Avustetun Suomi-fi valtuutuksen toimintamalli Pirkanmaan hyvinvointialueella (RRP, P4, l1)
Avustettu Suomi.fi - valtuutus mahdollistaa digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden käytön myös niille, joilla ei ole vahvan tunnistautumisen mahdollisuutta. Pirkanmaan hyvinvointialueella valtuutukset aloitettiin keväällä 2024.
Toimintamallin nimi
Avustettu Suomi.fi - valtuutus mahdollistaa digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden käytön myös niille, joilla ei ole vahvan tunnistautumisen mahdollisuutta. Pirkanmaan hyvinvointialueella valtuutukset aloitettiin keväällä 2024.
Valtuutus mahdollistaa digitaalisen asioinnin ja puolesta asioinnin sosiaali- ja terveyspalveluissa myös niille, joilla ei ole digitaalisiin palveluihin vahvan tunnistautumisen mahdollisuutta. Kohderyhmänä ovat kaikki Pirkanmaan hyvinvointialueen täysi-ikäiset asukkaat, joilla ei ole vahvan tunnistautumisen mahdollisuutta. Valtuuttaminen vaatii valtuuttajan ymmärryksen valtuutukseen.
Palvelu on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole digitaalisia tunnistautumisvälineitä kuten verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Valtuutus toteutetaan korkeakoulutasoisen sote-ammattilaisen toimesta. Valtuutus rekisteröidään Suomi.fi- valtuutuksiin.
Avustettujen Suomi.fi-valtuutusten rekisteröinnit aloitettiin Pirkanmaan hyvinvointialueella huhtikuussa 2024. Toiminta aloitettiin hallitusti liikkuvien palveluiden pilottikunnissa Punkalaitumella, Kurussa ja Luopioisissa. Lisäksi kevään -syksyn 2024 aikana järjestettiin avoimia rekisteröintipäiviä Tampereella, Kangasalla, Sastamalassa ja Nokialla. Avoimiin rekisteröintipäiviin sai tulla ilman ajanvarausta.
Rekisteröintipaikkojen määrä laajenee talven 2024-2025 aikana.
Jokaisella tulisi olla mahdollisuus olla osana digitalisoituvaa yhteiskuntaa ja sen asiointimahdollisuuksia. Avustetun Suomi.fi- valtuutuksen kohderyhmänä ovat täysi-ikäiset ihmiset, joilla ei ole digitaalisiin palveluihin vahvan tunnistautumisen välineitä ja mahdollisuutta.
Pirkanmaan hyvinvointialueen ammattilaiset: Puolesta asioinnin kokonaisuudesta kaikille avoimia infotilaisuuksia, joissa yhtenä aiheena Suomi.fi- valtuutukset itsenäisesti ja avustetusti. Valtuutukseen liittyvien termien kirkastaminen kaikille ammattilaisille: rekisteröijä, valtuuttaja, valtuutettu, valtuutus. Intran ohjeistus valtuutuksesta käytännön esimerkillä.
Rekisteröijät: Yleisten digitaitojen kartoitus ja niiden vahvistaminen ennen valtuutuksien tekoa. Digi- ja väestötietoviraston perehdytys ja verkkokoulutus valtuutuksen toteuttamiseen. Pirkanmaan hyvinvointialueen koulutus puolesta asiointiin, yksilö- ja ryhmätuki valtuutuksiin ja niiden purkuun. Moniammatillinen konsultaatiomahdollisuus haastaviin tilanteisiin. Lisäkoulutuksia tulevaisuudessa edunvalvonnasta ja ymmärryskyvystä.
Asukkaat: Verkkosivuviestintä, sosiaalisen median viestintä, sote-asemien viestintä ja infotilaisuudet. Asukasinfoissa Suomi.fi- valtuuksista puhuminen itsenäisesti toteutettuna tai avustettuna, sekä erottaminen käyntitapahtumiin liittyviin valtuutuksiin. Opastusvideo valtuutuksesta elävöittää prosessia asukkaille. Asukkaiden suuntaan tehtävä viestintä tulee olla erityisen selkeää ja helposti ymmärrettävää sekä sen on erotuttava digitaalisena valtuuttamistapana.
Kunnat ja muut toimijat: Digitukijoiden verkostolle ja muille yhteistyökumppaneille aktiivinen viestintä toiminnasta. Apteekkeihin, kirjastoon ja kunnantiloihin viestintämateriaalia infonäytöille ja seinille.
Valtuutus on mahdollistanut valtuuttajan avulla digitaalisen asioinnin ja -palvelut myös niille joilla ei ole vahvan tunnistautumisen mahdollisuutta digitaalisesti. Etenkin reuna-alueilla koettu haaste ikäihmisten digitaalisten palveluiden käyttöön on voitu helpottaa valtuutuksella. Valtuutuksen avulla valtuuttajan asia on voitu hoitaa kotoa käsin esimerkiksi digiklinikalla.
Kevään 2025 aikana digitaalisen puolesta asioinnin mahdollisuudet laajenevat Pirkanmaan hyvinvointialueella myös sosiaalipalveluihin.