Ikääntyneen tai muistisairaan kehitysvammaisen henkilön hyvän elämän tukeminen - Hetkittäin-hanke (2022-2024)

Hankkeessa tuotetun materiaalin avulla ohjaajat voivat tukea kehitysvammaista ihmistä elämään aktiivista arkea ikääntymisen tai muistisairauden aiheuttamista muutoksista huolimatta.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Ikääntyneen tai muistisairaan kehitysvammaisen henkilön hyvän elämän tukeminen - Hetkittäin-hanke (2022-2024)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Hankkeessa tuotetun materiaalin avulla ohjaajat voivat tukea kehitysvammaista ihmistä elämään aktiivista arkea ikääntymisen tai muistisairauden aiheuttamista muutoksista huolimatta.

Toteutuspaikka
Helsinki ja koko Suomi
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Hyvinvointialueet
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Liitteet ja linkit

Luotu

14.08.2023

Viimeksi muokattu

22.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Muistelutyö kehitysvammaisen ikäihmisen kanssa. 

Toimintaympäristö **

Kehitysvammaiset ihmiset asuvat hyvinvointialueiden hallinnoimissa tai ostopalveluina hankkimissa asumispalveluissa. Asumispalveluja ohjaavat sosiaali- ja terveysalaa koskevat lait ja asetukset. Asumispalveluiden rahoitus tulee palvelunkäyttäjiltä ja suurelta osin sitä rahoittaa julkinen talous. Asumispalvelut ovat syntyneet laitospalvelun rinnalle. Toimintakulttuurin murroksesta johtuen kehitysvammaisten ihmisten sosiaalinen integroituminen avoimeen yhteiskuntaan on kesken ja siihen tarvitaan tukea.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Eliniän noususta johtuen kehitysvammainen ihminen viettää elämästään yhä suuremman osan asumispalveluissa, sillä päiväaikainen toiminta päättyy yleensä 60-65 vuoden iässä. Tässä vaiheessa kehitysvammaisella ihmisellä on yleensä paljon toimintakykyä jäljellä ja sitä on tärkeä tukea. Tietoa ikääntymisestä ja muistisairauksista ei useinkaan ole sovellettu ikäihmisen muuttuneisiin tarpeisiin, vaan muutos on ajateltu johtuvan ensisijaisesti kehitysvammaisuudesta. 

Asiakasymmärrystä lähdettiin laajentamaan seuraavien tutkimusten pohjalta: Ikääntynyt kehitysvammainen ihminen: Ikääntyvien kehitysvammaisten ajatuksia ja toiveita hyvästä elämästä -vertaistutkimusraportti (KVPS 2018) ja Hyvä ikääntyminen -kysely ammattilaisille (KVPS 2021). 

Kehitysvammaiset ikäihmiset ovat osallistuneet muistelutyöhön elämäntarina-tehtävän parissa, senioriklubeilla, Hetkittäin-kursseilla ja vapaaehtoistehtävissä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Muistelutyön juurruttamista on tapahtunut kehitysvammaisten asumisen ohjaajien valmennuksessa, kehitysvammaisille ikäihmisille tarkoitetuilla lyhytkursseilla, järjestön omassa toiminnassa ja tapahtumissa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kehitysvammaiset ikäihmiset ovat saaneet kosketuksen omaan elämäntarinaansa ja se on tullut näkyviksi. Kehitysvammaisten ihmisten ohjaajat ovat saaneet ikäihmisestä lisää tietoa. Vuorovaikutus ja yksilölliset kohtaamiset asukkaiden ja ammattilaisten välillä ovat lisääntyneet. Tieto muistelutyön merkityksestä, menetelmistä ja tekniikoista on lisääntynyt.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Muistelutyö kehitysvammaisten ikäihmisten kanssa vaatii keskittymistä vuorovaikutukseen. Muistelutyön tukena voidaan käyttää moniaistisia muistiherätteitä, kuten tuoksuja, makuja, kuvia, musiikkia tuntuja ja liikettä. Kehitysvamma-alan ammattilaisen tulee huomioida muistelijan mahdolliset aistipoikkeavuudet muistelutyössä ja löytää kunkin yksilölliset tarpeet huomioiva tapa muistella. Muistelutyö voi olla kertaluontoista tai säännöllistä toimintaa, siitä voi syntyä konkreettinen tuotos tai se voi olla yhdessä koettuja merkityksellisiä hetkiä.

Kansikuva
Hetkittäin-hanke kirjoitettuna lilalla värillä

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä