Yhdessä Kotikulmilla®-toiminta  tarjoaa kaupunkien ja lähiöiden iäkkäille asukkaille iloista yhteistä tekemistä lähellä kotia eli taloyhtiöiden kerhotiloissa, pihoilla ja lähipuistoissa. Toimintaa ohjaavat vapaaehtoiset TaloTsempparit, jotka ovat usein taloyhtiön asukkaita.

Toimintamallin nimi
Yhdessä Kotikulmilla®-toiminta
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Yhdessä Kotikulmilla®-toiminta  tarjoaa kaupunkien ja lähiöiden iäkkäille asukkaille iloista yhteistä tekemistä lähellä kotia eli taloyhtiöiden kerhotiloissa, pihoilla ja lähipuistoissa. Toimintaa ohjaavat vapaaehtoiset TaloTsempparit, jotka ovat usein taloyhtiön asukkaita.

Toteutuspaikka
Toimintamalli kehitettiin asukkaiden, vapaaehtoisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa Yhdessä kotikulmilla -hankkeessa (2017-2020) Helsingissä ja Kotkassa, mukana oli yli 30 taloyhtiötä. Vuodesta 2020 toiminnassa mukana 6 kaupunkia.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Jukka Murto

Luotu

21.12.2020

Viimeksi muokattu

28.09.2021
Ratkaisun perusidea

Yhdessä kotikulmilla-toiminta on kaupungeissa ja kerrostaloalueilla asuvien iäkkäiden ryhmätoimintaa lähellä omaa kotia – taloyhtiöiden kerhotiloissa, pihoilla ja lähipuistossa.  Asukkaat suunnittelevat yhdessä mitä he haluavat tehdä: juttelevat ehkä kahvikupin äärellä, pelaavat tai liikkuvat yhdessä.  Toimintaa luotsaavat taloyhtiöiden asukkaista ja muista kiinnostuneista valmennettavat TaloTsempparit.   

Kotikulmilla-toiminta tuo iloa ja yhteisöllisyyttä iäkkäiden asukkaiden elämään, lisää hyvinvointia ja lievittää yksinäisyyttä. Mukava yhteinen toiminta auttaa tutustumaan naapurustoon. 

Taloyhtiöille valmis toimintamalli antaa tukea yhteisen toiminnan käynnistämiseen. Uusille taloyhtiöille annetaan starttikassi, jossa on valmista materiaalia ja ideoita toiminnan aloittamisen tueksi. Kotikulmilla- toiminta tarjoaa TaloTsemppareille tukea sekä yhteisiä tapaamisia erilaisten koulutusten ja vuosittaisten tapahtumien muodossa.   

Toimintaympäristö

Toimintaa toteutetaan kuuden eri kaupungin vuokra- sekä omistuspohjaisissa taloyhtiöissä, alueiden asukastiloissa sekä lähialueiden puistoissa. Toiminnassa mukana olevat kaupungit ovat Helsinki, Kotka, Lieksa, Riihimäki, Lahti ja Vantaa.  

Kodin läheisyydessä tapahtuvaa iäkkäiden asukkaiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä lisäävää toimintaa. Mielekäs yhteinen tekeminen taloyhtiöissä auttaa tutustumaan naapureihin, tuo juttuseuraa ja piristystä, lisää hyvinvointia ja vähentää yksinäisyyden kokemuksia. Kun toimintaa järjestetään lähellä kotia, se madaltaa osallistumiskynnystä. Tavoitetaan myös niitä iäkkäitä, joilla heikentyneen toimintakyvyn takia elinpiiri rajoittuu kotiympäristöön.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat eri kaupunkien taloyhtiöiden, erityisesti vuokrataloyhtiöiden, ikääntyneet asukkaat ja muut toiminnasta kiinnostuneet. Erityisesti tavoitellaan yksinäisiä ikäihmisiä ja heitä joiden on vaikea liikkua kotiympäristöä pidemmälle.  Yhteiskehitetty toimintamallia ja sisältöjä iäkkäiden kanssa.

Vapaaehtoinen, koulutettu TaloTsemppari on taloyhtiön ja asumisympäristönsä asiantuntija, jonka tietämystä hyödynnetään Yhdessä Kotikulmilla- toiminnan sisältöjä suunniteltaessa.  Asukkaita innostetaan toimimaan yhdessä ja heitä autetaan järjestämään itselleen mielekästä toimintaa kodin läheisyyteen. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toiminta vaatii onnistuakseen aikaa antavaa etenemistä ja jatkuvaa vuoropuhelua:  

1) verkostoituminen 

  • löydetään alueelliset yhteistyökumppanit ja avainhenkilöt  

2) taloyhtiöiden valinta 

  • tehdään yhteistyötä eri kaupunkien vuokrataloyhtiöiden ja asumispalveluista vastaavien henkilöiden kanssa 

  • otetaan yhteyttä taloyhtiöiden puheenjohtajiin tai asukastoiminnan yhdyshenkilöihin 
     

3) tiedottaminen ja innostaminen  

  • tehdään toimintaa tutuksi paikallislehdissä, sosiaalisessa mediassa ja infotilaisuuksissa 

  • jalkaudutaan kertomaan ja tiedotetaan aktiivisesti toiminnasta sinne, missä on tarvetta ja kiinnostusta 

  • asukkaille, vapaaehtoisille ja yhteistyökumppaneille laadittu valmiit yhtenäiset tiedotepohjat ja  yhtenäinen ilme ja logot , joita voidaan hyödyntää. 

4) käynnistäminen ja luottamuksen rakentaminen 

  • kuullaan alueen toimijoita  
    innostavaa rekrytointia-> houkutellaan mukaan uusia vapaaehtoisia TaloTsemppareita ja muita kiinnostuneita 

  • kerrotaan jo saavutetuista tuloksista ja toiminnan vaikuttavuudesta  

  • toimitaan yhteistyössä, vältetään kilpailuasetelmaa kohderyhmästä 

5)  vapaaehtoisten valmennus 

  • Valmennetaan asukkaista ja muista kiinnostuneista vapaaehtoisista TaloTsemppareita toiminnan ohjaajiksi.  Tiivis (3h) koulutus.  

  • Luotu kouluttajakoulutus TaloTsemppari-valmennuksia varten. Ikäinstituutin kouluttamat kouluttajat vastaavat alueellisista TaloTsemppari-valmennuksista.  

  • kouluttajakoulutus järjestetään 1-2 kertaa vuodessa 

6) yhteiskehittäminen ja juurruttaminen 

  • järjestetään säännöllisesti alueellisia yhteisiä tapahtumia, infoja ja tapaamisia  

  • kerätään kohderyhmältä ja yhteistyökumppaneilta palautetta (Artsi-itsearvioinnin menetelmä) ja arvioidaan toiminnan vaikutuksia/tuloksia 

  • kehitetään toimintaa yhdessä iäkkäiden kanssa ja annetaan heille vastuuta toiminnan jatkuvuudesta 
     

7) paikallisten toimijoiden jalkautuminen taloyhtiöihin 

  • sovitaan toiminnan koordinoinnista mukana olevien yhteistyötahojen kanssa 

  • pidetään säännöllisesti yhteyttä paikallisiin toimijoihin 

  • Toteutetaan eri toimijoiden vierailuja taloyhtiöihin 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kotikulmilla-toimintamalli kehitettiin asukkaiden, vapaaehtoisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa Yhdessä Kotikulmilla-hankkeessa Helsingissä ja Kotkassa. 

Iäkkäät ovat tyytyväisiä toimintaan: yhteisöllisyys ja kohtaamiset taloyhtiöissä lisääntyivät ja toiminnan myötä osallistujat tutustuivat paremmin naapureihin ja saivat elämäänsä iloa. Arvioinnin tulosnostoihin voi tutustua tarkemmin Ikäinstituutin  TiiTu-uutiskirjeessä

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kunnille: 

Yhdessä kotikulmilla -hankkeen tulokset, hyväksi havaitut toimintamallit- ja tavat sekä oppimisprosessin kokemukset kiteytyvät hankkeen aikana tuotetuissa oppaissa. 

Opas Kotikulmilla-toiminnan toteuttamiseen tarjoaa toimintamallin ja vinkkejä iäkkäiden ryhmätoiminnan tukemiseen. Se on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat edistää työssään tai toiminnassaan iäkkäiden osallisuutta ja hyvinvointia. Siinä kerrotaan käytännön läheisesti Kotikulmilla-toiminnasta: miten esim. kaupungit ja paikalliset järjestöt voivat tukea iäkkäiden ryhmätoimintaa taloyhtiöissä. Opas antaa konkreettisen toimintamallin ja etenemisen askeleet alueellisessa yhteistyössä sekä runsaasti vinkkejä eri vaiheisiin.  

Taloyhtiöille: 

Taloyhtiöissä ryhmätoiminnan käynnistämiseksi ja sen tueksi tuotettiin kokemusten pohjalta Vinkkejä taloyhtiön Kotikulmilla-toimintaan opas. Se tukee iäkkäitä ja TaloTsemppareita ryhmätoiminnan järjestämisessä: tarjoaa selkeitä ohjeita toiminnan eri vaiheisiin, vinkkejä yhdessä tekemiseen sisällä ja ulkona, ratkaisuehdotuksia haasteellisiin tilanteisiin sekä kysely- ja ilmoituspohjia, joita taloyhtiöissä voidaan käyttää 

Kaikille asiasta kiinnostuneille:  

Hankkeen verkkosivuja on kehitetty koko ajan palautteen ja kokemusten pohjalta siten, että ne olisivat mahdollisimman selkeät ja tarjoaisivat tukea toiminnan eri vaiheissa. Hankkeen aikana tuotetut oppaat sekä tukimateriaalia ja vinkkejä on koottu sivuille materiaalit osioon, jotta niitä voidaan helposti hyödyntää. Sivuilta löytyy myös kuukauden vinkit –osio sekä teemoittain runsaasti vinkkejä yhteiseen tekemiseen sekä hyödyllisiä linkkejä mielenhyvinvoinnin ja liikunnan materiaaleihin. 

Sivuilla on tarjolla monenlaista innostavaa materiaalia, jota voi tilata toiminnan tueksi. Tilattavat materiaalit on tarkoitettu Kotikulmilla-toiminnassa mukana oleville taloyhtiöille, vapaaehtoisille ja yhteistyökumppaneille. 

Tilattavissa materiaaleissa on valmiita ilmoituspohjia, esitteitä, kutsukortteja ja ohjeita mm. yhteiskävelyjen toteuttamiseen. Ne ovat hyviä erityisesti, kun tiedotetaan toiminnasta asukkaille ja muille kiinnostuneille. Ilmoituspohjia voi muokata kunkin taloyhtiön tai toiminnon tiedoilla.