Kehitysvammaselvittelyt aikuisille, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde, Sujuvat palvelut -valmennus, (RRP, P4, I1)
Kehitysvammaselvittelyihin pääsyn nopeuttaminen aikuisilla, joilla epäillään kehitysvammaa. Tavoitteena on kehitysvammaselvittelyjen aloittaminen nopeammin, selvittelyjen tehostaminen ja sujuvoittaminen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Toimintamallin nimi
Kehitysvammaselvittelyihin pääsyn nopeuttaminen aikuisilla, joilla epäillään kehitysvammaa. Tavoitteena on kehitysvammaselvittelyjen aloittaminen nopeammin, selvittelyjen tehostaminen ja sujuvoittaminen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Toimintamallissa kehitetään konsultointi- eli yhteisasiakkuusmalleja, joiden avulla aikuisen kehitysvammaselvittelyt voidaan tehdä siellä, missä hänellä on asiakkkuus jo ennestään. Selvittelyt saadaan siten tehtyä entistä nopeammin. Samalla vältetään päällekkäistä työtä ja asiakkaan siirtämistä yksiköstä toiseen. Mallien avulla OYS Konsti kehitysvammahuoltosta voi saada konsultointiapua kehitysvammaselvittelyyn.
Luodaan malli aikuisten kehitysvammaselvittelyihin OYS Konsti kehitysvammahuollossa. Mallin tavoitteena on nopeuttaa ja selkeyttää aikuisten kehitysvammaselvittelyjä ja työntekijöiden rooleja siinä.
Toimintamalli nopeuttaa aikuisten kehitysvammaepäilyn selvittämistä ja soveltuvien etuuksien ja palvelujen järjestämistä. Se poistaa päällekkäistä työtä ja parhaimmillaan vähentää häiriökysyntää sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) on yksi Suomen 21:sta hyvinvointialueesta. Pohde vastaa noin 416 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta. Pohde on yksi Suomen laajimmista hyvinvointialueista. Alueella on 30 kuntaa. Työntekijöitä Pohteella on 18 500.
Pohteen toimintaa ohjaa hyvinvointialuestrategia, jota täydentää Pohteen omat ohjelmat ja suunnitelmat. Pohteen hyvinvointialuestrategian lähtökohdat ovat pohjoispohjalaiset ihmiset ja heidän hyvinvointinsa, terveytensä ja turvallisuutensa. Pohjois-Pohjanmaalla ennaltaehkäisy, omatoiminen riskeihin varautuminen, palvelujen vaikuttavuus ja toimivat lähipalvelut ovat lähtökohta sujuvalle arjelle. Toimintojen kehittämisen avulla alueen asiakkaat saavat yhteen sovitettuja, monialaisella yhteistyöllä toteutettuja ja sujuvammin toimivia sosiaali- ja terveyspalveluja.
Kohderyhmänä ovat 18 - 35-vuotiaat, joilla epäillään kehitysvammaa ja jotka on sen vuoksi ohjattu kehitysvammaselvittelyihin OYS Konstiin.
Kehitysvammaselvittelyihin ohjatuilla asiakkailla voi olla ongelmiä opiskeluissa, työllistymisessä ja elämänhallinnassa. Mahdollisen kehitysvamman selvittäminen ja diagnosointi auttavat yleensä tarvittavien etuuksien saamisessa ja soveltuvan tuen järjestämisessä. Kehitysvammaselvittelyjen viivästyminen aiheuttaa ihmiselle itselleen turhaa epätietoisuutta ja viivästyttää sopivien etuuksien ja palvelujen saamista.
Kehittämisessä on mukana kehittäjäasiakas, joka on osallistunut myös Sujuvat palvelut -valmennukseen.
Toimintamalleja pilotoitiin. Niistä luotiin prosessikaaviot, joissa työntekijöiden roolit ja prosessin sujuminen on kuvattu. OYS Konstin aikuisten kehitysvammaselvittelyjen mallista selvitettiin asiakkaiden näkemyksiä. Prosessikaaviot käytiin läpi organisaatioissa ja ne hyväksyttiin pysyviksi käytännöiksi.
Toimintamallien käyttö ei vaadi lisäresurssia, vaan ne voidaan toteutauttaa olemassaolevilla resusrsseilla.
OYS Konstin aikuisasiakkaiden jono on lyhentynyt noin sadasta asiakkaasta alle kolmeenkymmeneen. Keskimääräinen aika, joka kuluu asiakkaasta tehdyn lähetteen saapumisesta Konstiin asiakkaan kehitysvammaselvittelyjen loppuun saamiseen, on lyhentynyt 29 kuukaudesta 8 kuukauteen.
Yhteisasiakkuusmallilla käsiteltiin 1.1.2024 - 30.6.2025 yhteensä 27 asiakkaan mahdollinen kehitysvamma.