Propellipäät pohtivat, minkälaiset keinot edistävät työhyvinvointia ja luovat samalla töitä osatyökykyisille. Syntyi päiväunikokeilu, jonka aikana Kukunori tarjosi avoimen päiväunimahdollisuuden kaikille halukkaille -myös naapuriorganisaatioiden työntekijöille. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Työtehoa päiväunien avulla
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Propellipäät pohtivat, minkälaiset keinot edistävät työhyvinvointia ja luovat samalla töitä osatyökykyisille. Syntyi päiväunikokeilu, jonka aikana Kukunori tarjosi avoimen päiväunimahdollisuuden kaikille halukkaille -myös naapuriorganisaatioiden työntekijöille. 

Toteutuspaikka
Propellipäät / Kukunori ry
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Helsinki
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Milla Mäkinen

Luotu

04.11.2020

Viimeksi muokattu

01.10.2021
Ratkaisun perusidea **

Toimintamallissa luotiin päiväuniaika työyhteisölle. Päiväunikokeilussa ideana oli tarjota avoin päiväunimahdollisuus kaikille halukkaille. Päiväunet järjestettiin rauhallisessa tilassa. Päivittäin tarjottu mahdollisuus irtautua työkiireistä ja ottaa tehounet tai vain levätä hetki saivat paljon kiitosta. Päiväunet kestivät 20 minuuttia ja ne pidettiin joka päivä samaan aikaan. Päiväunien jälkeen jokainen osallistuja kirjasi havaintojaan päiväunikirjaan.

Sen lisäksi, että kokeilu mahdollisti työyhteisölle (myös naapuriorganisaatioille) päiväunien ottamisen, kokeiltiin sen avulla myös uudenlaista tapaa työllistää vaikeasti työllistyviä henkilöitä. Päiväunista vastasi työhön palkattu Nukkumatti, joka huolehti tilan valmistelusta ja univieraista ja oli näin ollen keskeisessä roolissa tässä ainutlaatuisessa kokeilussa. 

 

Toimintaympäristö **

Päiväunien ottaminen työpäivän aikana lisää tutkimusten mukaan työtehoa, mikäli ne tehdään oikeaan aikaan ja oikean pituisina. Propellipäissä halusimme testata, onko tosiaan näin. Miten päiväunet vaikuttaisivat työtehokkuuteen ja toisaalta luovuuden lennättämiseen työpäivän aikana?

Kokeilussa tutkittiin myös uuden työn mahdollisuuksia vaikeasti työllistyville. Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) kärkihankkeen tulokset ja suositukset -raportista vuodelta 2019 käy ilmi, että 1,9 miljoonalla työikäisellä suomalaisella on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma. Heistä noin kolmannes (eli 600 000 henkilöä) arvioi, että tämä sairaus tai vamma vaikuttaa heidän työhönsä tai työmahdollisuuksiinsa. Samassa raportissa suositellaan työelämän joustavuuden kehittämiseen. Järjestöillä voisi olla merkittävä mahdollisuus luoda tätä joustavuutta. Päiväunikokeilussa luotiin myös uudenlainen työtehtävä osatyökykyiselle henkilölle.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Nukkumattina työskennellyt henkilö tiivisti kokeilun tulokset näin: "Tämä oli mielenkiintoista duunia, tykkäsin! Kiva katsella kun ihmiset rentoutuvat ja lukea kommentteja miltä heistä tuntui. Minulle jäi tästä positiivinen fiilis ja koin onnistumisen iloa. Tavallaan en koe, että tässä tehtävässä toimiminen olisi suuremmin edistänyt työelämävalmiuksiani. Toisaalta, kun koin onnistuvani hommassa, antoi se lisää itsetuntoa. Varmuutta tuli, mutta ei varsinaisesti uuden oppimista. Tehtävästä oli iloa virikkeenä, oli jotain mitä tehdä päivän aikana, ja palkkiokin oli mukava! Siitä oli apua. En muuttaisi kokemuksessa mitään, vastoinkäymisestäkin otin opikseni. Työ oli niin helppoa, että jaksamisen kanssa ei ollut ongelmia."

 

 

Kansikuva
Kuvassa näkyy eri värisiä joogamattoja hyllyllä.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis