Kelan ja sosiaalitoimen yhteistoiminta aikuistumisen tukena
Aikuistuvat nuoret saavat Kelan ja sosiaalitoimen tuen yhteisessä neuvottelussa. Nuori saa yhdessä kartoittaen proaktiivisesti tarvitsemansa tuen etuuksien yhteensovittamiseksi arkeen ja nuori saa valmiuksia omatoimiseen asiointiin jatkossa.
Toimintamallin nimi
Aikuistuvat nuoret saavat Kelan ja sosiaalitoimen tuen yhteisessä neuvottelussa. Nuori saa yhdessä kartoittaen proaktiivisesti tarvitsemansa tuen etuuksien yhteensovittamiseksi arkeen ja nuori saa valmiuksia omatoimiseen asiointiin jatkossa.
Kela-yhteistyökokeilu toteutui osana nuoren asiakassuunnitelmatyötä. Tarkoituksena oli tukea nuorten aikuisten itsenäistymistä ja arkea, turvata tarvittavat etuudet ja toimeentulo tai kuntoutus. Kokeilulla tavoiteltiin myös nuorten oikeuksiesi toteutumisen varmistamista sekä nuoren osallisuuden ja toimijuuden lisääntymistä palveluissa.
- Nuoren työntekijä kutsuu Kelan yhteyshenkilön nuoren luvalla yhteiseen tapaamiseen. Nuoren kanssa sovitaan tapaamisen tavoite, osallistujat ja asiat mihin haetaan tietoa ja apua.
- Sovitaan aika ja paikka tapaamiselle.
- Tapaamisella keskustellaan sovituista asioista. Jälkihuollon työntekijä kirjaa kaikille ylös jatkosuunnitelman: Kuka tekee, mitä ja milloin? Jatkuuko nuoren yhteistyö Kelan kanssa?
- Sovitaan, milloin tarkistetaan yhdessä, miten on mennyt.
- Yhteistyö voidaan kirjata myös osaksi asiakassuunnitelmaa, jos niin sovitaan yhdessä.
Tapaamisessa on mukana nuoren lisäksi lastensuojelun jälkihuollon työntekijä ja työntekijä Kelasta kasvokkain, etäyhteyksien tai puhelimen välityksellä. Mukana voi olla myös muita tarvittavia ihmisiä nuoren verkostosta. Tapaamiset valmistellaan yhdessä ja niihin tarvitaan nuoren suostumus. Jälkihuollon työntekijä kutsuu toimijat yhteistapaamiseen. Yhdessä nuoren kanssa sovitaan tapaamisen tavoite, osallistujat ja asiat mihin haetaan tietoa ja apua. Lastensuojelun jälkihuollon työntekijän vastuulla on kirjata jatkosuunnitelma ja jakaa se tarvittavilta osin kaikille: Kuka tekee, mitä ja milloin? Jatkuuko nuoren yhteistyö Kelan kanssa? Tapaamisessa sovitaan, miten suunniteltujen asioiden etenemistä seurataan. Yhteistyö voidaan kirjata myös osaksi asiakassuunnitelmaa, jos niin sovitaan yhdessä. Kokeilussa kaikilta osallistujilta on pyydetty palautetta Webropol-kyselyn avulla.
Toimintatapaa on kokeiltu lastensuojelun jälkihuollon nuorten ja alaikäisenä ilman huoltajaa maahan tulleiden aikuistuvien nuorten kanssa. Sitä voidaan hyödyntää myös muiden tukea tarvitsevien aikuistuvien nuorten tai muiden asiakasryhmien kanssa tehtävässä yhteistyössä.
