta loman aikana.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Lomatoiminnan juuret ovat kansalaisjärjestöissä ja yhdistyksissä. Valtion rooli on kohdistunut lomatoiminnan tuki- ja avustuspolitiikkaan ja lomatoiminta on valtiovallan taholta katsottuna ehkäisevää sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Lomajärjestöt tekevät yhteistyötä yli 30:n sosiaali- ja terveysalan järjestön kanssa lomatoiminnan järjestämisessä.
Kohderyhmänä ovat kaikki heikossa taloudellisessa tilanteessa olevat, jotka haluavat viettää viiden vuorokauden mittaisen täysihoitoloman kylpylähotellissa, lomakodissa, urheiluopistolla tai kuntoutuskeskuksessa. Lomia on kohdennettu lapsiperheille, työikäisille, ikääntyneille ja erityisryhmille. Lomajärjestöt myöntävät lomat hakijoille taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein.
Viiden vuorokauden mittaisella täysihoitolomalla osallistujilla on mahdollisuus rentoutua ja irrottautua arjesta kuten kellä tahansa, riippumatta taloudellisista haasteista. Lomat järjestetään kohteissa, joissa lomailee myös itse oman lomansa maksavia asiakkaita. Lomalla osallistuja kohdataan virkistäytymään tulevana asiakkaana, eikä esimerkiksi työttömänä tai sosiaalityön asiakkaana. Lomia järjestetään kylpylähotellissa, lomakodissa, urheiluopistolla tai kuntoutuskeskuksessa. Kylpylän tai uimahallin vapaan käytön lisäksi lomakohteissa on tarjolla monenlaisia loma-aktiviteettejä lomakohteesta riippuen. Järjestettyyn lomaohjelmaan on täysin vapaaehtoista osallistua. Usein lomakohteessa on vapaassa käytössä kuntosali, liikuntasali sekä mahdollisuus eri palloilulajeihin. Lomilla järjestetään ohjatusti kiipeilyä, melontaa, kuntoliikuntaa ja lapsille omaa ohjelmaa.
Osallisuuden osa-alueet: Lomatoiminta lisää osallisuutta laajentamalla toimijauskomuksia
- Osallisuus omassa elämässä
- Osallisuus vaikuttamisen prosesseissa
- Osallisuus yhteisestä hyvästä
Arjesta poikkeava lomaympäristö ja omien voimavarojen vahvistuminen lomailun aikana helpottavat etäisyyden ottamista mahdollisesti arjessa koettuun huonoon käsitykseen omasta itsestään. Lomaympäristö ja uusien lajien kokeilu tarjoavat mahdollisuuden nähdä itsensä eri valossa. Lomailu voi helpottaa häpeän ja huonommuuden kokemusta. Loman jälkeen lomailijan pystyvyyden tunne voi olla vahvistunut. Kuuluminen lomayhteisöön ja samaistuminen muihin lomalla oleviin perheisiin vahvistaa yhdenvertaisuuden kokemusta. (1)
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.