Diabeteksen hoidon kirjaamisen yhtenäistäminen (RRP, P4, I1)
Tuotetaan ammattilaisille tyypin 2 diabeteksen kirjaamisen mallipohjaa, joka yhtenäistää ammattilaisten kirjaamisen T2D että T1D hoidon osalta. Mallipohjat sisältävät mittaristokirjaamiseen alueella käytettäviä mittareita.
Toimintamallin nimi
Tuotetaan ammattilaisille tyypin 2 diabeteksen kirjaamisen mallipohjaa, joka yhtenäistää ammattilaisten kirjaamisen T2D että T1D hoidon osalta. Mallipohjat sisältävät mittaristokirjaamiseen alueella käytettäviä mittareita.
Potilastietojärjestelmä on muuttunut alueella rakenteiseksi 2024 alusta lähtien ja sen myötä on tarvittu uusi rakenteinen tapa kirjata. Mallipohjat luotiin alueen kirjaamisen tarpeet huomioiden. Mallipohjien rakenne etenee noudattaen alueella sovittuja hoitokäytänteitä tukien. Mallipohjat sisältävät alueellisesti seurattavat mittaritiedot, joilla saadaan tietojohtamisen tietoa hoidon suunnittelun tueksi. Mallipohja ohjaa ammattilaista kirjaamaan tarvittavat asiat sekä vähentää kirjaamiseen käytettävää aikaa sekä yhtenäistää alueen kirjaamiskäytäntöjä. Mallipohja ohjaa tuottamaan alueella tasalaatuista hoitoa kun se otetaan käyttöön koko alueella se myös yhtenäistää tuotettavaa hoitoa ohjaten ammattilaista käynnin sisällössä.
OmaHämeessä on tällä hetkellä laajempaa diabeteksen kehittämistä oleva kokonaisuus käynnissä RRP2 hankerahoituksella Kestävän kasvun hankkeessa.
Kehityskohteena ovat diabetekseen liittyvien eri prosessien kehittäminen sekä palveluketjujen sujuvoittaminen ja terveys- ja hoitosuunnitelman edistäminen. Eri prosesseja kehitetään käyttäen olemassa olevia digitaalisia välineitä. Tässä kirjaamisen kehittämisessä keskitytään sisällöllisen kirjaamisen kehittämiseen ja rakenteellisen kirjaamisen tukemiseen.
Asiakkaan tilanteen kokonaisvaltaista hahmottamista ja ammattitaitoa tuetaan koulutuksilla, joita hankkeen avulla tarjotaan alueen ammattilaisille. Yhtenä koulutuskohteena on terveys- ja hoitosuunnitelman laatiminen, joka sisältää myös paljon kirjaamisen rakennetta. Tämä diabeteshoitotyön kirjaaminen tukee myös terveys- ja hoitosuunnitelmien laadintaa auttaen hahmottamaan asiakkaan kokonaistilannetta.
-
THL on laatinut kirjaamisesta yhtenäisiä ohjeita valtakunnallisesti joihin liittyy lainsäädännöllistä ohjetta ja velvoitetta, mikä tulee huomioida aina kirjaamista kehitettäessä. Haettu osoitteesta 16.5.24: Potilastiedon kirjaaminen: Ohjeita valtakunnallisesti yhtenäiseen kirjaamiseen (julkari.fi)
Asiakkaita ovat kaikki alueen ammattilaiset jotka kirjaavat diabetes asiakkaiden hoitoa potilastietojärjestelmään. Ammattilaiset ovat osallistuneet työryhmään, jossa mallipohja on kehitetty heidän tarpeita vastaamaan. Työryhmä on kokoontunut koko alkuvuoden 2024 säännöllisesti. Työryhmä on koostunut alueen ammattilaisista. Mallipohjaa on kommentoitu ja muokattu useaan kertaan sellaiseen muotoon joka parhaiten palvelee ammattilaisia.
Mallipohjat on hyväksytetty ohjausryhmällä. Kehittäjäryhmälle tuotetaan esittelyt sekä perusterveydenhuollon hoitotyön lähijohtajille, jotka tiedottavat yksiköissä asiasta ja käyttöönottovalmiudesta ammattilaisia. Mallipohjat sinällään ovat jo tuttuja ammattilaisille, mutta tiedotus uusista pohjista on tarpeen. Käyttö on tuttua ammattilaisille jo, joten käyttökoulutusta ei tarvita. Sähköpostitse lisäksi viestitään esihenkilöille toistamiseen ja muistutetaan tiedottamisen tärkeydestä. Työryhmään osallistuneet yksikköedustajat vievät myös tietoa yksiköihin ja toimivat lisäjalkauttajina. Mallipohjien käyttölukuja voidaan alueella seurata jatkossa.
Kirjaamisen muuttuessa rakenteiseksi, tapa kirjata on muuttunut eikä vanhaa fraasikirjaamisen tapaa voida hyödyntää, jos halutaan tuottaa laadukasta kirjaamista alueella. Rakenteisen mallipohjan käytöllä voidaan tuottaa tasalaatuisempaa hoitoa, kun se otetaan käyttöön koko alueella. Se myös yhtenäistää tuotettavaa hoitoa ohjaten ammattilaista käynnin sisällössä. Alueella voidaan aloittaa laadukasta mittaritiedon seuraamista, jota mallipohjakirjaaminen tuottaa alueella ja näin hoitoa on mahdollista kohdentaa eri asiakasryhmille.
Kansikuva
