Vauvaperhetiimi: Moniammatillinen lähetetiimi raskaana oleville, joiden päihteidenkäytöstä herää huoli

Vauvaperhetiimi arvioi lähetteiden pohjalta päihteitä käyttävän raskaana olevan asiakkaan tilanteen, tuen tarpeen ja mahdollisesti olemassa olevan hoidon riittävyyden sekä ohjaa potilaan jatkohoidon oikeille tahoille.

Toimintamallin nimi
Vauvaperhetiimi: Moniammatillinen lähetetiimi raskaana oleville, joiden päihteidenkäytöstä herää huoli
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Vauvaperhetiimi arvioi lähetteiden pohjalta päihteitä käyttävän raskaana olevan asiakkaan tilanteen, tuen tarpeen ja mahdollisesti olemassa olevan hoidon riittävyyden sekä ohjaa potilaan jatkohoidon oikeille tahoille.

Toteutuspaikka
Pirkanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta

Tekijä

Petra Aalto

Luotu

30.10.2024

Viimeksi muokattu

30.12.2024
Ratkaisun perusidea

Tunnistettiin tarve lähteä kehittämään päihteitä käyttävien raskaana olevien tilanteen, tuen ja ja hoidon tarpeen arviointia sekä palveluihin ohjautumista Pirkanmaan hyvinvointialueella. 

Päätettiin perustaa Taysiin vauvaperhetiimi, eli moniammatillinen konsultaatio- ja lähetetiimi päihteitä käyttäville raskaana oleville.  Moniammatillinen tiimi arvioi asiakkaan ja perheen tilannetta kokonaisvaltaisesti ja koordinoi jatkohoitoa. Tavoitteena on raskaudenaikaisen päihteettömyyden tukeminen ja sitä kautta sikiöaikaisen päihdealtistuksen ehkäiseminen ja vähentäminen. 

Tiimi aloitti toimintansa keväällä 2023 ja tiimiä on täydennetty kokemuksen kertyessä tarpeenmukaisesti eri yksiköiden edustajilla. Tällä hetkellä vauvaperhetiimiin kuuluvat äitiyspoliklinikan, riippuvuuspsykiatrian, sosiaalipediatrian, pikkulapsipsykiatrian, vastasyntyneiden tehohoitoyksikön, synnyttäneiden osaston, sairaalan sosiaalityön ja Päiväperhon edustajat.

Terveydenhoidon työntekijä (yleensä neuvolan terveydenhoitaja) tekee lähetteen vauvaperhetiimiin, kun yksikin seuraavista kriteereistä täyttyy

  • Audit-pisteet 6 tai enemmän
  • Audit-pisteistä riippumatta äidin raskaudenaikainen alkoholinkäyttö tai muiden päihteiden käyttö
  • Säännöllinen tai toistuva alkoholin tai päihteiden käyttö ennen raskautta
  • Intoksikaatio edeltävän 2 vuoden aikana
  • Lääkeriippuvuus tai lääkkeiden päihdekäyttö 
  • Säännöllinen/suuriannoksinen lääkinnällinen pkv-lääkkeiden käyttö 
  • Huumausainekokeiluja raskautta edeltävän 2 vuoden aikana
  • Opioidikorvaushoidossa
  • Suositeltu päihdehoito ei toteudu
  • Samanaikainen mielenterveyden häiriö ja päihdeongelma (ns. kaksoisdiagnoosipotilaat)
  • Huoli tai epäselvä tilanne päihteiden käytöstä perheessä (esim. ajoterveysseuranta)
  • Alkoholin tai päihteiden käyttöön liittyvissä laboratoriokokeissa poikkeamaa 

Vauvaperhetiimi kokoontuu 3-4 viikon välein ja lähetteet pyritään käsittelemään aina heti saapumisen jälkeen seuraavassa tiimissä. Moniammatillinen tiimi arvioi lähetteen ja potilastietojen pohjalta asiakkaan ja perheen tilannetta kokonaisvaltaisesti ja tekee suunnitelman jatkohoidosta. Tiimin käsittelystä ja suunnitelmasta tehdään kirjaus potilastietojärjestelmään sekä tarvittavat jatkolähetteet.  Asiakkaaseen ollaan joko suoraan yhteydessä tai lähettävä terveydenhoitaja käy suunnitelman läpi asiakkaan kanssa.

Toimintaympäristö

Arviolta noin 6 prosenttia raskaana olevista käyttää päihteitä. Monien kohdalla päihteiden käyttöä ei kuitenkaan tunnisteta, eikä äiti tai perhe saa tarvitsemiaan palveluita. 

