Kokemuksia välittäen – kokemustoimijoiden työtehtävien välitystoiminta
Kokemustoimijoiden työtehtäviä koordinoiva taho ohjaa kokemustoimijat ja ammattilaiset yhteen ja tukee kokemusasiantuntijoita työssään.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Kokemustoimijoiden työtehtäviä koordinoiva taho ohjaa kokemustoimijat ja ammattilaiset yhteen ja tukee kokemusasiantuntijoita työssään.
Toimintamallin kuvaus
Kokemustoimijat saavat kokemusosaamisensa käyttöön ja ammattilaiset löytävät helpommin oikeanlaisen kokemusosaajan. Kokemusasiantuntijuutta tarvitseva taho ottaa yhteyttä kokemustoimijoiden työtehtäviä välittävän järjestön työntekijään, joka välittää pyynnön tehtävään sopivalle kokemustoimijalle. Kokemustoimija ottaa halutessaan tehtävän vastaan ja toteutuksesta sovitaan yhdessä.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Kohderyhmänä välitystoiminnassa ovat yhtäältä kokemusasiantuntijat, jotka tarjoavat osaamistaan, ja toisaalta erilaiset toimijatahot (ammattilaiset, sote-palvelujen tuottajat, oppilaitokset jne.), jotka tarvitsevat kokemusasiantuntijoita tuomaan kokemusperäistä tietoa ammattilaisille, opiskelijoille ja asiakkaille erilaisiin toimintaympäristöihin ja erilaisin työtehtävin.
TOIMINNAN LÄHTÖKOHTA
Kokemusasiantuntijoiden työtehtävien välitystoiminta on tarpeen, jotta kokemusasiantuntijat pääsevät toteuttamaan kokemusasiantuntijatehtäviä eri toimintaympäristöihin, saavat tukea ja työnohjausta tehtävien toteuttamiseen sekä tukea asianmukaiseen palkkaukseen, mikäli ei toimita vapaaehtoisina. Käytännössä kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen toteutuu työkeikkojen välittämisen ansiosta.
TOTEUTUS
Kokemusasiantuntijuutta tarvitseva taho ottaa yhteyttä kokemustoimijoiden työtehtävien välitystä tekevän järjestön työntekijään ja kertoo, millaiseen tilanteeseen tarvitsee kokemusasiantuntijaa. Työntekijä välittää pyynnön henkilölle, joka voisi olla sopiva hoitamaan tehtävän. Kokemustoimija ottaa halutessaan tehtävän vastaan ja toteutuksesta sovitaan yhdessä. Työn välittäminen toteutuu toimeksiantoina, jolloin osaamisen tilaajalla ja osaamisen tarjoajalla on riittävä yhteisymmärrys toteutuksesta: millaista kokemusta ja osaamista tarvitaan, millaisesta työtehtävästä on kyse (toiminnan luonne, vastuu, aika, paikka, kohderyhmä jne.). Työn välittäjä tukee osapuolia sovittamaan tarpeen ja työn toteutuksen yhteen. Kokemustoimija saa tukea toimintaa koordinoivalta taholta myös kokemustoimijatehtävän jälkipuintiin. Valmennusta ja tukea tarjotaan lisäksi ammattilaisille, jotka ovat kiinnostuneet vahvistamaan kokemusasiantuntijoiden osaamisen hyödyntämistä työssään.
OSALLISUUDEN OSA-ALUEET: KOKEMUSTOIMIJOIDEN TEHTÄVIEN VÄLITYSTOIMINTA LISÄÄ OSALLISUUTTA
1) Osallisuus omassa elämässä: Kokemustoimijoiden työtehtävien välitystoiminnassa keskeistä on hyväksyvän kohtaamisen periaate ja kokemusasiantuntijoiden kiinnittymisen parantaminen muun muassa anti-stigmatyötä edistämällä ja yhteistyöllä hoitotahojen kanssa.
2) Osallisuus vaikuttamisen prosesseissa: Toimintaan osallistuvat kokemusasiantuntijat yhteiskehittävät palveluja ammattilaisten kanssa ja tekevät asennevaikuttamistyötä. Kokemusasiantuntijuutta voi hyödyntää myös muussa yhdistystoiminnassa ja vapaaehtoistoiminnan tukena.
3) Osallisuus yhteisestä hyvästä: Kokemusasiantuntijat tarjoavat välitystoiminnan mahdollistamana ja sen tuella kokemusperäistä tietoa sekä vertaisille että ammattilaisille. He saavat oman äänensä kuuluville ja heidän kokemuksiaan arvostetaan. Toisen kokemuksesta kuuleminen voi myös herättää toivoa vertaisissa.
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.