Hoitotyön kirjaamisen auditointi , Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue | RRP, P4, I3
Auditoinnilla saadaan tietoa kirjaamisen ja hoidon laadusta. Tietoa voidaan hyödyntää mm. tietojohtamisen ja kouluttamisen tukena. Tavoitteena on tuottaa kirjaamisen laadusta tietoa, jota voidaan hyödyntää kirjaamisen kehittämisessä.
Toimintamallin nimi
Auditoinnilla saadaan tietoa kirjaamisen ja hoidon laadusta. Tietoa voidaan hyödyntää mm. tietojohtamisen ja kouluttamisen tukena. Tavoitteena on tuottaa kirjaamisen laadusta tietoa, jota voidaan hyödyntää kirjaamisen kehittämisessä.
Hoitotyön laadukas kirjaaminen on olennainen osa terveydenhuollon työntekijöiden työtä, joka edistää hoidon jatkuvuutta ja potilasturvallisuutta. Rakenteinen ja yhdenmukainen kirjaaminen lisää laatua ja perusteellisuutta asiakas- ja potilastiedoissa. Auditointi on hoitotyön kirjaamisen arviointia hoitotyön näkökulmasta. Siinä saadaan tilastollista tietoa kirjaamisen ja hoidon laadusta. Sen avulla arvioidaan mm. organisaatioiden resurssien riittävyyttä sekä koulutuksen tarvetta ja määrää.
Kirjaamisen systemaattinen auditointi kuvaa ja arvioi kirjaamisen nykytilannetta minimilaatuvaatimuksia, tavoitteellisen sekä yksilöllisen kirjaamisen toteutumista.
Tietojohtamisen tuki, potilasturvallisuus, koulutuksen kehittäminen Hyvinvointialueen palveluissa.
Pääasiallisena kohderyhmänä hoitotyöntekijät. Yksiköiden kirjaamisvastaavat ja lähiesimiehet tekevät ristiin arvioinnin toisen yksikön potilaskertomuksista, jolloin myös näkökulma kirjaamiseen ja vuoropuhelu yhtenäistämisestä lisääntyy. Auditoinnissa lisäksi kiinnitetään huomiota kirjaamisen asiakas-/potilaskeskeisyyteen, joka tuloksissa nousikin esille kehitettävänä asiana. Tavoitteena saada asiakkaan/potilaan ääni kuuluviin myös kirjauksissa.
-> Joka yksikössä on nimetyt kirjaamisvastaavat
-> Kirjaamisvastaavat ovat osa alueen kirjaamisen kehittämisen verkostoa
-> Auditointi on alueella kirjaamisen kehittämiseen kuuluva systemaattinen toiminto
-> Kirjaamisen kehittämisen verkosto on juurtunut, toimiva kokonaisuus alueella
•Kuvata tämän hetkinen tilanne
•Kuvata hoitotyön laatua
•Havainnoida koulutustarpeita ja käynnistää koulutuksen suunnittelu
•Luoda systemaattisuus arviointiin
•Kirkastaa hoitotyötä, sen merkitystä ja ydintä hoitotyöntekijöille
•Kirjaamisen kansallisten ohjeistusten tuominen käytäntöön
•Herätellä hoitotyöntekijöitä oman kirjaamisensa laadun tarkasteluun
Kansikuva
