Propellipäät avasivat vuoden 2020 keväällä kokeiluhaun kokemusasiantuntijoille tuottaakseen heille mahdollisuuksia edistää ihmisten hyvinvointia poikkeusajassa ja saada samalla ansiotuloja niiden yhtäkkiä vähennyttyä. Yksi kokeiluista perustui yhteisiin luontokokemuksiin.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Hyvinvointia luonnosta
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Propellipäät avasivat vuoden 2020 keväällä kokeiluhaun kokemusasiantuntijoille tuottaakseen heille mahdollisuuksia edistää ihmisten hyvinvointia poikkeusajassa ja saada samalla ansiotuloja niiden yhtäkkiä vähennyttyä. Yksi kokeiluista perustui yhteisiin luontokokemuksiin.

Toteutuspaikka
Propellipäät / Kukunori ry
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Milla Mäkinen

Luotu

26.10.2020

Viimeksi muokattu

25.11.2020
Ratkaisun perusidea **

Kun korona pysäytti hetkellisesti monien kokemusasiantuntijoiden työt, Kukunorin Propellipäät-hanke vastasi tilanteeseen aloittamalla Kokeillaan yhdessä! -kampanjan, jota fasilitoi kaksi kokemusasiantuntijaa. Kampanja keräsi kokemusasiantuntijoilta ideoita siitä, millaista työtä he voisivat tehdä etänä. Ideoita saapui 35. Ideoista 3 toteutettiin. Nämä toteuttaneet kokemusasiantuntijat saivat myös työstään palkkion. Näin työllistettiin yhteensä 5 kokemusasiantuntijaa koronakevään aikana.

 

Toimintaympäristö **

Koronavirus heitti Suomen ja suomalaiset järjestöt uuteen tilanteeseen keväällä 2020. Moni asia peruuntui, siirtyi tai muuttui.  Koronatilanteesta johtuen myös monen kokemusasiantuntijan työt loppuivat äkillisesti. Suuri määrä kapasiteettia ja kyvykkyyttä oli yhtäkkiä vailla käyttöä, odottamassa tehtävää.

Kokemusasiantuntijat ovat oleellisessa osassa suomalaisen yhteiskunnan kehittämisessä. Propellipäät ovat yhteistyössä laajan verkostonsa kanssa kehittäneet kokemusasiantuntijoina ja heidän kanssaan uusia rooleja ja uutta työtehtäviä, jotka palvelevat Suomea paremmin. Kokemusasiantuntijat toimivat muutoksen muotoilijoina, digitaalisina fasilitaattoreina, taiteen matkaoppaina ja monessa muussa uudessa roolissa, uudenlaisissa työtehtävissä, jotka on kehitetty kokeilemalla.

Samalla kun kokemusasiantuntijoiden tehtävät olivat jääneet jäähylle, järjestöt miettivät mitä voisivat tehdä suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi poikkeuksellisena aikana. Toiminnan peruuntuminen ja siirtyminen nettiin vapautti toistaalta myös resursseja. Propellipäissä pohdittiin, mitä mahdollisuuksia avautuisikaan, kun pohtisimme näitä uudelleen?

Propellipäät haastoivat näin suomalaiset järjestöt ja hankkeet mukaan tarjoamaan työtehtäviä kokemusasiantuntijoille ja kantamaan järjestöjen osalta yhteiskuntavastuuta vaikeassa tilanteessa, jossa moni kokemusasiantuntija on jäänyt vaille toimeentuloa. Samanaikaisesti Propellipäät itse tarjosivat töitä viidelle kokemusasiantuntijalle kampanjan kautta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kokeillaan yhdessä! Kampanjasta vastanneiden kokemusasiantuntijoiden arvio kokonaisuudesta
 

Olimme innoissamme lähtiessämme käynnistämään Kokeillaan yhdessä! -kampanjaa. Omatkin kalenterimme olivat ammottaneet maaliskuussa tyhjinä ja pystyimme samaistumaan kampanjan kohderyhmään paremmin kuin hyvin. Juuri nyt tarvittiin tekemistä, toivoa ja jotain josta innostua. Yhtäkkiä tuntui mahdolliselta, että tämä toivottamalta tuntuva vuosi voisi avata uudenlaisia mahdollisuuksia etätyöskentelyssä ja järjestökentällä.

Koronakriisi leikkasi kokemusasiantuntijoiden töistä ison osan, joten digitaalisten työmahdollisuuksien edistäminen tuntui ajankohtaiselta ja tärkeältä. Ilman koronaakin olisi tärkeä monipuolistaa järjestöjen tarjoomaa niin, että toimintaan voisi osallistua, vaikka ei esimerkiksi ahdistuksen tai masennuksen takia saisi lähdettyä paikan päälle. Digitaalinen osallistuminen ei ehkä ole kaikille, mutta se on oiva lisä niille, joille se sopii. Olisi upeaa, jos jatkossa palveluita pystyttäisiin tarjoamaan rinnakkain, jolloin jokainen voi osallistua itselle sillä hetkellä luontevimmalla tavalla.

Järjestöjen olisi hyvä ottaa kokeiluun niin kampanjan yhteydessä testattuja ja mallinnettuja kokeiluita kuin rohkeasti muitakin ideoita. Tämäkin kokeilu on osoittanut, että kokeilemalla oppii paljon, ja kokemusasiantuntijoiden käyttö palveluiden kehittämisessä on tärkeää ja lisää käyttäjälähtöisyyttä. Kokeiluihin tottunut järjestökulttuuri sopeutuu paremmin yllättäviin muutoksiin, joita tulevaisuudella on tarjolla kiihtyvällä nopeudella. Kokeillaan yhdessä! -kampanjakin saatiin toteutettua lyhyellä varoitusajalla, kuukauden sisällä. 

 

Etäyhteydestä hyvinvointiin

Kokeilujen edetessä huomasimme, miten etänäkin toteutettuna yhteys toiseen ihmiseen (ja luontoon!) tuo hyvinvointia. Hyvinvoinnin lisääminen oli myös yksi kampanjan keskeisimmistä tavoitteista. Mahtavaa nähdä käytännössä, miten paljon positiivista me rohkeat ja taitavat kokeilijat, kokemusasiantuntijat ja ennen kaikkea ihmiset voimme tuoda toistemme elämään! 

Olemme iloisia siitä, että ideat ovat jatkaneet elämäänsä kokeilujen jälkeen. Luontoyhteys-kokeilun fb-ryhmä toimii ohjatun kokeilun jälkeenkin aktiivisena – jäsenet julkaisevat luontokuviaan, runojaan ja kokemuksiaan toistensa iloksi ja inspiraatioksi. Muutkin kokeilijat ovat innostuneet edistämään ja jatkojalostamaan ideoitaan yhä useamman hyödyksi. Järjestöt ovat ottaneet yhteyttä ja pyytäneet ideoita lähettäneiden yhteystietoja yhteistyön aloittamiseksi. Jes!

Oli hienoa olla mukana mahdollistamassa yhteyksien ja ideoiden syntyä. Se toi omaankin arkeemme lisää merkityksen tuntua!

 

Kansikuva
Kuvassa Luontoyhteys-Facebook-ryhmän kansikuva.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis