Varsinais-Suomen hyvinvointialueen järjestökoordinaation tehtävänkuva ja resurssit.
Esitys Varsinais-Suomen hyvinvointialueen lakisääteisiin tehtäviin kuuluvan järjestöyhteistyön koordinaation järjestämisestä, tehtävistä ja resurssista.
Toimintamallin nimi
Esitys Varsinais-Suomen hyvinvointialueen lakisääteisiin tehtäviin kuuluvan järjestöyhteistyön koordinaation järjestämisestä, tehtävistä ja resurssista.
Esitys siitä, miten hyvinvointialueen tulisi järjestää järjestöjen kanssa tehtävän yhteistyön koordinointi, mitä tehtäviä siihen kuuluu ja mikä resurssi siihen tarvitaan.
Hyvinvointialueen järjestöyhteistyöhön ja sen koordinointitehtäviin viitataan lainsäädännössä useammassa kohdassa, mm:
Laki sosiaali ja terveydenhuollon järjestämisestä
- 7 § Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen hyvinvointialueella
- 10 § Asiakkaiden palvelujen yhteensovittaminen
- 11 § Palvelustrategia
Laki hyvinvointialueesta
- 7 § Järjestämisvastuu
- 29 § Osallistumis ja vaikuttamismahdollisuudet
- 34 § Viestintä
- 41§ Hyvinvointialuestrategia
Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta
- 20 § Viranomaisen velvollisuus tuottaa ja jakaa tietoa
Kumppanuuksien rakentamiseen viitataan myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen strategiassa (9/22): ’’Verkostot ja kumppanuudet (kunnat, kolmas sektori, vapaaehtoiset, yritykset, sopimuspalokunnat) ovat kiinteä osa toimintaamme.’’
Järjestöyhteistyön koordinoinnin tehtävien ja resurssien kuvaustehtävä annettiin järjestöedustajista koostuvalle järjestöjen projektiryhmälle alkusyksystä 2022.
Työskentely aloitettiin kartoittamalla muilla hyvinvointialueilla tehtyjä järjestöyhteistyön koordinoinnin ja siihen tarvittavien resurssien kuvauksia ja mahdollista päätöksentekoa. Työskentelyssä hyödynnettiin mm. Pohjois-Pohjanmaan ja Päijät-Hämeen suunnitelmia ja luonnoksia asiasta.
Työskentelyn runkona toimi myös aiemmin samalta työryhmältä valmistunut Järjestöystävällisen hyvinvointialueen toimintamalli (https://innokyla.fi/sites/default/files/2021-11/Hyvinvointialueen_Ja%CC%88rjesto%CC%88ysta%CC%88va%CC%88llinen_Toimintamalli.pdf )
Järjestöjen projektiryhmällä oli samaan aikaan muitakin tehtäviä ja tätä tehtävää varten perustettiin pienempi alatiimi, joka valmisteli tehtävää kokousten välillä. Tiimissä toimi mm. Tulsote-hankkeen siodsryhmäyhteistyön projektipäällikkö. Kerran kuussa kokoontuva järjestöjen projektiryhmä kommentoi välityöskentelyä ja rajasi tai linjasi suunnittelua tarvittaessa. Näihin kuukausittaisiin kokouksiin osallistui myös hyvinvointialueen hyte-johtaja, joka kommentoi ja ohjasi työskentelyä tarvittaessa.
Hyvinvointialueen järjestökoordinaation keskeiset tehtävät kuvattiin neljän kokonaisuuden alle:
1. Hallinto ja avustukset
2. Osaaminen ja tieto
3. Yhteistyö ja verkostoituminen
4. Viestintä
Esitys järjestökoordinaation tehtävistä ja resursseista (3,75 htv/v) jätettiin hyvinvointialueen hyte-johtajalle helmikuussa 2023.
Varsinais-Suomen järjestämisen vastuualueen hyte-tulosryhmän järjestöyhteistyön tehtäviä ja työnkuvia valmisteltiin keväällä 2023. Tämän kokonaisuuden selkiydyttyä tulee seuraavassa vaiheessa käynnistää suunnittelu alueellisten sote-keskusten järjestöyhteistyön tehtävistä ja koordinoinnista sekä järjestöjen toiminnan liittämisestä osaksi alueellisten sote-keskusten palvelu- ja hoitoketjuja.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen järjestöyhteistyön erityisasiantuntija aloitti uudessa tehtävässään kesäkuussa 2023. Erityisasiantuntijan työnkuva määriteltiin esityksen mukaisesti. Hänen lisäkseen hyte-tulosryhmässä työskentelee järjestöyhteistyön asioita hoitava taloussihteeri.
Esitys oli hyvinvointialueen hyte-tulosryhmän työkaluna sen pohtiessa järjestöyhteistyön koordinaation rakentamista. Esitys oli t pohjana, kun hyte-tulosryhmään on luotiin ensimmäistä kertaa järjestöyhteistyön erityisasiantuntijan työnkuvaa ja käynnistettiin avoin rekry. Erityisasiantuntija aloitti työnsä kesäkuussa 2023.