Työkyvyn tuen tiimi -toimintamalli / Työkykyä Satakuntaan

Työkykyohjelman (STM) projektissa1, Työkyvyn tuki osaksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusta, on tavoitteena varmistaa, että palveluissa tunnistetaan työttömien asiakkaiden työkyvyn tuen tarpeet ja niissä on asiakkaan tarpeisiin vastaava työkyvyn tuen palvelukokonaisuus.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Työkyvyn tuen tiimi -toimintamalli / Työkykyä Satakuntaan
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Työkykyohjelman (STM) projektissa1, Työkyvyn tuki osaksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusta, on tavoitteena varmistaa, että palveluissa tunnistetaan työttömien asiakkaiden työkyvyn tuen tarpeet ja niissä on asiakkaan tarpeisiin vastaava työkyvyn tuen palvelukokonaisuus.

Toteutuspaikka
Satakunta
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunta
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

11.06.2021

Viimeksi muokattu

04.04.2023
Toimintaympäristö **

Työkykyohjelman (STM) projektissa1, Työkyvyn tuki osaksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusta, on tavoitteena varmistaa, että palveluissa tunnistetaan työttömien asiakkaiden työkyvyn tuen tarpeet ja niissä on asiakkaan tarpeeseen  vastaava työkyvyn tuen palvelukokonaisuus.

Työkyvyn tuen palvelukokonaisuuteen sisältyy Työkyvyn tiimi-toimintamallin kuvaaminen.

Työkykyohjelmaa toteuttaa Satakunnassa Työkykyä Satakuntaan –hanke yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Tavoite on juurruttaa hankkeen tuotokset Satakunnan hyvinvointialueen toiminnaksi – tarvitaan edelleen tiivistä yhteistyötä valmisteluun.

Työkykytiimien rakentaminen ja asiakastyö on alueen ammattilaisten toteuttamaa hankeväen tuoden lisäresurssia suunnitteluun, kuvaamiseen, arvioimiseen sekä osaamisen lisäämiseen. Hanketyöntekijät eivät tee asiakastyötä työkykytiimeissä.

Pilottikumppaneita työkykytiimi-toiminnassa on ollut erityisesti Euran kunta ja Porin perusturva. Vahva yhteistyö SATADUUNIA (ESR) –hankkeen kanssa. (Työttömien terveystarkastuksia tekevien terveydenhoitajien verkosto)

Työkykyä Satakuntaan hankkeen Kelan projektityöntekijä on ollut käytännön asiakastyössä mukana.

Tilannekatsaus, joka esitetty mm. 20.5.2022 Länsi-Suomen yhteistyöalueen työpajassa on liitteenä.

Päivitetty toimintamllikuvaus tallennetaan Innokylään vielä kesäkuun 2022 aikana.

 

Aiempaa:

Touko-kesäkuun 2021 aikana Satakunnasta osallistuttiin TTL:n järjestämään Työkyvyn tuki koulutukseen ja tehtäviin liittyen aloitetiin työskentely, jota voidaan hyödyntää seuraavissa Työkyvyn tiimi -toimintamallin versioissa.

Satakunnassa on tehty yhteistä kehittämistyötä alueen toimijoiden kanssa työkyvyn tuen tiimien toimintaan ja käynnistämiseen, mm. SATAOSAA (OTE-kärkihankkeen kokeilu, Satakunto (ESR) ja SATADUUNIA (ESR) -hankkeiden kanssa vuosina 2017- 2021. Aiemmin tehty kehittämistyö on tämän Työkyvyn tuen tiimi -toimintamallin taustalla.

Työskentelyä on tarkoitus jatkaa alueen ammattilaisten kanssa ja kuvata maakunnallista toimintamallia. Elokuussa 2021 versio Työkyvyn tuen tiimi -toimintamalli liitteenä.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Työkyvyn tuen koulutukseen osallistuneiden sekä työskentelyyn kutsuttujen muiden toimijoiden tueksi perustettiin teams-alustalle opintopiiri ja järjestettiin etäyhteyksin kaksi työpajaa, johon osallistui myös kaksi kokemusasiantuntijaa.

Kokemusasiantuntijat kertoivat työskentelyn palautteessaan, että se mitä alueella tehdään eri toimijoiden toimesta esim. pyrkimällä vahvistamaan asiakkaan osallisuutta monin tavoin, yllätti positiivisesti ja innosti myös heitä.

Kansikuva
Työkykyä Satakuntaan-hanke

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis