Tyypin 2 diabeteksen hoidon ohjauksen digipolku, sisältäen huonossa hoitotasapainossa olevien prosessimallinnuksen (RRP, P4, I1)

Digipolku on tarkoitettu T2D sairastaville digitaitoisille Kanta-Hämeen asiakkaille. Se on tuotettu omavointisovelluksella, joka sisältää lähetteet, kontaktit ammattilaiseen, omahoidon sekä muistutteet seuraavista tapahtumista ja kontakteista.

Toimintamallin nimi
Tyypin 2 diabeteksen hoidon ohjauksen digipolku, sisältäen huonossa hoitotasapainossa olevien prosessimallinnuksen (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Digipolku on tarkoitettu T2D sairastaville digitaitoisille Kanta-Hämeen asiakkaille. Se on tuotettu omavointisovelluksella, joka sisältää lähetteet, kontaktit ammattilaiseen, omahoidon sekä muistutteet seuraavista tapahtumista ja kontakteista.

Toteutuspaikka
Kanta-Hämeen hyvinvointialue, terveydenhuolto
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Kuva
T2D digipolku

Tekijä

Leena Onttonen

Luotu

19.12.2024

Viimeksi muokattu

06.03.2025
Ratkaisun perusidea

Digipolku on tarkoitettu T2D sairastaville digitaitoisille Kanta-Hämeen asiakkaille. Se on tuotettu omavointisovelluksella, joka sisältää lähetteet, kontaktit ammattilaiseen, omahoidon sekä muistutteet seuraavista tapahtumista ja kontakteista. Digipolun tarkoituksena on yhdistää sekä sisäinen luotu prosessi että digitaalisesti tuotettu tyypin 2 digipolku tarjoten asiakkaalle kokonaisvaltaista hoitoa.

Toimintaympäristö

Suomessa diabetesta sairastaa yhteensä noin 500 000 henkilöä. Näistä noin 400 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta ja noin 50 000 tyypin 1 diabetesta. On myös arvioitu, että noin 150 000 suomalaista saattaa sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään. Väestön ikääntyminen ja elintapojen muutokset ennakoivat diabetesta sairastavien määrän kasvua tulevaisuudessa. 

OmaHämeessä oli vuonna 2023 13 520 ja vuonna 2024 14 498 diabeetikkoa.​ Joka vuosi alueella sairastuu noin 1000 diabeetikkoa lisää. Sotkanetin mukaan vuonna 2022 OmaHämeessä on ollut lihavia(BMI yli 30) 27% väestöstä eli noin 46 000 asukasta, jotka kuuluvat riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen riskiryhmään jo pelkästään ylipainon vuoksi. Tämän lisäksi muita riskitekijöitä löytyy asiakkailta kuten sukurasite ja valtimosairaudet.

Korona pandemian vuoksi asiakkaat ovat hakeutuneet huonosti hoidon piiriin mikä on aiheuttanut alueella kertynyttä hoitovelkaa. Vaikka nyt pandemia on varsinaisesti ohi, on todettu, että asiakkaat eivät kuitenkaan ole hakeutuneet hoitoon kuten aikaisemmin. Samaan aikaan resurssit ovat vähissä ja palveluihin pääseminen on haasteellista/hidasta.

Lähde; Diabetesliitto, diabetesbarometri 2021 ja 2023. Terveyskylä. Mehiläinen. THL.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on tyypin 2 diabeetikot ja perusterveydenhuollon ammattilaiset. Toimintamallin kehittämisessä on hyödynnetty erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon diabeteksen hoidon ammattilaisia sekä digihoitopolkujen järjestelmäasiantuntijoita. Digihoitopolkua kehitetään säännöllisesti asiakkaiden ja ammattilaisten palautteiden perusteella. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Käyttöönotto vaiheistetaan siten, että digipolku otetaan käyttöön pilottiin valittujen diabetesammattilaisten toimesta. Nähdään toimivuus ja toiminnalliset haasteet ja korjataan ne. Kattava ohjausmateriaali kirjastossa takaa parhaiten sen, että voidaan tuottaa palvelua parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaan hoidon tarve huomioiden. Kun pilottiaika on ohi ja korjaukset uuteen alustaan saatu valmiiksi voidaan siirtyä suunnittelemaan juurrutusta ja aikatauluttaa koulutukset. Suunnitellaan ja toteutetaan koko alueen avovastaanoton ammattilaisten koulutus digipolun käyttöönotosta. Mainostetaan sekä alueen ammattilaisille että asiakkaille.  Ammattilaisten työaikaa jyvitetään toteuttamaan hoitoa digipolulla. Jalkautetaan koulutusten kautta toimintaa ja tarjotaan tukea alueen ammattilaisille käyttöönoton myötä järjestämällä ammattilaisille tukiklinikka toimintaa viikoittain. Uusien työntekijöiden kouluttamisesta huolehditaan yleiseen käyttöön tuotetulla koulutusmateriaalia, joka toimii osana perehdytystä.  Polun jatkopäivityksestä on huolehdittava ja määriteltävä vastuut. Valitaan polulle omistaja, pääkäyttäjä ja päivittäjä. Pääkäyttäjät huolehtivat polkujen jatkokehittämisestä alustan toimittajan kanssa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Alueella on aiemmin kuvattu tyypin 2 diabeteksen hoitopolku, jossa tilannekuva kertoo, miten eri paikkakunnilla hoito toteutetaan.  Alueella ei ole aiemmin ollut yhtenäistä tyypin 2 diabeteksen hoidon prosessia. Digipolulla yhdistetään digitaalisuus ja kiinteän hoidon prosessi. Yhdistämisellä tavoitellaan yhä tasalaatuisempaa hoitoa. Digihoitopolun kivijalan pilotointi toteutetaan RRP 2 Syli-hankkeen toimesta 2025. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli soveltuu käytettäväksi 18 vuotiaista alkaen oleville asukkaille.  Palveluun voidaan ohjata asiakkaita sekä SO- että TE palveluista.

Ennen käytäntöön vientiä tulee toimintamalli testata alustalla, jolla polku tuotetaan ja varmistaa digialustan toimivuus, jotta käyttöönotossa ei tulisi yllättäviä ongelmia.

Kansikuva
T2D

Kehittämisen vaihe

Valmis