Omaolon hyvinvointitarkastustuksen jatkokehittäminen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (RRP2, P4, I1)
Pohteen alueella digitaalista Omaolon hyvinvointitarkastusta on kehitetty Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmassa vuodesta 2022 alkaen. Nyt tarkoitus on jatkokehittää hyvinvointitarkastuksen käyttöä koko hyvinvointialueelle.
Toimintamallin nimi
Pohteen alueella digitaalista Omaolon hyvinvointitarkastusta on kehitetty Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmassa vuodesta 2022 alkaen. Nyt tarkoitus on jatkokehittää hyvinvointitarkastuksen käyttöä koko hyvinvointialueelle.
Digitaalisten asiointi- ja palvelukanavien käyttö Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on ollut vaihtelevaa. Omaolopalvelun laajentamisella alueella tuetaan digitaalisten asiointikanavien käyttöä ja mahdollistetaan oikea-aikainen ja tasavertainen palvelujen saanti.
Omaolon hyvinvointitarkastus on ollut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella käytössä omaishoitajien, työttömien ja ikäihmisten palveluporosesseissa osassa kuntia. Nyt tavoitteena on ollut laajentaa digitaalista Omaolon hyvinvointitarkastusta muihin palveluprosesseihin, kuten kansansairauksien ja paljon palvelua tarvitsevien palveluihin. Lisäksi tavoite on ollut laajentaa palvelua sellaisiin kuntiin, joissa Omaolon hyvinvointitarkastus ei ole käytössä.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) on yksi Suomen 21 hyvinvointialueesta ja myös yksi Suomen laajimmista hyvinvointialueista. Hyvinvointialueen keskiössä on pohjoispohjalainen ihminen ja painopiste on peruspalveluissa ja varhaisessa ongelmien ehkäisyssä. Pohde vastaa noin 416 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta Pohjois-Pohjanmaalla. Pohteella on töissä lähes 18 000 ammattilaista, joiden hyvinvointia ja osaamista halutaan vaalia.
Pohde on saanut rahoitusta Suomen kestävän kasvun ohjelman kautta. Ohjelmalla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelma vauhdittaa kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita. Tämä on mahdollistanut Pohteella Omaolopalvelun jatkokehittämisen, käyttöönoton ja integroinnin alueen digitaalisiin palveluihin ja ammattilaisten järjestelmiin.
Hyvinvointitarkastus on tarkoitettu yli 15-vuotiaille asukkaille. Terveystarkastuksen taustalla olevat riskilaskurit soveltuvat työikäiselle väestölle (noin 30-70-vuotiaille). Terveystarkastuksen voi yleisesti täyttää myös nuorempi tai vanhempi, mutta silloin kannattaa huomioida, että terveystarkastus ei sovellu näiden ryhmien sairausriskien kartoittamiseen. Eniten käytettyjä kohderyhmiä ovat työttömät, omaishoitajat ja seniorineuvolan tai ikäneuvolan asiakkaat. Muita hyvinvointitarkastuksen kohderyhmiä ovat esimerkiksi elintaparyhmäläiset, lausunnon tarvitsijat, sosiaalitoimen asiakkaat ja monialaisten palveluiden tarpeessa olevat asukkaat.
Hyvinvointitarkastus on tarkoitettu perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon käyttöön (mukaan lukien suun terveydenhuolto). Hyvinvointitarkastusta hyödynnetään useiden terveyden- ja sosiaalihuollon asiakasryhmien kanssa.
Hyvinvointitarkastuksen kokonaisuutta voidaan käyttää asukkaan kokonaisvaltaisen tilanteen arvioimisessa ja segmentoinnin välineenä. Hyvinvointitarkastuksen avulla ammattilaisen tuesta hyötyvät asukkaat tunnistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Lähde: DigiFinlandin oppimisympäristö, hyvinvointitarkastus
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella hyvinvointitarkastus on ollut käytössä ennen jatkokehittämisen aloitusta omaishoitajien terveystarkastuksissa, työttömien terveystarkastuksissa ja ikäihmisten hyvinvointitapaamisissa. Omaolon hyvinvointitarkastusta jo työssään käyttävien ammattilaisten asiantuntijuutta on hyödynnetty asiakasymmärryksen kartoittamisessa.
Hyvinvointitarkastuksen käyttöönotto alkaa yhteistyöstä yksikön johdon kanssa. Yhteisymmärrys kehitettävästä asiasta on tärkeää, jotta esihenkilöt voivat tukea henkilökuntaa käyttöönoton ja toiminnan juurruttamisen vaiheissa.
Käyttöönoton suunnitteluvaiheessa yksiköstä palvelulle valitaan Omaolon vastuukäyttäjä. Yksikön vastuukäyttäjä kouluttautuu Omaoloon syvemmin, jotta hän voi toimia yksikössä Omaolon asiantuntijana ja tukea muita ammattilaisia kaikissa kehittämisen vaiheissa. Omaolon vastuukäyttäjä suorittaa tehtäväänsä oman työnsä ohessa. Omaolovastaava, yksikön vastuukäyttäjä ja yksikön esihenkilö sopivat yhteisesti käyttöönoton toteuteuksesta ja kuvaavat nykytilan ja tavoitetilan, jossa Omaolon hyvinvointitarkastus on osa asiakasprosessia. Ennen käyttöönottoa toiminnan muutokselle asetetaan mittarit ja tavoitteet, joita tarkastellaan yhdessä kehittämisen eri vaiheissa ja juurruttamisen tukena.
Osaamisen varmentamiseksi kaikki Omaoloa käyttävät ammattilaiset suorittavat Omaolo-tentin. Omaolon hyvinvointitarkastuksen käyttöön ammattilaiset saavat koulutuksen ja koulutuksen pitää joko omaolovastaava tai yksikön vastuukäyttäjä. Yksikön ammattilaisten digitaidot ja osallistujamäärä vaikuttavat siihen kuinka paljon tukea ja aikaa koulutus vaatii. Käyttöönotossa ja palvelun juurruttamisessa osaksi käytäntöä esihenkilön ja yksikön vastuukäyttäjän tuki korostuu.
Omaolon hyvinvointitarkastus on ammattilaislähtöinen tarkastus, joten asiakasohjaus täytyy suunnitella hyvin, jotta asiakkaat osaavat täyttää hyvinvointitarkastuksen Omaolossa. Asiakas tarvitsee palveluun käyttöön vahvan tunnistautumisen, kuten esimerkiksi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
Omaolon hyvinvointitarkastus mahdollistaa sen, että ammattilainen saa esitiedot asiakkaasta ennen varsinaista vastaanottoa. Esitietojen etukäteen käsittely mahdollistaa vastaanoton suunnittelun niin, että aikaa kohdennetaan esiin nousseiden terveyshaasteiden edistämiseen. Lisäksi asiakas on itse lukenut oman terveysraportinsa ennen vastaanotolle saapumista, niin hän osaa etukäteen valmistautua vastaanotolla käsiteltäviin aiheisiin.
Mikäli asiakkaalla ei nouse esiin terveysriskejä, niin hänen kanssa yhteydenotto voi tapahtua puhelimitse tai videovastaanotolla. Vastaavasti taas enemmän resursseja voidaan kohdentaa niihin asiakkaisiin, joilla on laajat terveyshaasteet.