THL julkaisi vuonna 2021 toimintamallin Päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palveluista. Samassa Repussa -hanke on yksi valtakunnallisen hankekokonaisuuden osahankkeista, jotka lähtivät tämän toimintamallin pohjalta kehittämään tämän asiakasryhmän palveluketjuja hyvinvointialueilla.

Pirkanmaan hyvinvointialueelta puuttui HAL-poliklinikka, joka arvioi, koordinoi ja suunnittelee päihteitä käyttävän raskaana olevan asiakkaan tilannetta ja hoitoa. Pirkanmaalla aikaisemmin toiminut Päihdepsykiatrian vauvaperheyksikkö oli lakkautettu ja sen tilalle aloitettu riippuvuuspsykiatrian vauvaperhetyön toiminta oli kutistunut. Tämän seurauksena kaikkia palvelua tarvitsevia ei tunnistettu ja tästä johtuen kaikki tarvitsevat eivät saaneet palvelua.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

THL toteaa vuonna 2021 laaditussa toimintamallissaan Päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palveluista: "Päihteitä käyttävät raskaana olevien naiset ja vauvaperheet tarvitsevat useita eri palveluita. Palvelujen tulee olla oikea-aikaisia, oikein mitoitettuja ja niistä pitää olla hyötyä koko perheelle. Palvelujen on tehtävä yhteistyötä. Palveluketjujen sekä palvelukokonaisuuksien on oltava selkeitä ja yhdenvertaisesti saavutettavia."

Toimintamallin kehittämiseen on alkuvaiheesta asti otettu mukaan tämän asiakasryhmän kanssa työskenteleviä ammattilaisia. Lisäksi on hyödynnetty työryhmistä ja koulutuksista saatua tietoa niin asiantuntijoilta kuin  kokemusasiantuntijoiltakin.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin kehittämiseen otettiin alusta asti mukaan kyseisen asiakasryhmän kanssa työskenteleviä ammattilaisia. Tämä sitoutti ammattilaiset mukaan niin kehitystyöhön kuin moniammatilliseen työryhmätyöskentelyynkin. Lisäksi toimintamallin käyttöönotosta tiedotettiin Pirhan intranetissä, infokirjeillä sekä järjestämällä koulutuksia ja infotilaisuuksia. 

Kehittämisprosessin aluksi perustettiin aiheen ympärille ideatiimi, johon koottiin asiakasryhmää tuntevien ammattilaisten lisäksi organisaation johtoa ja toimintamalli saatiin suoraan hyväksyttyä osaksi Pirhan toimintaa. Tämä ideatiimi on toiminut vauvaperhetiimin taustaryhmänä koko sen toiminnan ajan ja sen kautta toimintaa on jatkuvasti kehitetty ja juurrutettu. 

Vauvaperhetiimi on Pirhan hyvinvointialueen erikoissairaanhoidon gynekologian toiminnan sisällä toteutettavaa konsultaatio- ja lähetekäytäntötoimintaa. Vauvaperhetiimiä johtaa äitiyspoliklinikan lääkäri.

Vauvaperhetiimistä ei oleteta syntyvän erillisiä kustannuksia ja se käyttää toiminnassaan jo olemassa olevia resursseja. Työntekijät, jotka osallistuvat vauvaperhetiimin toimintaan, sisällyttävät vauvaperhetiimiin käytetyn ajan omaan työaikaansa oman vastuuyksikkönsä alle. Jokainen työntekijä huolehtii siitä, että vauvaperhetiimiin tarvittava työaika on huomioitu työntekijän toimenkuvassa ja työajan kokonaisuudessa.

Kaikkien vauvaperhetiimissä toimivien henkilöiden tulee olla tietoisia tiimin laatutavoitteista sekä toimintakäytännöistä. Jokainen vastuuyksikkö vastaa oman työntekijänsä perehdytyksestä vauvaperhetiimin toimintaan ja sen lisäksi tiedot toiminnasta löytyvät Pirhan intranetistä

Työntekijöitä tuetaan ja kannustetaan kehittymään osaajina. Osaamisen lisääntymisen myötä myös työssäjaksaminen lisääntyy. Moniammatillinen työskentely tuottaa lisää osaamista tämän asiakasryhmän kokonaisuudesta sekä tietoa eri toimintakäytännöistä oman erikoisalan ulkopuolelta.