Yhteistyön tiivistämistä on kokeiltu tilanteessa, missä lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa on nostettu ja aikuistumisen tukea kehitetään yhdessä tarvittavien toimijoiden kanssa. Vuoden 2023 alussa ovat käynnistyneet hyvinvointialueet, joiden myötä on syytä rakentaa yhteistyömuotoja palveluiden välille systemaattisesti. Kotoutumista edistävä lainsäädäntö on uudistumassa. Käynnissä on myös sosiaaliturvauudistus, jossa on tarkoitus toimeentulon, etuuksien ja palveluiden yhteensovittaminen.
Tässä kokeilussa on käytännössä yhteensovitettu sosiaaliturvaa kuten lastensuojelun jälkihuollon taloudellista tukea, itsenäistymisvaroja, sosiaalitoimen harkinnanvaraista toimeentulotukea ja Kelan myöntämiä sosiaalietuuksia ja muita tuloja. Käytännössä yhteistyötä on tehty lastensuojelun jälkihuollon työntekijöiden ja Kelan palveluasiantuntijoiden ja esimerkiksi mahdollisten yksityisten palveluntuottajien kanssa.
Toimintamallia on kokeiltu lastensuojelun jälkihuollon 16-24 -vuotiaiden aikuistuvien nuorten, Kelan palveluasiantuntijoiden ja lastensuojelun jälkihuollon työntekijöiden kanssa sekä alaikäisenä ilman huoltajaa maahan tulleiden 16-24 -vuotiaiden aikuistuvien nuorten ja heidän lähityöntekijöidensä kanssa.
Lastensuojelun nuorten kohdalla on tarve sovittaa yhteen erilaista taloudellista tukea ja varmistaa riittävä tuki itsenäiseen elämään siirryttäessä.
Alaikäisenä ilman huoltajaa maahan tulleet ovat myös ryhmä, joilla ei välttämättä ole läheisten tukea taloudellisissa kysymyksissä. Lisäksi vähäisen suomenkielen taidon vuoksi yhdessä toteutettu henkilökohtainen palvelu helpottaa asiointia.
Yhteistoiminta edellyttää työntekijöitä, jotka ovat sitoutuneet toimintatapaan sekä sovittuja yhteydenoton käytänteitä. Toimintamalli edellyttää organisaatioiden johdon tukea, perehdytystä ja kannustusta mallin käyttöönottoon.
Lisäksi tarvitaan toimivat laitteet ja internet-yhteydet sekä nuorilähtöinen toimiva yhteinen alusta etäyhteyksillä tapahtuvia tapaamisia varten.
Tapaamisiin siirtyminen vie aikaa. Toisaalta aikaa säästyy, kun saadaan asiat kerralla hoidettua eteenpäin ja kohtaamisiin voidaan valmistautua etukäteen.
Palautetta kokeilusta on koottu Webropol-kyselyn avulla sekä säännöllisissä Kelan, sosiaalitoimen ja YEE-hankkeen arviointipalavereissa.
Toiminta on edistänyt sujuvaa yhteistyötä toimijoiden välillä, joka on asiakkaana olevan nuoren ja toimijoiden etu. Yhteistyö on lisännyt asiakasymmärrystä. Tieto lastensuojelun jälkihuollon toimintamahdollisuuksista on lisääntynyt Kelassa. Vastavuoroisesti sosiaalitoimessa on lisääntynyt tietous Kelan etuuksista ja toimintakäytänteistä.
Kerätyn palautteen mukaan kokeiluun osallistuvien nuorten osallisuus omassa elämässä ja palveluissa lisääntyi ja nuoret saivat oikea-aikaisesti tarvitsemansa etuudet. Nuoret saivat myös tietoa etuuksista, asiointitavoista ja päätösten perusteluista. Nuoret saivat itse kysyä etuuksista ja palveluista. Nuoret kokivat tulleensa kuulluksi ja kohdatuiksi.
Kokeilu oli alun perin suunnattu lastensuojelun jälkihuollon nuorille, mutta kokeilun aikana tuli tarve laajentaa kokeilua myös alaikäisenä ilman huoltajaa maahan tulleille nuorille.