Mielialaryhmä oli tarkoitettu täysi-ikäisille asiakkaille joilla mieliala tai masennusoireilua. Ryhmään ei tarvittu diagnoosia tai lähetettä ja ryhmä oli maksuton. 

Ryhmätoiminnalla pyrittiin tarjoamaan mahdollisimman aikainen avun saanti asiakkaille.

Toimintamallin nimi
Mielialaryhmä
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Mielialaryhmä oli tarkoitettu täysi-ikäisille asiakkaille joilla mieliala tai masennusoireilua. Ryhmään ei tarvittu diagnoosia tai lähetettä ja ryhmä oli maksuton. 

Ryhmätoiminnalla pyrittiin tarjoamaan mahdollisimman aikainen avun saanti asiakkaille.

Toteutuspaikka
Kouvola (Ratamo), Kotka (Toukolantie), Hamina (terveysasema), Miehikkälä-Virolahti
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakso
Hamina
Kouvola
Kotka
Miehikkälä
Virolahti
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

13.10.2022

Viimeksi muokattu

21.12.2023
Ratkaisun perusidea

Mielialaryhmä oli matalan kynnyksen toimintaa, jossa ohjaajina toimivat sotekeskuksen miepä-hoitaja työparinaan vaihtuva ammattilainen sekä kokemusasiantuntija. 

Ryhmiin otettiin 8 asiakasta ja ryhmä kokoontui kuusi kertaa viikon välein. Kuuden kerran jälkeen asiakkaiden oli mahdollisuus jatkaa kokemusasiantuntijoiden ohjaamassa ryhmässä neljän kerran ajan. Kokemusasiantuntijoiden ryhmä käynnistyi heti mielialaryhmän päättymisen jälkeen seuraavalla viikolla (ellei ollut esim. pyhiä).

Ryhmäkertojen pohjana käytettiin Mielenterveystalon kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuvaa hoito-ohjelmaa. 

Ryhmätoiminnalla pyrittiin vaikuttamaan asiakkaiden varhaiseen avun/tuen saantiin. Ryhmien kautta haluttiin tarjota apua mahdollisimman varhain niille henkilöille, joilla oli mieliala- tai masennusoireilua ja jotka kokivat tarvitsevansa niihin tukea. Ryhmä oli maksuton eikä siihen tarvittu lähetettä. 

Ryhmätoiminnalla pyrittiin parantamaan palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta. Perusterveydenhuollossa ei Kymenlaakson alueella ole aiemmin ollut miepä-asiakkaille kohdennettua ryhmätoimintaa. Ehkäisevällä mielenterveys- ja päihdetyöllä on todettu olevan vaikutusta myös muuhun sairastavuuteen. Ryhmätoiminnan kehittämisellä oli tarkoitus saada yhteinen toimintamalli koko Kymenlaakson alueelle ja kaikille sen asukkaille yhtäläinen mahdollisuus osallistua ryhmätoimintaan. Tavoitteena oli, että asiakkaat saavat avun hyvissä ajoin, varhaisessa vaiheessa. 

  • Ryhmätoiminnan päätyttyä asiakkaan oli mahdollisuus jatkaa kokemusasiantuntijan ohjaamassa ryhmässä neljän kerran ajan -> tämän jälkeen asiakkaan tarvitessa vielä tukea ->  jatko-ohjautuminen esim. 3:lle sektorille

  • Kokemusasiantuntijoiden ohjaama ryhmätoiminta käynnistettiin Kymenlaaksossa keväällä 2023

Toimintaympäristö

Perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalvelut

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmää ovat kaikki täysi-ikäiset alueen asukkaat joilla mieliala/masennusoireilua. Diagnoosia ei tarvita.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Juurruttamistyötä tehtiin ammattilaisten, projektivastaavan sekä kokemusasiantuntijoiden toimesta. Ryhmätoimintaa mainostettiin erilaisissa alueen sisäisissä tapahtumissa kuten viranomaiset Manskilla, Slush, Hyväntuulen messut. Asiakasohjauksen kautta pyrittiin lisäämään tietoa mahdollisuudesta osallistua ryhmätoimintaan, mutta alueen asukkaat eivät lähtökohtaisesti vaikuttaneet innostuneen ryhmään osallistumisesta. Asiakkaiden motivointiin olisi tarvinut panostaa enemmän. Viestintää toteutettiin aktiivisesti yhteistyökumppaneille, alueen omissa toimipisteissä ja alueen median välityksellä. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Mielialaryhmät eivät jatku palveluissa hankeajan päätyttyä. Tähän vaikutti ryhmien peruuntumiset osallistujapulan vuoksi, osallistumisen ja sitoutumisen haasteet sekä resurssitilanne. Asiakkaiden sitoutumista ryhmätoimintaan haastoi mm. ajankohta (arkipäivisin päivällä), motivaation puute, eri elämäntilanteet. 

Myös ryhmän päällekkäisyys asiakkaan muun psykiatrisen ja päihdehoidon kanssa, olivat asioita, jotka vaikuttivat päätökseen ryhmien jatkoista. Vaikuttavuutta ei myöskään pystytty näin lyhyen pilotoinnin osalta täysin osoittamaan siltä osin, säästetäänkö tällä mallilla resurssia ja pystytäänkö ryhmätoiminnalla puuttumaan ongelmiin varhaisessa vaiheessa. 

Kymenlaakson hyvinvointialueella aloitettiin syksyllä 2023 Arkeen voimaa ryhmäkonsepti, jonka katsottiin riittävän matalan kynnyksen ensivaiheen ryhmäksi. Jatkossa Kymenlaakson hyvinvointialueella keskitytään oikea-aikaisempaan hoitoon ohjautumiseen ja digivälineiden käyttöönottoon.  

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on sovellettavissa muille hyvinvointialueille.