Voimavaroja tukeva hoitotyö - Kinestetiikka toimintamalli - Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle kehitettävän voimavaroja tukevan hoitotyön toimintamallin lähestymistavaksi on valittu kinestetiikka®. Tarkoituksena on edistää toimintamallin jalkauttamista eri toimintaympäristöihin.
Toimintamallin nimi
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle kehitettävän voimavaroja tukevan hoitotyön toimintamallin lähestymistavaksi on valittu kinestetiikka®. Tarkoituksena on edistää toimintamallin jalkauttamista eri toimintaympäristöihin.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle kehitettävän voimavaroja tukevan hoitotyön toimintamallin lähestymistavaksi on valittu kinestetiikka®. Tarkoituksena on edistää toimintamallin jalkauttamista eri toimintaympäristöihin. Kinestetiikka® on voimavaralähtöinen toimintamalli, jossa korostuu kohtaaminen ja vuorovaikutus sekä avustettavan tukeminen luonnollisen liikkeen avulla. Kinestetiikka® keventää avustajan kuormitusta ja edistää työhyvinvointia. Voimavaroja tukevan hoitotyön toimintamalliin sisältyy kinestetiikan® kouluttamista peruskurssien, syventävien kurssien, ylläpitokoulutusten ja esihenkilöille suunnattujen koulutusten osalta. Koulutusten kohderyhmänä on ikääntyneiden palvelujen hoito- ja kuntoutushenkilöstö ja omais- ja perhehoitajat.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) yksi tavoitteista on, että pohjoispohjalainen ikääntyvä ihminen voi elää kotonaan turvallisen, mielekkään ja kokonaisen elämän. Kuntouttavaa ja ennaltaehkäisevää hoitotyötä toteutetaan ikäihmisten palveluissa eri toimintaympäristöissä. Voimavaroja tukevan hoitotyön toimintamallin jalkauttamisella pyritään vahvistamaan asiakkaan sekä työntekijän omia voimavaroja ja toimintoja kinestetiikan® mukaisesti hoito- ja kuntoutustyössä eri toimintaympäristöissä.
Kohderyhmänä on pohjoispohjalainen ikääntyvä ihminen, jolla voi olla asiakkuus sosiaali- ja terveyspalveluissa tai ihminen, joka ei ole palvelujen piirissä. Asiakkuus voi olla kotihoidossa, kotikuntoutuksessa, arviointi- ja kuntoutusyksikössä, asumispalveluissa tai muualla. Myös omaishoitajat ja –hoidettavat sekä perhehoitajat ovat kohderyhmää. Toimintamalliin sisältyy hoito- ja kuntoutuspalvelujen henkilöstön kouluttaminen, opitun jalkauttaminen ja osaamisen kehittäminen. Toimintamallin kohderyhmää on siten myös hoito- ja kuntoutushenkilöstö sekä opiskelijat ja hankkeen myötä alkanut oppisopimusopiskelijaryhmä. Koulutuksista kerätään palaute. Toimintamallia on tuotu esille kuntalaisille ikäihmisten tapahtumissa, kuten Ikä on POP-hankkeen osallisuuspäivissä ja messuilla. Näissä tapahtumissa asiakkaita on osallistettu harjoittelemaan yhdessä.
Pohteen arvoihin pohjaava toimintamalli, joka sisältää strategisen tason tavoitteellisen toimintasuunnitelman, kinestetiikan tehtävänkuvaukset ja vastuut organisaation kaikille tasoille toimintamallin jalkauttamisessa, koulutussuunnitelman sekä kinestetiikkaosaajaksi kehittymisen prosessin. Kinestetiikka-asiantuntijat ovat tukena toimintamallin käyttöönotossa ja koordinoivat toimintaa. Koko Pohteen organisaation tasolla tehdään vuosittainen suunnitelma (vuosikello) ja pitkän aikavälin suunnitelma. Yksikkötasolla toimintaa ohjaa vuosikellot ja toimintasuunnitelma. Kinestetiikan osaamista tuetaan työpajoilla ja tutor- ja kinestetiikkavastaavien verkostolla. Kinestetiikka-asiantuntijat vastaavat sisäisistä auditoinneista ja vaikutusten seurannasta. Osaamisen ylläpitäminen ja osaamisen jatkuvaa kehittämistä tuetaan kinestetiikkaosaajaksi kehittymisen prosessin mukaisesti.
Tietoisuus kinestetiikasta® on lisääntynyt Pohteen alueella. Ikä on POP-hankkeen aikana on koulutettu ikääntyneiden palvelujen hoito- ja kuntoutushenkilöstöä koko Pohteen alueella. Hankkeen aikana on koulutettu kinestetiikan peruskursseja, syventäviä kursseja, kinestetiikan esihenkilökoulutuksia, ylläpitokoulutuksia ja muita aiheeseen liittyviä erikoiskoulutuksia, kuten RAI-kinestetiikka-kirjaamistyöpajoja sekä tutorkoulutus.