Hyte-PTV tiedon kattavuuden kasvattaminen ja laadun varmistaminen, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)

Toimintamalli tukee alueen  hyte-toimijoiden suomi.fi -palvelutietovarantoon (PTV) tuotettavien palvelukuvausten määrää ja laatua, jotta alueen hyte-palvelut ovat löydettävissä alueen digitaaliselta hyte-palvelutarjottimelta.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Hyte-PTV tiedon kattavuuden kasvattaminen ja laadun varmistaminen, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamalli tukee alueen  hyte-toimijoiden suomi.fi -palvelutietovarantoon (PTV) tuotettavien palvelukuvausten määrää ja laatua, jotta alueen hyte-palvelut ovat löydettävissä alueen digitaaliselta hyte-palvelutarjottimelta.

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Maaria Nortunen

Luotu

20.02.2024

Viimeksi muokattu

25.03.2024
Ratkaisun perusidea **

Toimintamalli tukee alueen  hyte-toimijoiden Suomi.fi -palvelutietovarantoon (PTV) tuotettavien palvelukuvausten määrää ja laatua, jotta alueen hyte-palvelut ovat löydettävissä alueen digitaaliselta hyte-palvelutarjottimelta.

Toimintaympäristö **

Osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaan kuuluvaa kansallista hyte-palvelukonseptia (THL koordinoima) kehitetään kaikilla hyvinvointialueilla digitaalista hyte-palvelutarjotinta. Palvelutarjottimen ja palvelukonseptin avulla mm. liikunnan, luonnon ja kulttuurin hyvinvointia edistävät palvelut  ja toiminta saavat lisää näkyvyyttä ja tulevat helpommin kuntien asukkaiden, että sote-ammattilaisten löydettäviksi. Palvelutarjottimen sisältö tulee Digi- ja väestötietoviraston (DVV) ylläpitämästä Suomi.fi-palvelutietovarannosta (PTV).

Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämä Palvelutietovaranto on valtakunnallinen keskitetty tietovaranto, johon kunnat, hyvinvointialueet, valtio ja yksityinen sektori kuvaavat asiakaslähtöisesti palvelunsa ja niiden asiointikanavat.

Julkiselle organisaatiolle (kunnat ja hyvinvointialue) palveluiden kuvaaminen palvelutietovarantoon on lakisääteistä. (KaPA -laki, laki hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista).

Järjestöille palveluiden kuvaaminen on vapaaehtoista ja mahdollistunut kansallisen kestävän kasvun -hankkeen kehittämisen myötä  vuodesta 2023 alkaen. Järjestöt voivat kuvata palvelunsa myös Lähellä.fi -palveluun. Tiedot siirtyvät Lähellä.fi:stä Palvelutietovarantoon rajapintayhteyden avulla.

Hyte-PTV tiedon kasvaminen ja laadun varmistaminen on edellytys sille, että hyte-palvelutarjotin toimii ammattilaisten palveluohjauksen työkaluna. Digitalinen hyte-palvelutarjotin on osa alueen monialaisen asiakas- palveluohjauksen toimintamallia.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Hyvinvointialueella ja kunnilla on yhteinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävä. Sote-asiakkaiden ja kuntien asukkaiden hyvinvointia voidaan vahvistaa ohjaamalla ihmisiä kuntien ja järjestöjen palveluihin. Asiakas- ja palveluohjaus mahdollistuu, kun palvelut löytyvät digitaalisesti yhdestä paikasta.

Jokaisen hyte-palveluita järjestävän tahon (kunta, hyvinvointialue, järjestö ja seurakunnat) tulee  varmistaa, että ajantasaiset palvelukuvaukset ja asiointikanavat löytyvät Palvelutietovarannosta. Järjestöt ja muut toimijat voivat valita kuvaavatko tietonsa Palvelutietovarantoon vai Lähellä.fi-palveluun. Palvelutietoja siirtyy Lähellä.fi-palvelusta integraation avulla Palvelutietovarantoon.

Hankkeessa osallistuttiin kansallisen PTV-pilottiin (DVV:n koordinoima) vuonna 2023, jonka avulla alueelle kehitettiin erityisesti järjestöille suunnattua PTV-tukea. Alue hankkeen tuotoksena syntyi PTV-matka -järjestössä toimintamalli sekä Digiagentin toimintamalli.

Kansallisen PTV-pilotin tuloksena syntyi myös kansallinen tukimateriaali PTV-osaamisen vahvistamiseen hyvinvointilaueella: "Hyväksi havaitut keinot Suomi.fi -palvelutietovarannon käyttöön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä" Osat 1-4.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Palvelutietovaranto työ tulee olla osa hyte-palveluita tarjoavien organisaatioiden ja muiden toimijoiden normaalia toimintaa. Laki velvoittaa julkisia organisaatioita kuvaamaan palvelunsa Suomi.fi -palvelutietovarantoon.

Hyte-palveltutarjottimen jatkuvan kehityksen kannalta, hyte-PTV -työtä tulee koordinoida hyvinvointialueelta käsin. Työ edellyttää tiivistä yhteistyötä eri hyte-toimijoiden kanssa sekä vuoropuhelua.

Hyte-PTV työhön vaaditaan henkilöresurssia hyvinvointialueelta sekä PTV-osaamisen vahvistamista.

Hankeen päätyttyä PTV-työ saatetaan osaksi hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuutta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimintamallin myötä tieto ja osaaminen Palvelutietovarannosta on lisääntynyt alueen hyte-toimijoilla (järjestöt, seurakunnat, kunnat ja hyvinvointialue).

Hankkeen järjestämän PTV-tuen ansioista palvelukuvaukset ovat lähteneet kasvuun.

PTV-tietojen kasvattaminen ja laadun parantaminen vaatii vielä työtä ja vakiintumista eri hyte-toimijoiden toiminnassa.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimimalli soveltuu kaikille hyvinvointialueille.

PTV-työn koordinointi vaatii osaamista hyvinvointialueen hyte-toimijoilta ja verkostoitumista ja vuoropuhelua kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kanssa.

Kansikuva
Hyte-PTV- kansikuva

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Ilmiöt