Ikiklovnit -iloa kaiken ikää!
Sairaalaklovnit ry:n ikiklovnit toimivat palvelutaloissa ja ryhmäkodeissa eri puolilla Suomea. Tavoitteena on edistää ikääntyneiden kokonaisvaltaista hyvinvointia tukemalla toimintakykyä ja osallisuutta sekä ehkäisemällä yksinäisyyttä.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Sairaalaklovnit ry:n ikiklovnit toimivat palvelutaloissa ja ryhmäkodeissa eri puolilla Suomea. Tavoitteena on edistää ikääntyneiden kokonaisvaltaista hyvinvointia tukemalla toimintakykyä ja osallisuutta sekä ehkäisemällä yksinäisyyttä.
Toimintamallin kuvaus
Sairaalaklovnit ry:n ikiklovnit työskentelevät moninaisissa palvelutalo- ja hoivalaitosympäristöissä viidellä eri hyvinvointialueella. Toimintaa kohdennetaan erityisesti tukea tarvitseville tai muuten haavoittuvassa asemassa oleville ikäihmisille, kuten muistisairaille ympärivuorokautisen palveluasumisen ryhmäkodeissa. Ikiklovnityö toimii myös ennaltaehkäisevän työn puolella kotona asuvien ikääntyneiden parissa esim. päivätoimintaryhmissä, avoimissa palvelutaloissa ja lyhytaikaisen asumisen yksiköissä. Säännöllinen klovnitoiminta ikäihmisten parissa käynnistettiin vuonna 2022 Stean kolmivuotisella hankeavustuksella. Ikiklovnitoiminta mahdollistetaan kokonaisuudessaan hankerahoituksilla, mutta tavoitteena on löytää toiminnalle pysyvä rahoitus, joka turvaa toiminnan pitkäjänteisen kehittämisen ja juurruttamisen.
Ikääntyneiden määrä tulee lähivuosina kasvamaan, joten yhä suurempi joukko väestöstä tulee tarvitsemaan erilaisia palveluita toimintakyvyn heikentymisen tai muistisairauksien myötä. Sairaalaklovnitoiminta takaa korkeatasoiset taidelähtöiset kokemukset hoivalaitoksissa asuville ja muille erityistä tukea tarvitseville ikääntyneille. Toiminta edistää siten lain määrittelemää kaikkien väestöryhmien yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua kulttuuriin ja taiteeseen (Laki kuntien kulttuuritoiminnasta 166/2019).
Monissa toimenpidesuosituksissa taideperusteisia menetelmiä suositellaan hyödynnettävän yhä laajemmin osana laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja. Maailman terveysjärjestön WHO:n julkaisemassa raportissa on löydetty näyttöä taiteen merkityksestä useiden sairauksien hoitamisessa, hallitsemisessa ja ehkäisemisessä sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. (Fancourt, D. & Finn, S. 2019: What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe (Health Evidence Network (HEN) synthesis report 67.) Taiken (2023) julkaisemassa suosituksessa sairaalaklovnien toiminta ikäihmisten parissa mainitaan yhtenä ikäystävällisenä taidetoimintamuotona. (Kokkoniemi, S. 2023. Laadukkaat ikääntyneiden palvelut sisältävät taidetta ja kulttuuria – Suositus ikääntyneiden kulttuuripalveluiden Suomen malliksi, Taiteen edistämiskeskus.).
Säännöllisillä klovni-interventioilla voidaan tutkitusti vähentää dementian aiheuttamia keskivaikeita tai vaikeita käytösoireita ja psykologisia oireita. (Kontos, Pia et al. “Elder-Clowning in Long-Term Dementia Care: Results of a Pilot Study.” Journal of the American Geriatrics Society vol. 64,2 (2016): 347-53. doi:10.1111/jgs.13941).
Sairaalaklovnit ry:llä on yli 20 vuoden kokemus työskentelystä sote-sektorilla haavoittuvassa asemassa ja kuormittavissa tilanteissa olevien ihmisten parissa. Sairaalaklovnien työntekijät on koulutettu toimimaan erilaisissa hoiva- ja laitosympäristöissä, ja heitä koskevat kaikkialla samat vaitiolo-, turvallisuus- ja hygieniasäännöt kuin hoitohenkilökuntaa. Sairaalaklovnitoiminta perustuu tilanneherkkään vuorovaikutukseen ja improvisaatioon kautta luotuun kohtaamiseen huomioiden aina kunkin mahdolliset rajoitteet ja toiveet. Klovnitoiminta on luonteeltaan osallistavaa ja aktivoivaa.
