MUISTIAKTIIVIT - vaikuttamistyötä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa
Muistiaktiivit ovat vaikuttaryhmiä, jotka edustavat muistisairaita ihmisiä ja muistisairaiden läheisiä. Muistiaktiivien tehtävänä on maakunnallisesti ottaa kantaa muistisairaita koskeviin kysymyksiin sekä toimia alueensa Muistiluotsin ja muistiyhdistysten tukena.
Toimintamallin nimi
Muistiaktiivit ovat vaikuttaryhmiä, jotka edustavat muistisairaita ihmisiä ja muistisairaiden läheisiä. Muistiaktiivien tehtävänä on maakunnallisesti ottaa kantaa muistisairaita koskeviin kysymyksiin sekä toimia alueensa Muistiluotsin ja muistiyhdistysten tukena.
Muistiaktiivit-toimintamallin avulla vahvistetaan muistisairaiden ja läheisten näkökulmaa toiminnassa ja päätöksenteossa. Muistiaktiivit suuntaavat ja tukevat maakunnallista vaikuttamistyötä. Toiminnan kautta tarjotaan vaikuttamisen mahdollisuuksia sekä samalla vahvistetaan muistisairaiden osallisuutta.
Muistiaktiivi-ryhmät ovat vaikuttamistyöryhmiä muistisairaiden ihmisten ja muistiperheiden asioissa alueellisen kehittämisen ja päätöksenteon tukena. Muistiaktiivien tehtävänä on kommentoida ja tuoda esiin näkemyksiä Muistiluotsin ja alueen muistiyhdistysten toiminnasta, kiinnittää huomiota ja ottaa kantaa muistisairaiden ihmisten ja läheisten kannalta tärkeisiin ajankohtaisiin kysymyksiin.
Muistiaktiivien toimintatapoja ovat esimerkiksi:
- asiantuntijatapaamiset
- tutustumiskäynnit ja tiedon hankkiminen
- kannanotot ja tiedon jakaminen
- päätöksentekoon vaikuttaminen
- muistiperheen kokemusten jakaminen erilaisissa tilaisuuksissa
- muistisairaiden ja läheisten tarpeiden esiin tuominen erilaisista palvelumuodoista ja -tarpeista
Muistiaktiivit-ryhmissä ovat edustettuina muistisairautta sairastavat henkilöt ja heidän läheisensä. Ryhmän toiminnan tavoitteena ei ole toimia vertaistukiryhmänä, vaan siinä hyödynnetään osallistujien kokemuksia ja näkemyksiä, joita muistisairaan arki on heille synnyttänyt. Lisäksi ryhmän jäsenillä on vahva halu vaikuttaa ja edistää muistiperheiden asioita koko maakunnan alueella.
Muistiaktiivit ovat kertoneet, että heillä on kokemustietoa, mm. seuraavista:
- muistisairauden ensioireista
- muistisairaus–diagnoosin saamisesta
- sairastumisesta työikäisenä
- sairastumisesta eläkeiässä
- muistisairaan hoitoketjusta ja palveluista
- sairastuneen läheisen roolista
- muistisairaan omaishoitajana toimimisesta
- kuntien palveluista muistisairaille ja heidän läheisilleen
- yhdistysten palveluista muistisairaille ja heidän läheisilleen
- millaista on käyttää muita kuin muistisairaille tarkoitettuja palveluita
- millaista on tulla kohdatuksi muistisairaana
Muistiaktiivit-ryhmän jäsenten toimikausi on Muistiliiton suositusten mukaan 2 vuotta. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa olemme huomioineet sitoutumisen mahdollisuudet jäsenten yksilöllisten tilanteiden mukaan. Toimintamallin juurruttamista edistää säännölliset tapaamiset ja toimintatavat, kuten asialista ja muistio. Jäsenten osallistuminen asioiden käsittelyyn varmistetaan käyttämällä monipuolisesti kognitiivisen ergomian menetelmiä.
Muistiluotsin aluesuunnittelija laatii puheenjohtajan kanssa tapaamisten asialistat ja muistiot. Aluesuunnittelija lähettää kokouskutsut ja huolehtii kokousjärjestelyistä sekä toimii kokouksissa sihteerinä. Sihteerin tehtäviin kuuluvat sovittujen toimenpiteiden toteuttamiseen liittyvät asiat.
Kustannuksia muodostuu aluesuunnittelijan työajasta, tiloista ja tarjoiluista, mahdollisista materiaaleista ja muistiaktiivien matkakuluista.
Muistiaktiivien toiminta on maakunnissa vakiintunut osaksi muistiyhdistysten vaikuttamistyötä. Tehtyjen vaikuttamistyön toimenpiteiden seurauksena Muistiaktiivit-ryhmien olemassaolo tiedostetaan. Yhteistyötä on syntynyt eri toimijatahojen kanssa ja esimerkiksi Muistiaktiivien kannanotot ovat saaneet hyvin näkyvyyttä ja ne ovat aikaan saaneet keskustelua. Muistiaktiivit-ryhmien jäsenet kokevat toimiinnan tarpeelliseksi ja mielekkääksi tavaksi toimia kerätyn palautteen perusteella.