Yksinäisyystyö - yksilöllinen keskusteluapu ja työkirjatyöskentely aikuisille

Yksinäisyystyö on tutkimukseen pohjautuva apu aikuisille. Yksilöllisellä viiden kerran ammatillisella keskusteluavulla ja tapaamisten välisellä itsenäisellä työkirjatyöskentelyllä pureudutaan yksinäisyyttä ylläpitävään haitalliseen ajatteluun itsestä ja muista.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Yksinäisyystyö - yksilöllinen keskusteluapu ja työkirjatyöskentely aikuisille
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Yksinäisyystyö on tutkimukseen pohjautuva apu aikuisille. Yksilöllisellä viiden kerran ammatillisella keskusteluavulla ja tapaamisten välisellä itsenäisellä työkirjatyöskentelyllä pureudutaan yksinäisyyttä ylläpitävään haitalliseen ajatteluun itsestä ja muista.

Toteutuspaikka
HelsinkiMission ammatillinen yksinäisyystyö
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Liitteet ja linkit

Luotu

29.12.2020

Viimeksi muokattu

08.12.2021
Ratkaisun perusidea **

Yksinäisyystyö on kehitetty yhdessä yksinäisyyttä kokevien kanssa. Se on tieteelliseen tietoon pohjautuva lyhytkestoinen ja toimiva viiden keskustelutapaamisen ja työkirjatyöskentelyn yksilöllinen apu yksinäisyyteen. Työskentelyn avulla yksinäisyyden usein kätketyistä, kielteisistä ajatuksista voi puhua ja miettiä vaihtoehtoisia, joustavampia tapoja ajatella ja toimia suhteessa itseen ja muihin. Yksinäisyys voi lieventyä ja sen kanssa voi oppia elämään itselle paremmin toimivin keinoin.

Toimintaympäristö **

Yksinäisyys uhkaa kokonaisvaltaisesti yksilön hyvinvointia: se heikentää psyykkistä ja fyysistä terveyttä ja toimintakykyä koskettaen joka viidettä suomalaista jossain elämän vaiheessa. Joka kymmenellä yksinäisyyden kokemus on vuodesta toiseen pysyvä ja fyysiseen kipuun rinnastettava olotila. Yksinäisyys ei ole diagnoosi, sen hoidosta ja yksilöllisestä avusta yksinäisyydestä kärsivälle ei sosiaali- ja terveyspalveluissa vastaa kukaan huolimatta siitä, miten kova inhimillinen ja yhteiskunnallinen hinta sillä on. Pitkittyneen yksinäisyyden juurisyy on haitallinen ajattelun itsestä ja muista. Yksinäisen ajattelu, kokemus itsestä ja muista ei näy ulospäin.

HelsinkiMission Näkemys-ohjelmassa (2017-2020) on kehitetty yhdessä yksinäisyyttä kokevien kanssa tieteelliseen tietoon pohjautuva lyhytkestoinen ja toimiva viiden keskustelutapaamisen ja työkirjatyöskentelyn apu yksinäisyyteen. Työskentelyn avulla yksinäisyyden kätketyistä ajatuksista voi puhua ja miettiä vaihtoehtoisia, joustavampia tapoja ajatella ja toimia suhteessa itseen ja muihin. Yksinäisyys voi lieventyä ja sen kanssa voi oppia elämään itselle paremmin toimivin keinoin.

Yksinäisyyden kokemus on usein leimallista, siihen liitetään vahva ulkopuolisuuden, syrjään jäämisen, huonommuuden ja häpeän, sekä keinottomuuden tunne. Käytännön yksinäisyystyö on osoittanut, että ihmisillä on tarve saada apua ja löytää konkreettisia työvälineitä yksinäisyyden exitin löytämiseksi. Yksinäisyystyötä tarvitaan siellä missä yksinäisyyttä kokevia on, jotta kukaan ei jäisi yksin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Asiakkaat ovat saaneet osallistua työkirjan kehittämiseen ja he ovat antaneet palautetta ohjelman toimivuudesta. Moni koki osallistumisessa tärkeimmäksi sen, että yksinäisyydestä sai puhua luotettavan ihmisen kanssa. Yleinen kokemus oli, että monesta muusta asiasta, kuten masennuksesta kysytään ja siitä voi puhua, mutta yksinäisyydestä ei kysytä, ja jos aiheesta puhuu, tulee usein ohitetuksi.

