Lasten, nuorten ja perheiden elintapaohjauksen toimintamalli Satakunnan hyvinvointialueella (RRP, P4, I2)

Lapsille, nuorille ja perheille kohdennettu elintapaohjauksen toimintamalli ja ohjautumisen kriteerit. Tavoitteena on siirtää palveluiden painopistettä ennaltaehkäisevään työhön ja varhaiseen tukeen.

Toimintamallin nimi
Lasten, nuorten ja perheiden elintapaohjauksen toimintamalli Satakunnan hyvinvointialueella (RRP, P4, I2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Lapsille, nuorille ja perheille kohdennettu elintapaohjauksen toimintamalli ja ohjautumisen kriteerit. Tavoitteena on siirtää palveluiden painopistettä ennaltaehkäisevään työhön ja varhaiseen tukeen.

Toteutuspaikka
Satakunnan hyvinvointialue ja Satakunnan kunnat
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Essi Korpinen

Luotu

03.04.2024

Viimeksi muokattu

20.12.2024
Ratkaisun perusidea

Lasten, nuorten ja perheiden elintapaohjauksen toimintamalli ja ohjautumisen kriteerit on muodostettu palveluportaittain varhaisesta tuesta ja puheeksiotosta aina erikoissairaanhoitoon ohjautumiseen asti. Ammattilaiset ohjaavat lapsen/nuoren ja perheen riskitekijöiden perusteella oikean palvelun pariin. Hyvinvointialueella perheet voidaan ohjata määriteltyjen riskitekijöiden perusteella hyvinvointi- ja terveysvalmennukseen HYTE-valmentajalle . Liikkumisessa tukea tarvitsevat voidaan ohjata kuntien liikuntaneuvonnan/-tarjonnan pariin. (ks. toimintakortit.)

Lisäksi tavoitteena on juurruttaa Neuvokas perhe -menetelmän käyttö osaksi monialaista yhteistyötä lasten ja perheiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Neuvokas perhe -menetelmän juurrutussuunnitelma työstetään yhdessä palvelutuotannon kanssa. 

Digitaalinen palvelutarjotin tulee käyttöönoton myötä tukemaan ammattilaisia elintapaohjauksen toteuttamisessa. Asiakkaat voivat myös itsenäisesti etsiä palvelutarjottimelta tarpeisiinsa sopivia palveluita. Tavoitteena on lisätä ennaltaehkäisevien palvelujen käyttöä, sekä vähentää sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta.

Toimintaympäristö

Satakunnan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden elintapaohjauksen toimintamalliin ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelutarjotin osana monialaista asiakas- ja palveluohjausta Satakunnan hyvinvointialueella liittyvää kehittämistyötä tehdään THL:n ohjauksessa osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa (RRP) (2023-2025). Kansallisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonseptin kehittämistyön mukaisesti Satakunnassa tullaan ottamaan käyttöön digitaalinen palvelutarjotin vuoden 2025 aikana. Digitaaliselle palvelutarjottimelle kootaan tiedot alueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluista. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asiakaskohderyhmänä ovat kaikki elintapaohjauksesta hyötyvät lapset, nuoret ja perheet Satakunnassa. 

Ammattilaiskohderyhmänä ovat lasten, nuorten ja perheiden elintapaohjauksen ja hyvinvoinnin parissa työskentelevät ammattilaiset hyvinvointialueella, kunnissa ja kolmannella sektorilla, sekä palveluita ja toimintaa suunnittelevat ja resursseja määrittelevät henkilöt. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Ammattilaiset perehdytetään toimintamallin käyttöön, jotta toimintamalli saadaan juurtumaan käytäntöön ja sen seurauksena lasten, nuorten ja perheiden elintapaohjauksen ohjautumisen kriteerit ovat yhtenäiset hyvinvointialueen laajuisesti. Palvelutuotannon kanssa sovitaan yhteisesti juurrutuskäytännöistä ja määritellään vastuutahot mm. uusien työntekijöiden perehdyttämisestä toimintamallin mukaiseen työskentelyyn. Toimialueen johtotason kanssa käydään tarvittavat neuvottelut resursseista, mitä toimintamallin käyttöönotto ja sen käytännön toteutus vaatii.

Neuvokas perhe -menetelmän juurrutussuunnitelmaan kirjataan organisaation eri tasojen mukaisesti yhtenäiset tavat menetelmän käytölle, sekä seuranta- ja arviointimittarit, joiden perusteella menetelmän juurtumista ja käyttöä tullaan seuraamaan. Neuvokas perhe -menetelmän käytön tueksi tullaan perheiltä, ammattilaisilta ja sidosryhmiltä keräämään palautetta säännöllisesti.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Lasten, nuorten ja perheiden elintapaohjauksen toimintamallin vaikuttavuutta ja ohjautumisen kriteereiden toimivuutta käytännössä päästään arvioimaan myöhemmin menetelmän käyttöönoton jälkeen.