Hyte-PTV tiedon kattavuuden kasvattaminen ja laadun varmistaminen, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Toimintamalli tukee alueen hyte-toimijoiden suomi.fi -palvelutietovarantoon (PTV) tuotettavien palvelukuvausten määrää ja laatua, jotta alueen hyte-palvelut ovat löydettävissä alueen digitaaliselta hyte-palvelutarjottimelta.
Toimintamallin nimi
Toimintamalli tukee alueen hyte-toimijoiden suomi.fi -palvelutietovarantoon (PTV) tuotettavien palvelukuvausten määrää ja laatua, jotta alueen hyte-palvelut ovat löydettävissä alueen digitaaliselta hyte-palvelutarjottimelta.
Toimintamalli tukee alueen hyte-toimijoiden Suomi.fi -palvelutietovarantoon (PTV) tuotettavien palvelukuvausten määrää ja laatua, jotta alueen hyte-palvelut ovat löydettävissä alueen digitaaliselta hyte-palvelutarjottimelta.
Osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaan kuuluvaa kansallista hyte-palvelukonseptia (THL:n koordinoima) kehitetään kaikilla hyvinvointialueilla digitaalista hyte-palvelutarjotinta. Palvelutarjottimen ja palvelukonseptin avulla mm. liikunnan, luonnon ja kulttuurin hyvinvointia edistävät palvelut ja toiminta saavat lisää näkyvyyttä ja tulevat helpommin kuntien asukkaiden, että sote-ammattilaisten löydettäviksi. Palvelutarjottimen sisältö tulee Digi- ja väestötietoviraston (DVV) ylläpitämästä Suomi.fi-palvelutietovarannosta (PTV).
Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämä Palvelutietovaranto on valtakunnallinen keskitetty tietovaranto, johon kunnat, hyvinvointialueet, valtio ja yksityinen sektori kuvaavat asiakaslähtöisesti ja palvelunsa ja niiden asiointikanavat.
Julkiselle organisaatiolle (kunnat ja hyvinvointialue) palveluiden kuvaaminen palvelutietovarantoon on lakisääteistä. (KaPA -laki, laki hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista).
Järjestöille palveluiden kuvaaminen on vapaaehtoista ja mahdollistunut kansallisen kestävän kasvun -hankkeen kehittämisen myötä vuodesta 2023 alkaen. Järjestöt voivat kuvata palvelunsa myös Lähellä.fi -palveluun. Tiedot siirtyvät Lähellä.fi:stä Palvelutietovarantoon rajapintayhteyden avulla.
Hyte-PTV tiedon kasvaminen ja laadun varmistaminen on edellytys sille, että alueen hyte-palvelutarjotin toimii ammattilaisten palveluohjauksen työkaluna. Digitalinen hyte-palvelutarjotin on osa alueen monialaisen asiakas- palveluohjauksen toimintamallia.
Toimintamalli koskee hyte-toimijoita, kuten hyvinvointialueen, kuntien sekä kolmannen sektorin työntekijöitä ja toimijoita ja erityisesti PTV-pääkäyttäjiä ja PTV-käyttäjiä.
Hyvinvointialueella ja kunnilla on yhteinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävä. Järjestöt edistävät hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta toimiessaan lähellä kansalaisen arkea. Järjestötoiminnassa ihmisillä on mahdollisuus osallistua yhteiskunnan toimintaan ja erilaisiin harrastuksiin ja saada vertaistukea. Nämä palvelut tulisi saada helposti löydettäväksi yhteen paikkaan.
Palvelutietovarantotyö tulee olla osa hyte-palveluita tarjoavien organisaatioiden ja muiden toimijoiden normaalia toimintaa. Laki velvoittaa julkisia organisaatioita kuvaamaan palvelunsa Suomi.fi -palvelutietovarantoon.
Hyte-palveltutarjottimen jatkuvan kehityksen kannalta, hyte-PTV -työtä tulee koordinoida hyvinvointialueelta käsin. Työ edellyttää tiivistä yhteistyötä eri hyte-toimijoiden kanssa sekä vuoropuhelua.
Hyte-PTV työhön vaaditaan henkilöresurssia hyvinvointialueelta sekä PTV-osaamisen vahvistamista.
Hankeen päätyttyä PTV-työ saatetaan osaksi hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuutta.
Toimintamallin myötä tieto ja osaaminen Palvelutietovarannosta on lisääntynyt alueen hyte-toimijoilla (järjestöt, seurakunnat, kunnat ja hyvinvointialue).
Hankkeen järjestämän PTV-tuen ansioista palvelukuvaukset ovat lähteneet kasvuun.
PTV-tietojen kasvattaminen ja laadun parantaminen vaatii vielä työtä ja vakiintumista eri hyte-toimijoiden toiminnassa.