Ikiklovnitoimintaa muistisairaille ikäihmisille on kehitetty yhdessä kansainvälisten asiantuntijoiden ja eurooppalaisten kumppaniorganisaatioiden kanssa osana Eu:n Luova Eurooppa- ohjelman ClowNexus- hanketta (2020–2023). Seitsemän eurooppalaisen sairaalaklovniorganisaation yhteishankkeessa kehitettiin uusia menetelmiä taiteellisiin interventioihin sosiaali- ja terveysalan tarpeisiin. Hankkeen loppuevaluaatiossa klovnitoiminnalla havaittiin olevan positiivista vaikutusta muistisairaiden mielialaan, stressitason laskuun, fyysiseen käytökseen, keskittymiskykyyn ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen. (Popa, I.; Pop, I. & Buluga, D. 2023 ClowNexus Endline evaluation. Triskuel.com, December, 2023). Muistisairaiden lisäksi sairaalaklovnit ovat työskennelleet päivätoimintaryhmissä, palvelutalojen yleisissä ryhmätoiminnoissa sekä toteuttaneet kotivierailuja kotihoidon piirissä olevien ikääntyneiden luokse viidellä eri hyvinvointialueella.
Yhteistyö henkilökunnan kanssa on merkittävässä roolissa toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja juurrutuksessa. Sairaalaklovnitoiminnan tarkoituksena on aina helpottaa ja keventää myös henkilökunnan työtä tukien ikäihmisiä esimerkiksi siirtymätilanteissa ja keventämällä yksikön yleistä ilmapiiriä. Henkilökunnan kanssa säilytetään jatkuva avoin ja luottamuksellinen keskusteluyhteys ja toimintaa ollaan valmiita muokkaamaan ja kehittämään saadun palautteen perusteella. Tavoitteena on tiivis moniammatillinen yhteistoimijuus, jossa henkilökunta osaa hyödyntää klovnien ammattitaitoa ja klovnit vapauttavat henkilökunnan aikaa hoitotoimenpiteisiin.
Palvelutaloissa ja ryhmäkodeissa myös omaiset hyötyvät toiminnasta. Omaiset voivat nähdä ikääntyneen uudessa valossa ja klovnit voivat tarjota heille yhteisiä ilon hetkiä ja uudenlaista yhdessä olemisen tapaa. Näin arkeen muodostuu positiivisia jaettuja hetkiä, jotka voivat kannatella vaikeina aikoina.
Sairaalaklovnit ry on Efhco:n (The European Federation of Healthcare Clown Organizations) laatusertifioitu jäsen, Soste:n (Suomen sosiaali- ja terveys ry) jäsenjärjestö, VaLa:n (Vastuullinen Lahjoittaminen ry) jäsen sekä Kulttuurihyvinvointipoolin jäsen. Sairaalaklovnit ry on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja toiminnastaan; mm. Yle:n Kulttuurigaalan Kulttuurin hyvinvointi -palkinnon v. 2021 ja Lastenkulttuurin valtionpalkinnon v. 2015. Sairaalaklovnit ry on virallisesti kaksikielinen yhdistys, ja klovnityötä tehdään säännöllisesti sekä suomeksi että ruotsiksi (ja mahdollisuuksien mukaan myös muilla kielillä).
Sairaalaklovnitoiminta lähtee liikkeelle aina kohderyhmän tarpeesta. Sote-ala tehdään tietoiseksi mahdollisuudesta hankkia klovnityötä erilaisille kohderyhmille, ja jos toiminnalle koetaan olevan kysyntää ja tarvetta, lähdetään toimintaa suunnittelemaan yhdessä henkilökunnan kanssa. Suunnitteluvaiheessa kartoitetaan niin henkilökunnan kuin kohderyhmän toiveet ja tarpeet.