Työkirjan tehtävät koettiin pääsääntöisesti hyvinä ja työkirjan eri vaiheissa tehtävien ohjeistuksiin toivottiin selkeyttä. Usein asiakkaat kysyivät, ketä muita osallistui ja miettivät, ketkä muut mahtavat kokea yksinäisyyttä. Siksi kirjaan lisättiin mukailtuja lainauksia asiakkailta, jotta tehtäväkirjan lukija saisi kokemuksen siitä, että osin myös hänen oma ajattelunsa on samankaltaista toisen yksinäisyyttä kokevan kanssa. Asiakkaiden toiveita huomioitiin kokonaisuus huomioonottaen hyvin. Silti tehtäväkirjassa oli selkeä fokus, mikä säilyi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Yksinäisyyden ilmiön tunnistaminen osana omaa toimintakenttää ja aiheen yhteinen puheeksi otto on lähtökohta yksinäisyystyön aloittamiselle.

Yksinäisyys -tehtäväkirjaan voi tutustua ja kokeilla sen tehtäviä asiakkaiden kanssa.

Yksinäisyystyö on hyvä ottaa käyttöön omassa organisaatiossa, jos keskeisesti yksinäisyys näkyy ja kuuluu ihmisten puheissa ja/tai tiedetään, että yksinäisyys liittyy omaan kohderyhmään tai aihetta ei voi, eikä kannata ohittaa sen laaja-alaisen vaikuttavuuden vuoksi.

Yksinäisyystyöhön on saatavilla lyhyt, ilmainen koulutus osana STEA:n rahoitusta ja yksinäisyystyön jalkautusta. Lyhyt koulutus voidaan yksilöidä eri organisaatioiden ja asiakasryhmien tarpeisiin. Olennaista on pitkäjänteinen yhteistyö ja työnohjaukselliset keskustelut, niin että toiminnan voidaan todentaa jalkautuneen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Yksinäisyystyö on löytänyt kohderyhmän, yksinäisyydestä kärsivät aikuiset hyvin. Yksinäisyys koetaan edelleen häpeällisenä aiheena ja jos stigmaa pystytään poistamaan voidaan tavoittaa uusia kohderyhmiä, jotka nyt eivät avun piiriin syystä tai toisesta hakeudu.

Erityisesti keski-ikäiset naiset käyttävät palvelua. Tiedottamalla ja yhteistyöllä uusiakin kohderyhmiä voidaan tavoittaa. Erityisesti miehiä tulisi löytää palvelun pariin paremmin.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Yksinäisyyteen tarjotaan usein ratkaisuksi ryhmää. Olemme pilotoineet syksyllä 2020 yhden ryhmän. Alustavien havaintojen pohjalta yksinäisyystyön ryhmämuotoinen malli ei kohderyhmän monimuotoisuudessa välttämättä toimi. Myös pitkittyneen yksinäisyyden haitallinen ajattelu itsestä ja muista saattaa ryhmässä yksilöllisesti korostua. On tärkeää, että yksinäisyyttä vähentävä ryhmä toimii toisiaan tukien ja että vältetään haitallisen yksinäisyyden syveneminen ryhmässä.

Jatkossa pilotoimme mallia, jossa ensin olisi yksinäisyystyö yksilöllisesti ja sen jälkeinen ryhmä. On myös tärkeää, että ryhmää kootessa asiakkaiden yksilölliset tarpeet otetaan tarkasti huomioon.

Kansikuva
Apua yksinäisyyteen

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Ilmiöt