Uudet palvelut kumpuavat aina sairaalaklovnien arvopohjasta eli sairaalaklovnien arvot määrittävät niitä. Uusien palveluiden asema suhteutetaan perustehtävään ja toiminnan päätavoitteeseen. Yhdistys luo edellytykset, joilla uusia palveluita voidaan testata ja kehittää ilman, että niistä on haittaa perustoiminnalle. Suunnitteluvaiheessa palveluille määritellään hinnasto, jolla sitä tarjotaan toteutettavaksi. Toimintamallimme tähtää siihen, että kokeilu ja pilotointi olisi mahdollista toteuttaa mahdollisimman matalalla kynnyksellä ja tavoitteena on aina juurruttaa toiminta pysyväksi osaksi yksikön toimintakulttuuria.
Tarpeiden ja niiden ymmärryksen tulee lähteä hoitolaitoksista sisäisesti, jotta yhteistyöstä tulee pitkäjänteistä, joten tärkeässä roolissa on rakentava yhteistyö hoitohenkilökunnan kanssa.
Ennen varsinaisia klovnivierailuja tutustumme organisaatioon, sen henkilökuntaan sekä kerromme työstämme ja sen tarkoituksesta. Yhdessä henkilökunnan kanssa räätälöimme käytännön toteutusta toiveiden ja tarpeiden mukaan. Voimme myös pitää työpajan, jossa henkilökunta pääsee tutustumaan klovnerian perusteisiin.
Ikiklovnitoiminnan vaikuttavuutta seurataan ja mitataan systemaattisesti. Toiminnan avainluvut (toimintapaikkojen, kohtaamisten ja klovnityöpäivien määrät) tilastoidaan tarkasti ja ne koostetaan vuosittain. Toiminnan vaikuttavuutta mitataan hoitohenkilökunnalle suunnatulla kyselyllä, klovnien keräämällä vaikuttavuustiedolla ja ikäihmisiltä kerätyllä palautteella. Teemme jatkuvasti yhteistyötä tutkijoiden kanssa vaikuttavuuden mittaamiseksi ja työmuodon kehittämiseksi. Ikiklovnitoiminnasta on tekeillä tutkimuksia Turun ja Itä-Suomen yliopistoissa.
Toiminnasta saatu palaute on hyvin positiivista ja sille on paljon kysyntää. Hoivalaitosten henkilökunnalle suunnattu kysely on ollut käytössä vuodesta 2022 ja siihen on saatu vastauksia yhteensä 182 (tilanne elokuu 2024).
93 % vastaajista on sitä mieltä, että ikääntynyt reagoi myönteisesti klovnitoimintaan (n=182, eos=1 %)
90 % vastaajista on sitä mieltä, että klovnikäynnit vaikuttavat positiivisesti asukkaan arkeen hoivakodissa (n=182, eos=3 %)
88 % vastaajista on sitä mieltä, että klovnit keventävät yksikön yleistä ilmapiiriä (n=182, eos=8%)
82 % vastaajista on sitä mieltä, että klovnitoiminta edistää ikääntyneen toimintakykyä (n=182, eos=6%)
"Asukas itkuinen ja huonotuulinen aamulla; mieli muuttui ja hymykin tuli kun klovnit saapuivat."
"Huumorin suuresta merkityksestä hoitotyössä tuli konkreettisesti esille klovnien vierailun myötä. Musiikin ja tanssin myötä myös yhteistyö asukkaan kanssa hoitotyössä sujuu paremmin."
"Mielestäni sairaalaklovnivierailut tukevat ja edistävät asukkaiden sosiaalista hyvinvointia. Vuorovaikutus asukkaan kanssa on todella tärkeää, sillä kohtaamiset päivän aikana rajoittuvat usein pelkästään hoitajiin jos omaisiakaan ei käy aina tapaamassa."
"Jos joku on huonolla tuulella tai osastolla on levotonta, saa klovnit tilanteen rauhoittumaan ja asukkaat hyvälle tuulelle."
Klovnit keräävät vuosittain systemaattisesti havaintoja toiminnan vaikuttavuudesta. Vuonna 2024 tehtyjen havaintojen perusteella 92 % kohtaamisista klovnit lisäsivät vuorovaikutusta, 88 % kohtaamisista klovnit onnistuivat kohentamaan ikääntyneen mielialaa ja 74 % kohtaamisista klovnit edistivät ikääntyneen fyysistä aktiivisuutta.